Hoolimata tervislikust seisundist stardib mees homme üliraskel 260 km pikkusel Liege-Bastogne-Liege ühepäevasõidul.

"Pärast Baskimaal katkestamist olen üritanud leida lahendusi ja fakte, mis minuga lahti on, et üldse purakat pole. Tänaseks on vastused käes, kuid lahenduses ma veel kindel ei ole," kirjutab Taaramäe blogis.

"Niisiis pärast Baski tuuri (6. aprill) lendasin kohe järgmisel päeval Lyoni pneumoloogi vastuvõtule. Mingi meeskonna doktori tuttav arst, keda ta usaldab ja kelle juures ma olen varasemaltki oma astma hädaga käinud, kui 2011. juuni algul Dauphine tuuri esimesel päeval hapniku puuduse tõttu teadvuse kaotasin. Baskimaa tuuri käigus tegi tiimi arst mõned hingamistestid väikse alkomeetri sarnase masinaga ja tulemuseks – 25% normaalsest ehk siis 100% peal olin mina 75% peal. Samas tarbisin juba erinevaid pulbreid ja pihusteid, mis peaksid hingamise lahti tegema, kuid seekord ei mõiganud miski! Meeskonna arst konsulteeris siis spetsialistiga, kes oletas, et mu kopsud on lihtsalt blokeerunud ja et neid lahti saada tuleb mängu võtta veidi kangem nädalaajane hormoonravi kuur. Et oletusi kindlaks teha, sooviski dr Martina, et ma lendaksin Lyoni tema vastuvõtule. Mõeldud tehtud.

Esmaspäeval (8. aprillil) olin nagu kolm kopikat Lyonis, kus sõitsin pool päeva linnas renditud rattaga ringi – turisminduse mõttes. Pärast lõunal saingi Martinaga haiglas kokku. Tegime siis kuskil kabiinis, mis meenutas duššikabiini, kuhu oli tool sisse pandud, mingid testid ja tulemus oligi sarnane oodatule. Minu kehakaalu ja pikkuse juures oli ventilatsioon vaid 50% 100-st.

Järgnevalt seletas doktor mulle lahti, mis siis vahepeal juhtunud oli ja miks hetkel tavapärane ravi ei toimi. Nt Dauphinel 2011. aastal, kui tavapärast ravi hakkasin saama, olin mõne päevaga jälle endine. St tuuri lõpus kihutasin juba pikas eraldistardis end esikümnesse. Asi olevat selles, et minu astma on krooniline ja ei sõltu aastajast, seega pean ravimeid tarbima kogu aeg. See talv ma nt. ravimeid ei võtnud. Arvasin, et pole vaja, kuna suur allergiat tekitav õietolm hetkel õhust puudus, aga kuna väidetavalt on mul krooniline astma aastaringselt, siis rohtudeta tõmbavad bronhid kokku ja kapillaarid, mis õhku kopsudesse transpordivad, lähevad umbe. Sarnast ollust on täis, mis ninagi kui nohu on ja niimoodi jõuabki kopsudesse õhku tavalisest vähem.

Raviks olid siis vähe kangemad põletiku alla surujad, mis pidid need takistused hävitama. Ravikuur on läbitud ja tunne on normalna, kuid sarnast testi, mis ma tegin Lyonis, pole korrata saanud. Seega pole kindel, kas tehtust ka kasu oli.

Lisaks sai ka tehtud korralik veretest, et veenduda, kas minu kulgemise põhjus on astma. Kinnituse sain, sest veri oli hüppeliselt paremaks läinud, nii hemoglobiin, punane veri kui ka hct olid kõvasti tõusnud. Põhjuseks, miks vere pilt on muutunud, on olnud viimase paari kuu pidev hapniku puudus. Treenisin ja sõitsin võidu hapniku puuduses ja efekt oli sama nagu oleks teinud seda 3000 meetri peal, kus õhku pole."

"Liegele järgneb nädal kus ma ratast ei puutugi – akude laadimine enne, kui hakkab põhiline ettevalmistus ja mägedes laagerdamine Tour de France’i jaoks. Viimasel nädalal olengi tundnud väsimust, seega kulub väike restart ära," lisas Taaramäe.