Kevadine maratonide hooaeg Euroopas hakkab läbi saama ja võimalused meestel EM norm 2:20 täita muutuvad üha vähem ebatõenäolisemaks, kirjutab Jooksuportaal. Naistest on Eesti kergejõustikuliidu seatud EM normi 2:45 täitnud eelmisel aastal Leila Luik (2:37.12), Liina Luik (2:40.46) ja Evelin Talts (2:41.52).

Kui mullu 1. detsembril Shanghai maratonil eesmärgini jõudnud Liina ja Leila Luik on üpris kindlad EMile pääsejad, siis naiskonna kolmas liige selgub Narvas 15. juunil toimuvate poolmaratoni Eesti meistrivõistluste põhjal.

“Reaalsemad kandidaadid sellele kohale on Evelin Talts ja Lily Luik. Eesmärk on panna välja tugevaim võimalik naiskond ja seetõttu ei oma momendil tähtsust, et Taltsil on norm eelmisel aastal joostud ja Lily Luigel mitte. Neil on olnud probleeme, aga juuniks peaks mõlema seisud olema päris head,” ütles Jooksuportaalile Eesti kergejõustikuliidu kestvusalade alarühma juht Toomas Tarm.

Meestest on ainsana maratoni EM normi 2:20 täitnud Ilja Nikolajev, kes jooksis mullu 27. oktoobril Saksmaal Frankfurdi maratonil Eesti kõigi aegade kolmanda tulemuse 2:17.31. Toomas Tarmi sõnul läheb Zürichisse tõenäoliselt maratoni jooksma ka Roman Fosti, sai 23. veebruaril Hispaanias Sevilla maratonil 13. koha isikliku rekordiga 2:20.22. EM normist jäi mehel puudu 20 sekundit.

“Kolmandat vajalikul tasemel meest ei ole ja iga hinna eest võistkonda ei punni. See oli tõepoolest plaan, aga peab tunnistama, et seekord ei täitunud,” viitas Tarm algselt väljakäidud eesmärgile EMile välja panna minimaalselt kolmeliikmeline mees- ja naiskond, sest kolm jooksjat lähevad võistkondliku Euroopa karika arvestusse.

Tarmi sõnul on Zürichis raskema profiiliga rada kui linnamaratonidel ja sportlase võistlemist raskendab tähelepanu ning psühholoogiline pinge. Palju sõltub ka ilmast. “Seetõttu peaks sinna saadetavatel jooksjatel olema tõepoolest tase vähemalt EM normi lähedane,” leidis Tarm.

Ta rõhutas, et Zürichi EMi jaoks eelpool väljakäidu on siiski tema hinnang ja ta esitab omapoolsed ettepanekud alaliidu juhatusele. Koondis moodustatakse Eesti kergejõustikuliidu juhatuse otsusega.