Põhjus, miks Uibot võrreldes Baltaga ahistatakse, on proosaline – seitsmevõistlus pole erinevalt kaugushüppest olümpiaala.

„Küsimus pole sise-MM-is, vaid selles, et Uibo ei võitnud medalit kümnevõistluses,” selgitas EOK tippspordijuht Martti Raju. „Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF hindab aga kaugushüppetulemusi võrdväärselt välistingimustes saavutatutega – ka sees saab täita olümpianorme. Seega vastab Balta saavutus kõigile reeglitele.”

Kui Balta võidaks Birminghamis kulla, hakkaks ta saama 4000 eurot miinus maksud palka ja 2200 eurot ettevalmistustoetust kuus (A+ tase) kahe aasta jooksul. Hõbeda ja pronksi puhul oleks summad 2500 ja 2200 (A tase), neljandast kuni kaheksanda kohani aga 1600 ja 1400 eurot (B tase).
Praegu saab Balta B-taseme palka ja toetust augustikuuni Rio olümpia kuuenda koha eest.

Medalipreemiast võivad aga nii Uibo kui Balta suu puhtaks pühkida. Kui 2009. aastal premeeris Kultuuriministeerium Euroopa sisemeistreiks kroonitud Baltat ja Mikk Pahapilli 150 000 krooniga, siis EOK sisevõistluste eest raha ei jaga.

„Viie aasta jooksul, mil EOK sportlasi premeerib, pole sisevõistluste medalid isegi jutuks tõusnud ega tõuse ka nüüd,” kinnitas EOK peasekretär Siim Sukles.