Pekingi olümpial kümnendaks tulnud 20-aastasest tartlannast õhkus jõudu, kuid vajakajäämised tehnikas jätsid kahe ja poole aasta taguse tippmargi püsima, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Mul on kopp ees, et 2006. aas­ta rekord püsib siiamaani,” lausus 14.20-ga võitnud Leibak. „Vähemalt oma siserekordist 14.26 pidanuksin jagu saama.”

Leibak sai kahel esimesel katsel kirja 14.03 ja 14.01. Mehis Viru hoolealune ütles, et pidanuks juba teisel katsel julgemalt pakku ründama, võib-olla sel juhul võinuks kolmandal katsel kaugemale lennata.

„Algus oli hea, aga viimastel katsetel vajusin jalast läbi,” lausus Leibak. „Mullu olin juba avavõistlusel hea, siis läks tulemuste tase alla. Loodan, et tänavu läheb teisiti. Tunnen jõu­du, olen saanud hästi treenida.”

10. veebruaril püüab Leibak rekordi alistada Prantsusmaal Lievenis. „Kaire on hüppeid vähe treeninud, kuid on treeninud kiirust,” selgitas Viru ja lisas, et on hoolealuse tippvormi kavandatud sise EM-iks.

Kaugushüppes sai Leibak 6.31-ga teise koha, võitis isikliku siserekordiga 6.48 Sirkka-Liisa Kivise kannul teiseks. „Usun, et jalges on 6.60,” lausus Kivine. Eesti siserekord 6.61 kuulub 1986. aastast Anu Kaljurannale.

Ennastületavat hoogu näitasid aga teised hüppajad: Jaanus Uudmäe võitis kolmikhüppe 16.59-ga ja Karl Lumi kõrgushüppe 2.20-ga. Mõlemad tallinlased püstitasid isikliku rekordi.

Töö ei sega sporti

Teisipäeval kergelt külmetunud Uudmäe täitis oma eilsed tööülesanded kodus, et saaks rahulikult õhtuseks võistluseks kes­kenduda.

„Tööandja Skype suhtub minu sporditegemisse positiivselt,” lausus tarkvara arendaja Uudmäe. „Istusin diivanil, tegin arvuti lahti ja töö sai tehtud. Harjutada saan pärast tööpäeva, vahel tunnen natuke stressi, aga tänavu olen saanud sporti ja tööd paremini siduda.”

Seda Uudmäe tõestaski, ja juba järgmisel võistlusel võiks olüm­piavõitja Jaak Uudmäe po­jalt oodata tulemust 16.70 — 16.80.

„Tahtsin siin hüpata 16,5 meetrit, kuid tehnika polnud laitmatu ja tundsin varu,” ütles mullu suvel lubatust tugevama tuule toel 17.00 saanud Uudmäe. „Õde võttis mu hüpped videole, vaatan, mida saaksin parandada.”

Jaak Uudmäele kuuluv Eesti siserekord 17.10 saab tänavu 30-aastaseks. „Tahan igal võistlusel kaugele hüpata, aga isa tippmargini on veel natuke maad minna,” ütles võidumees.

Lasnamäe hallis töötav Karl Lumi tundis end tuttavas ruumis koduselt ja 23-aastane noormees pa­randas mullu suvel püstitatud isiklikku tippmarki kahe sentimeetriga. „Hakkasin sügisel harjutama Ramon Kaju käe all ja alustasin sisuliselt nullist,” ütles Lumi.

„Sisehooajal ma ei oota suurt arenguhüpet, aga suvel tahaks rünnata kõrgusi 2.25 kuni 2.28. Vähemalt isa tulemuse pean alistama.” Karli isa, Vello Lumi laeks jäi 2.23.

Iljuštšenko säras õhtu tähena

•• Kergejõustikuõhtu Lasnamäe hallis jõudis juba lõpusirgele, kui peategelase rolli võttis väärikalt enda kanda Anna Iljuštšenko.

•• Tartu ülikoolis hambaarstiks õppiv 23-aastane neiu alistas teisel katsel Eesti rekordi 1.93 ja uuendas sentimeetriga vaid neli päeva püsinud eelmist tippmarki.

•• „Laupäeval tegin Võrus nagu kvalifikatsioonihüppeid ja täna oli finaal — nii on ju tiitlivõistlustel vaja,“ ütles Iljuštšenko lõbusalt. „Olime treeneriga kokku leppinud, et valmistume just kuldliigaks ja see õnnestus. Kuigi tunnistan — täna oli raskem, jalad olid väsinud.“

•• Iljuštšenko püüdis kahel katsel ületada ka kõrgust 1.95. Treener Martin Kutman ütles talle aga enne seda: „Üle ei tohi veel hüpata, aga proovida võid.“