Sel nädalal avalikustastud värske reitingu põhjal on Eesti maanteeratturid kindlustanud Rio olümpiaks kaks kohta. Mõlemad meeste grupisõidurajale. Selgitan siinkohal pisut lähemalt, kuidas need kaks kohta saadi.

Meeste grupisõidu reglement ütleb, et esmane kohtade jagamine lähtub World Touri reitingust. Esimesed viis riiki napsavad 5 pääset (edetabeli alusel Hispaania, Itaalia, Kolumbia, Suurbritannia, Belgia) ja kohtadel 6-15 asuvad riigid 4 pääset (Prantsusmaa, Holland, Austraalia, Saksamaa, Norra, Poola, Portugal, Tšehhi, Sloveenia, Šveits). Kuna World Touri kalendris sel aastal enam ühtegi jõuproovi pole, siis kohtade jaotumine on lõplik.

Edasi minnakse kontinentide reitingute juurde ja meid puudutab Europe Touri reiting. Arvesse lähevad siinkohal riigid, kes World Touri reitingus olümpiapileteid kätte ei saanud. Positsioonidel 1-6 olevad riigid teenivad 3 pääset (edetabeli alusel Ukraina, Venemaa, Taani, Austria, Valgevene, Türgi) ja kohtadel 7-16 asuvad riigid 2 pääset (Leedu, Iirimaa, Eesti, Läti, Horvaatia, Rootsi, Slovakkia, Kreeka, Rumeenia, Serbia).

Seega ei sõitnud Eestile olümpiakohti välja Rein Taaramäe ja Tanel Kangert, vaid hoopis meie nõrgema kategooria profid pluss paremad amatöörid. ProTouri meeskondades sõitvate ratturite tulemused Europe Touri edetabelis lihtsalt ei kajastu. Sama seis on näiteks Slovakkiaga, kellel on küll proffide grupisõidu maailmameister Peter Sagan, kuid olümpiakohta ta ainuisikuliselt World Touri reitingus välja sõita ei suutnud. Välja aitasid aste madalamal teised mehed.

Peter Sagan maailmameistrina poodiumil

Nüüd aga võimaliku kurioosiumi juurde, mis puudutab meeste eraldistardiga sõidu kohtade jaotust. Enamus 40st stardikohast jagatakse World Touri ja kontinentide reitingute põhjal, kus Eesti vajalikku künnist ei ületanud. Europe Touri reitingus teenib viimasena pääsme paremuselt 18. riik, Eesti koht on 21.

Aga edasi. Kümme kohta mängiti välja ka tänavusel MM-il, kus eraldistardis esikümnesse mahtunud mehed teenisid riigile olümpiavõistlusele niiöelda lisakoha. Kui ühest riigist oli esikümnes aga mitu meest, siis teine koht läheb ümberjaotamisele. Selliseid riike oli kaks Poola ja Itaalia. Seega kaks vakantset pääset, millele konkureerivad vaid riigid, kellel World Touri ja kontinentide reitingute põhjal seni kohta pole. Kui võtta reitingute praeguse seisu põhjal, siis saavad need kaks kohta Läti ja Eesti. Meie lõunanaaber Gatis Smukulis sõitis MM-il välja 28. koha, edestades tühipalja 0,01 sekundiga Taaramäed. Kõik oleks justkui hästi, kuid...

Meie kohta ohustab tõsiselt USA. World Touri reitingus tänavu 15 parema hulgast välja jäänud ameeriklased püsivad America Touri reitingus 4.-5. koha piirimail, mis võib tähendada eraldistardikohast ilma jäämist. Neli paremat saavad koha, USA-le hingab kõvasti kuklasse Venetsueela. Kuna America Touri kalendris on sel aastal veel kolm jõuproovi, siis on Venetsueelal reaalne šanss USA-st mööduda. Kui nii juhtuks, tähendaks see meile hävingut. Siis võtaks MM-i põhjal ühe vakantse koha endale Taylor Phinney, kes sõitis välja 12. tulemuse. Teine vakantne koht läheks Lätile ja meie jääks 0,01 sekundiga olümpiakohast ilma.