Kui üllatav on WADA raport, mis väidab, et dopingu kasutamine Venemaa kergejõustikus on süstemaatiline ja riiklikul tasandil peale sunnitud?
Arvestades juba varem levinud kommentaare erinevates meediakanalites, ei ole väga üllatav, samas üks asi on kuulujutud ja teine põhjalik raport. Hetkeks ei ole kogu raportiga tutvuda jõudnud, tegu on üle 300 lehekülje pika ja põhjaliku dokumendiga, aga tuleb tunnistada, et sedavõrd süsteemset ja ausa spordi põhimõtteid eiravat tegevust poleks eeldanud.

Kas leiad, et Venemaa kergejõustiklased peaksid jääma Rio olümpialt eemale? Millist käitumist ootad antud olukorras idanaabrite alajuhtidelt?
Venemaa alaliidu praegused juhid astusid mingeid väljapoole nähtavaid samme oma ala puhastamiseks juba 2015. aasta Pekingi MM-i eel, jättes koondisest välja mitmeid sportlasi, kelle ausas ettevalmistuses oli kahtlusi. Arvan, et kui Venemaa praegused spordi- ja kergejõustikujuhid soovivad tõestada, et mängivad edaspidi ausat mängu, tuleks neil endil mõned väga kardinaalsed otsused vastu võtta, mitte oodata mõne rahvusvahelise organisatsiooni otsust.

Lisaks olümpiamängudele on järgmisel aastal ees ootamas mitmeid teisigi rahvusvahelisi tiitlivõistlusi, nagu näiteks IAAFi egiidi all toimuvad sise-MM Portlandis ja alla 20-aastaste MM Kaasanis (Venemaal) ning Euroopa meistrivõistlused Amsterdamis.

Viimased uudised annavad teada, et IAAF on andnud Venemaa alaliidule nädala lõpuni aega vastata raportis esitatud süüdistustele.

Kas usud, et IAAFi endine juht Lamine Diack võttis altkäemaksu ning vastutasuks aitas positiivseid tulemusi varjata?
Prantsusmaa uurimisasutused on teinud eelmisel nädalal küllaltki tugeva avalduse, mingit põhjust ei ole nende sõnades kahelda. Loodan, et nende uurimisel on ka lõplik ning selge tulemus.

Kuidas saab kergejõustik oma nime taas puhtaks pesta?
Alale küllaltki raskel ajal saab tõdeda, et lisaks valemängijatele on ala juures palju neid inimesi, kes usuvad puhtasse sporti ja sellesse, et jälgida tuleb ausa mängu reegleid. Ja niipalju, kui minu kogemus ütleb, on neid rohkem kui valemängijaid.

Loodan, et saame lähiajal teada, millised on konkreetsed vahendid ja tegevused, augustis valiti Rahvusvahelisele Kergejõustikuliidule uus president ning nagu kolleegide reaktsioonidest näen, vaatab praegu kogu kergejõustikumaailm uue juhtkonna poole.