Üldiselt on sõidumehed, kes julgevad laskuda ja teised kes mitte. Sina oled näidanud sel aastal mitmel korral, et tuled laskumistel pundile järele ning Voigt´iga eest ära olles isegi kasvatasite edumaad laugemal allamäge osal. Samuti oled maininud, et tahad ohtlikel laskumistel ikka pundi ees olla. Tundub, et oled parem laskuja kui eelmistel aastatel - kas oled laskumistele laagrites eraldi tähelepanu pööranud või kellegi poolt nõuandeid saanud?

Tere tundub, et küsija tunneb asja ja tõsi ta on, et ikka enamus sõitjad, kes on tugevad, oskavad ka hästi laskuda. Ma arvan, et seda seepärast, et laskumine on tihti peale sama tähtis kui tõus. Näiteks kui jääksin 30 sekundit tõusu peal maha ja laskumine oleks keeruline ja 20km pikk, siis on üsna tõenäoline, et kui esimesed laskujad natukese tagasi hoiavad jõuaksin laskumisel neile uuesti järele ja oleksin jälle konkurentsis. Ja kui tugev rattur laskuks aeglaselt, siis võiks ta kergelt laskumisel teistest maha jääda ja sellega oma velotuuri kokkuvõtted maha mängida (üheks selliseks meheks oli varem Nicolas Fritch. Olen kuulnud legende kuidas ta tõusu ülesse jõudis koos Armstrongiga ja laskumise all neist paari minutiga maas oli).

Ohtlikel laskumistel peab pundi ees püsima, kuna keegi kes natukese kardab või ei ole nii osav, siis ta võib kergelt mõne vahe sisse lasta ja keerulistel kiiretel laskumistel on ees sõitjast väga keeruline mööda saada ja seda vahet tagasi sõita. Teine asi miks laskumistel ees pean püsima on kukkumised. Kui keegi eespool kukub, tekib samuti esimestega vahe ja võimalik, et tee plokeerub ees lamavate sõitjatega, hullemal juhul võib keegi minu ees kukkuda ja võin ka ise crashi panna. Tõsi ta on et laskun paremini kui eales varem. Arvan, et peamine põhjus selles on see, et elan Nice´s ja kuna sõidan iga päev sealsetes Alpides, siis lisaks ronimisele tuleb kogu aeg ka laskumisi sõita ja ütlen ausalt, et aeg ajalt võtan laskumistel ka trennis riske ja sealt tulenebki see osav laskumine. Lisaks on Nice´s laskumised kiired ja ohtlikud, nii et sealt see laskumis oskus, olen lihstalt kiire laskumisega harjund. Teiseks pole ma kaua aega kõvat pauku (kukkumist) pannud ja see teeb ka ilmselt sõitmise julgemaks. Näiteks tundub, et Kreuzigeriga on möödunud kuudel midagi juhtund, varem oli ta laskumisel üliosav, kuid nüüd jätab vahesid sisse ja Kataloonias kui Voigti ja temaga ees olime, siis ta jäi laskumisel meist maha. Nõuandeid pole küll kelleltki saanud, kõik on omandatud enda kogemustel.

Kas Tour de Francel suudaksid mägedes sammu pidada tõeliste ässadega? Contador, Armstrong, vennad Schelkid jt. Kas võiksime näha ka seda, et sõidad mäe peal eest ära koos tõeliste ässadega?

Hea minekuga ma ilmselt neil tõusul tuules ära ei istu, kui nad täiega panevad. Kuid kui päev ikka väga hea on, siis võib nii juhtuda küll.

Kas peale häid tulemusi on ka motivatsioon tõusnud?

KINDEL SEE! Suurte nimedega võrdselt sõitmine muudab sihte ja annab rohkem lootust tulevikuks.

Mis on su eesmärk on ratast sõites? Raha, võitmine, domineerimine? Kui palju võistluste vahepeal trenni teed ja kuidas? Mis kõige suurem unistus on seoses rattasõiduga?

Eesmärk ratast sõita on kõik see kolm: raha, võitmine, domineerimine ja kindlasti ei ole ma inimene, kes suudaks näiteks päev otsa rekkat juhtida või teetöid teha. Seda on raske seletada kuidas võistluste vahel treenimine käib. Kõik oleneb olukorrast, et mis on möödund ja mis tuleb... Näiteks Paris-Nice velotuuri ja Kataloonia velotuuri vahel tegin esmaspäeval ja teisipäeval vabad päevad, kolmapäeval 3 tundi, neljapäeval 3 tundi, reedel vaba, laupäeval 4 tundi ja pühapäeval 1,5 tundi. Esmaspäeval hakkas Kataloonia, nädala sees olin veel päris vastikult haige. Kõige suurem unistus rattaspordiga - ma nii konkreetselt ei oskagi öelda. Tahaks kunagi, 20-aasta pärast, oma sportlastee lõpetada suurima rahuloluga. Suurim unistus on ehk Tour de France võitmine, kuid selleks on siin planeedil võimelised ehk 10 meest.

Millised suuremad tuurid ja ühepäevasõidud sul sel aastal veel plaanis on?

Liege-Bastogne-Liege(klassik)
Dauphine Libere
Tour de France
Vuelta Espagna
MM-Austraalias
Toimumise aegu vaadake www.uci.ch

Kuidas sinu meelest Kalle Kriidil Cofidises läheb?

Kallel on hooaja algus läinud natuke nässu erinevate terviseprobleemide tõttu (kõhuviirus ja põlvevalu), kuid seda vaid tema enda CV koostamise näol. Meeskonnas on ta juba tuntud tööloom ja tänu sellele on ta meie seas kindla koha saanud. Usun, et meeskond teda tulevikus ilma lepinguta ei jäta. Kui Kalle polegi nii võimekas rattur kui meeskonna liidrid, siis talle on looduse poolt antud võimas kiirendus ja kerge kehakaal. Selliste võimetega võib ta väiksemates grupifinišites ükskõik mis tasemel võiduni jõuda! Eriti peaksid talle sobima lühikesed mäkke finišid.

Kes on need ratturid, kes su arvates selle aasta Tour de France´il üldarvestuses veel sinust võimsamasse masinaklassi kuuluvad? Contador? Kes veel? Ja kes on need suured nimed, kellele sa oled juba kandadele jõudnud?

Arvan, et Touri top 5 tuleb ehk Contador, Armstrong, Gesink, A.Schleck, Valverde - need mehed on ehk parimad ronijad pundis. Seda ma tõesti ei oska öelda, kes esimestel etappidel neist munakivil kukub või küljetuule otsadel tagumisse gruppi jääb. Elame näeme. Kandadel olen ma juba neil kõigil.

Kuidas maailma rattaspordi suurkujud sinusse suhtuvad? Kas ja milliseid kokkupuuteid sul on nendega sõidu ajal olnud või sõidujärgselt vms? Contador, Armstrong, Luis Leon Sanchez, Cadel Evans jt?

Olen mägedes juba tuntud tüüp ja kõvad ronijad ei karda minu taga sõites, et ma eest maha jään ja vahe sisse lasen. Vähem tuntud tüübid puksitakse lihtsalt mäe peal natukese kaugemale positsioonile st ükski tuntud mees ei julge sõita rasket tõusu mehe taga, keda ta ei tea või selle tüübi taga, kes on sprinter. Oma elu teisel velotuuril proffide hulgas (Valencia tuur), kolmandal etapil pigistas Alberto Contador mu jalalihast ja ütles foerte (ei tea kas kirjapilt õige, aga tähendab hispaania keeles tugev). Päev varem kihutasin temaga raskeimal tõusul peagrupist minema (tegelikult sõitsin mina talle grupist järele).

Kas on altpoolt kedagi sulle ka järgi tulemas Eestist, keda peaks silmas pidama?

Viit kuut nime tean, kes eesti noortes tugevad on, kuid ausalt öeldes olen meie kodusest noortespordist kaugel. Väga raske on ära olles end noorte tegemistega kursis hoida. Kuid olen kindel, et kõvasid jalgu on päris mitmeid. Olen rääkinud eesti treeneritega ja info kohaselt olevat eelmise aasta kuni 16aastaste ratturite seas kõva tase olnud. Nii et umbes 5-6aasta pärast võib keegi 1992-1993 aasta sündinud noor mu meeskonnakaaslane olla.

Kas coca-colat jood enne viimaseid kilomeetreid?

Tavaliselt joon seda pärast finišit bussis või siis väga kuuma ilmaga söögipunktis. Kui õues ikka 35kraadi sooja on ja päike lagipähe paistab, siis üks külm koka on väga mõnus vaheldus (kuid ega ma üle 0.33l seda tavaliselt korraga ei kaani, enamjaolt üks väike 150cl purk on täiesti piisav).