Kuna normid olid enneolematult kõvad, oli juba eos selge, et Eesti koondis saab olema väike. Kuigi norme saab rünnata veel nädal aega, on sisuliselt selge, et ühtegi normitäitjat kaugushüppaja Ksenija Baltale ei lisandu. Marek Niit jõudis 400 meetri jooksus MM-normile 46,70 väga lähedale, tal jäi puudu vaid 11 sajandikku.

Tänaseks on rahvusvaheline kergejõustikuliit Eesti kergejõustikuliidule kinnitanud, et ühe normi täitnud naise olemasolul on võimalus taotleda vabapääset ühele mehele. Kergejõustikuliit kavatseb võimalust kasutada, vabapääset küsitakse Niidule, sest teised sportlased on jäänud normist kaugele. Ei ole ühtegi põhjust, miks IAAFi vastus peaks tulema negatiivne, seega Portlandis esindavad Eestit Balta ja Niit. Mitmevõistleja Maicel Uibo pidi IAAFi kutsest loobuma seoses viis päeva varem peetavate USA üliõpilasliiga finaalvõistlustega.

Elu parimasse vormi tõusnud Balta on tänavu hüpanud 6.76, millega hoiab maailma edetabelis seitsmendat kohta. Niit, kes samuti enne MMi ühtegi starti enam teha ei kavatse, on 63. ajaga 46,81.