Ühe medaliga on kõik selge - selle ostis ettevõtjaid esindanud EOK president Neinar Seli ja ta maksis selle eest 25 000 naela ehk ligi 30 000 eurot.

Teise medaliga on seis segasem ja huvitavam.

Oletus nr 1: Pärast Salumäe esimest oksjoni-uudist paar nädalat tagasi näitas kõige innukamat huvi selle ajaloolise tiitli vastu OlyBet. Nii eile kui täna on nende esindajad meie sporditoimetusele kinnitanud, et nemad ei ole seda medalit ostnud. Samas ei saa 100% välistada, et läbi vahendajate nad seda siiski tegid, kuid seda on raske uskuda. Mis oleks nende motivatsioon? Panna see üles mõnda oma spordibaari? Aga kas noored tuleks seda sinna vaatama? Vaevalt. Seega pole OlyBet väga reaalne ostja.

Oletus nr 2: Ettevõtjal ja Tallinna Sadama nõukogu esimehel Selil on palju vaenlasi ja konkurente. Juba eilsest tiirleb spordiringkondades spekulatsioon, et IRLi liikmest Tallinna Sadama nõukogu liige Veiko Tishler - Seli poliitiline oponent seal! - , ja ta hea sõber Heiti Hääl (ja võimalik, et veel keegi) panid raha kokku, et teine medal Eestisse tuua. Delfi ja Eesti Päevalehe sõnumiga saadetud küsimusele pole Tishler vastanud. Tishleri hea tuttav, samuti Haapsalu ettevõtja Arne Veske, ostis omakorda Erika 1987. aastal Viinis võidetud MM-karika.

Oletus nr 3: Selge ostuhuviga oli ka ettevõtja Urmas Sõõrumaa, kuid tema kohta pole teada, kas ta osales 100% Seli pakkumises või püüdis ise, Vene ettevõtjate toel, medalit endale saada.

Oletus nr 4: Sportlandi loojad Are Altraja ja Anti Kalle olevat samuti medalite vastu huvi näidanud ja loogiliselt võttes on neil medali(te)le kõige parem esitluskoht - mõni spordipood. Sportlandi esindaja väitis siiski Delfile, et medali- ja jalgrattaostul ei osaletud, küll soetati oksjonilt üks Salumäe võistlussärk.

Oletus nr 5: Palju on omavahel medalite ostmisest rääkinud ka meie rattaringkondadega seotud ärimehed, kuid kas ja kelle vihmavarju all nad Londonis käisid, pole teada.

Kindlasti on versioone veel ja tavaliselt on tõde spekulatsioonidest lihtsam - kuni aga pole asjaosalised erinevatel põhjustel selgust toonud, on ajakirjanduse asi rääkida võimalikest huvidest ja nende motiividest.