Esialgu EOK juhtidel Tokyo olümpiaks valmistuvatele sportlastele halbu uudiseid ei ole – kõik läheb praegu sama süsteemi alusel edasi. Mis aga ei tähenda, et neid halbu uudiseid ei või tulla.

„Ühtpidi peame vaatama jooksvalt, mis infot hakkab laekuma võistluste kohta, teisalt jälgima, mis meie rahaline seis päeva lõpuks on,” rääkis EOK spordidirektor Martti Raju. „Seda ei saa ju kinnisilmi mitte arvestada, et suur osa ettevalmistusrahast on võrdne hasartmängumaksu laekumisega. Kui laekub, on raha, kui ei laeku, siis seda lihtsalt ei ole. On selge, et see pole nii, et üks süsteem saab elada igasuguste kõrvalmõjudeta.”

Balta tulemus aegus

Esialgu on A-kategooria sportlase palgafond jätkuvalt 2500 eurot ja ettevalmistustoetus 2200, B taseme puhul on numbriteks 1600 ja 1400 ning olümpiakandidaatideks arvestatud C-kategooria atleetide ettevalmistustoetus on 1000 eurot. A taseme tagab olümpia ja MM-i medal (võit tooks veel A+ taseme) ja EM-tiitel, B-kategooriasse määratakse sportlased, kui ette on näidata olümpialt esikümne, MM-il esikaheksa või EM-ilt esikolmiku koht.

Ainsaks suuremaks muutuseks on viimasel ajal olnud kaugushüppaja Ksenija Balta langemine B-lt C-le, kuna talle kõrgema taseme taganud Birminghami sise-MM-ist on möödas üle kahe aasta. „Balta langes, aga ta on meil ROK-i stipendiaat ja see pikeneb olümpiani. Tema kukkus juba mõni aeg tagasi, tal oli kaks aastat aega tulemust teha,” selgitas Raju süsteemi.

Toetuse tagava tulemuse nö kehtivusajaks on kaks aastat. Balta tuli 2018. aasta Birminghami MM-il kaheksandaks, samal suvel oli EM-il kuues, mullu oli tal hädas vigastustega ja tiitlivõistlustel jäi käimata ning tänavune sise-MM jäeti koroonaviiruse tõttu ära.

Mida tehakse praeguses eriolukorras? Kas sportlase väljateenitud toetuse periood pikeneb, kui viiruse tõttu kukub tal ära võimalus end vahepeal uuesti tõestada? „Suurtes piirides suuremal osal kindlasti, aga iga inimene vaadatakse üle. Pole päris nii, et kõik läheb copy-paste järgmisse aastase edasi,” sõnas EOK tegevjuht Siim Sukles.

Suvel saab kaks aastat täis vehklejate Nikolai Novosjolovile ja Erika Kirpule toetuse taganud tulemustest. „See on samuti suvine otsustamise teema. Arvan, et Kolja on täna kindlasti tegelikult võidumees, võib-olla saab ta nüüd tänu olümpia edasilükkumisele käe korda, aprillis poleks tal väga varianti olnud,” mõtiskles Raju.

Kanepi endisel raha peal

Kuigi tennisist Kaia Kanepil kustus vahepeal juba olümpialootus lõplikult, kuna teda ei valitud Federation Cupi naiskonda ja seal osalemine oli üheks kvalifitseerumise eelduseks, siis temagi on jätkuvalt C taseme toetuse peal. „Me ei ole sidunud toetust üksüheselt olümpiaga,” selgitas Raju. „Oleme ikkagi lähtunud sellest, et kõik tiitlivõistluse medalid olulised, kui sa ka olümpiale ei kvalifitseeru, siis keegi ei karista sind selle eest, kui sa oled hea sportlane.”

Kas Kanepil võib olümpia edasilükkumise tõttu tekkida uus võimalus Tokyosse ikkagi jõuda? Kui ta näiteks järgmisel aastal osaleks Federation Cupil. „See sõltub sellest, kuidas ITF otsustab,” ei osanud Raju vastata. „Nad ei saa kogu eelneva perioodi reitingut ära nullida, nagunii on see praegu külmutatud. See on koht, kus ROK mängu tuleb, ja tahab, et see olukord, mis oli, peegelduks mingit pidi selles seltskonnas, kes päeva lõpuks kvalifitseeruks.”

Sõudjate eriotsus kehtib kvalifikatsioonini

Sõudjate puhul on tehtud eriotsus. Ehkki kahe eelmise hooaja jooksul ei suudetud nõutud kriteeriume täita, maksti kaheksale mehele C taseme toetust ja neljapaadi lisatoetusena 6000 eurot kuus. „Nad saavad seda toonase otsuse kohaselt kuni olümpia kvalifikatsiooniregatini,” sõnas Raju. Mais toimuma pidanud regatt on lükatud edasi, mingi mitteametliku info kohaselt võib see toimuda nüüd talvel või varakevadel.

„Tegelikult pole keegi öelnud, millal on eri aladel uued kvalifikatsioonivõistlused,” kurtis Sukles. „Arvan, et enne pole mõtet teha mingit jõulist otsust. Selgelt on meie soov, et sportlased saaksid rahulikult Tokyo mängudeks ettevalmistust teha ja kes ei ole veel kvalifitseerunud, saaksid osaleda, aga selleks peame saama kalendri, iga ala kohta eraldi. Ja tippspordi komisjon peab siis vaatama jälle igale sportlasele eraldi otsa, vaatama nende viimast hooaega.”

„Arvan, et enne augustit ei teegi me ühtegi otsust, siis läheb kogu list ümbervaatamisele,” lisas Raju. „Praegu tiksuvad kõikide toetused edasi nii, nagu poleks mitte midagi juhtunud. Kui ei teki sellist olukorda, et öeldakse, et null tuleb igalt poolt maha võtta ehk kärpida, siis ei toimu midagi ja augustis paneme tippspordi komisjoniga uued põhimõtted ja uue aasta paika. Nii või teisiti käiakse üle ka C-d.”