Viimast aastat kehtib maanteesõidu EM-il reegel, et osaleda saavad alla 23-aastased ratturid. Medalid jagatakse välja kokku kaheksa komplekti – neli meestele ja neli naistele. Mõlematel on kaks vanusegruppi – juuniorid ehk 17-18aastased ja U23 ehk 19-22aastased ning parimad selgitatakse nii temposõidus kui ka grupisõidus.

Eestlastest on EM-il varem poodiumile jõudnud Rene Mandri (2006 – U23 grupisõidu hõbe) ja Rein Taaramäe (2007 – U23 eraldistardi hõbe).

„Grupisõidurada peaks meie sportlastele sobima. Kindlasti annab rada eelise meeste U23 vanuseklassi sõitjatele, kuna neil on olnud võimalus sellel rajal Tour of Estonia raames korduvalt võistelda,“ rääkis Eesti koondise peatreener Toivo Suvi. „Temposõidurada on pigem klassikaline. Loodame, et koduseinad on toeks“.

Grupisõidu ring on identne Tour of Estonia 12,4km pikkuse Tartu GP ringiga, kus äraminekud toimuvad peamiselt Vanemuise ja Jakobi mäe tõusul. Eraldistardi rada algab ja lõppeb sarnaselt grupisõidu rajale kesklinnast Turu tänavalt, kuid kulgeb üle uue Ihaste silla Luunja poole ja tagasi.

Suvi sõnul saab lõpliku Eesti koondise koosseisu paika panna alles 5. augustil, kuid tõi siiski välja mõned nimed, kes Eestile medaleid jahtima võiksid hakata: „Naisjuuniorite hulgas Kelly Kalm ja Mari-Liis Mõttus. U23 naiste hulgas Kärolin Varblane. Meesjuuniorite seas Siim Kiskonen, Kristo Enn Vaga ja Karl Patrick Lauk. U23 meeste hulgas Mihkel Räim, Martin Laas ja Aksel Nõmmela“.

Euroopa noorte ratturite üht hooaja tähtsündmust maanteerattasõidu Euroopa Meistruvõistlusi korraldab Klubi Tartu Maraton teist korda. Eelmine kord korraldas Eesti ja Klubi Tartu Maraton EM-i 2004. aastal, kui võistlused toimusid Otepääl.

Euroopa Meistrivõistlusi maanteerattasõidus on korraldatud alates 1973. aastast. EM toimub UEC ehk Euroopa Jalgratturite Liidu egiidi all.