Eile Rootsis Helsingborgis oma tänavuse kolmanda kettakaarega 69.95 võistluse võitnud Gerd Kanter ihkas kindlasti enamat, et võimsa heitega eneseusku tugevdada ja võib-olla ka rivaale hirmutada. Ent vormi paranedes üha enam tundlikumaks ja kiiremaks muutunud keha ei allunud käsklustele ja pommtulemus jäi sündimata.

“Ootused olid suured, kahe viimase kontrolltreeningu põhjal pidanuksin kaugele heitma,” ütles Kanter. “Saime mõtteainet, sest ei näidanud seda, milleks olin valmis. Kuid nii kehv võidutulemus ka polnud, et peaksin kärsituks muutuma. Hinde kolm sain ikka kätte.”

Maikuus Ameerika Ühendriikides kahel korral üle 70 meetri heitnud Kanteril jäigi Euroopa võistlustel maagiline piir ületamata. Mullu sai ta enne Osaka maailmameistrivõistlusi 70 meetri joonest jagu kuus korda.

“Kogu hooajal pole olnud ühtki väga säravat etteastet, et kõik oleks täielikult klappinud,” tunnistas 71.88-ga hooaja edetabelit juhtiv maailmameister. “Loodan, et see on hea enne ja õige võistlustulemus tuleb Pekingis. Kui oleks juba õnnestunud teha hirmus purakas, võib-olla see ei oleks olnudki hea.”

Pika soojendusheite järel tekkis Kanteril esimesel võistluskatsel pinge ja ta sai nulli. Matkides tiitlivõistlusi, sooritas ta teise katse riskimata: 66.83 rahuldas. Kolmas katse maandus sektori joonele ja tulemust ei loetud. Neljandal katsel sai Gerd 66.12. Alles viimasel kahel heitel leidis olümpiamängude suursoosik hüva rütmi — 69.18 ja 69.95.

“Olen suhteliselt rahulik, emotsionaalset kõikumist pole, sest näeme, et liigume õiges suunas. Küll ma oma õiget tulemustki näitan!” uskus esmaspäeval Jaapanisse Marugamesse sõitev Kanter.

Paranevat heitevormi näitas ka tulemusega 63.55 teise koha saanud Märt Israel, kes heitis veel kolmel korral üle 63 meetri ja kahel korral üle 62 meetri.

“Märt tegi oma parima võistlusseeria,” lausus Kanter. “Kui ta Pekingis sama hästi heidab, pääseb suure tõenäosusega lõppvõistlusele kaheteistkümne parema hulka.”