Pühapäeval maeti Eldoretis 1988. ja 1992. aasta olümpial 4 x 400 m teatejooksus osalenud Lucas Sang, kes tapeti Kenya presidendi valimiste järel hõimude vahel puhkenud vägivallalaines.

Õnneks on rahulik Eldoretist kümmekonna kilomeetri kaugusel Kenya kõige kuulsama jooksja, olümpiavõitja Kipchoge Keino rahvusvahelises keskuses, kus neljandat nädalat elavad Tiidrek Nurme, Nikolai Vedehin, Kaarel Lilleoja ja Viljar Vallimäe.

Nad said esmaspäeval üle pika aja taas Eldoreti minna ja treener Harry Lembergile meili saata.

“Tiidrek kirjutas: kohalike inimeste sõnul on nende keskusel nii lugupeetud peremees, et nad võivad tunda end turvaliselt,” lausus Lemberg.

“Eldoretis oli rahulik, nad said joosta staadionil, mida Keino keskuses pole.”

Keino kuulub Kalenjini etnilisse rühma, kes toetavad presidendi valimistel kaotanud Raila Odingat. Kikuyu hõimlased pooldavad ametisse jäänud Mwai Kibakit, kelle valimisvõidu seaduslikkuses kahtlevad nii rahvusvahelised vaatlejad kui ka vastasrinne.

Mullu Osakas maratoni maailmameistriks kroonitud Luke Kibetile löödi Eldoretis kiviga vastu kukalt ja arstide sõnul ei tohi ta kolm nädalat harjutada.

“Nägin Kikuyusid hulgakesi vastu tulemas,” lausus Kalenjini hõimu liige Kibet New York Timesile. “Ja äkki olin põrandal pikali, püüdes ärkvel püsida.”

Ohtlikuks läks Eldoretist teises suunas asuvas poolmaratoni maailmarekordinaise Lornah Kiplagati keskuses Itenis. Seal harjutanud Iirimaa ja Hollandi sportlased saadeti turvameeste kaitse all lennuväljale ja nad lendasid Nairobi kaudu koju. Eesti jooksjad, kes naasevad kolme nädala pärast, pidid ka esialgu Iteni minema.