Küsisin Eesti koondise peatreenerilt Jaan Kirsipuult otse: "Kui kaugel on nende meeste profilepingud?"

"Kõigile kolmele on tee lahti, aga millal nad profilepingu saavad on raske öelda.
Lauk oleks sel aastal võib-olla juba proff, kui ta valinuks stažeerimiseks mõne väiksema klubi. Lisaks Astanale oli tal ka Prantsusmaalt üks variant, aga Lauk sellest loobus. Ega siin muud valemit pole, ta peab tulemust tegema. Esialgu mõtleb Lauk suuremalt kui reaalsed võimed lubavad. Iseenesest pole see paha, aga... kui talle pakutakse vähe, siis ta ei võta. Ta tahab kohe maru palju. Esialgu võiks vähema kübeme üle õnnelik olla, küll edaspidi saab rohkem. Nii nagu on teinud teine saarlane Mihkel Räim.
Vahtra on sellistele tulemustele väga lähedal, mis võiks avada ukse profileeri. Anna talle sobiv sõit ja küll see tulemus tuleb. Aja küsimus.
Need kolm meest on praegu Eesti U23 koondise põhitegijad. Prantsusmaa klubidest on mehi veel võtta, aga nemad on kolm liidrit."

Palusin Kirsipuul neid mehi pisut lähemalt iseloomustada. Mis tüüpi võidusõitjatega on tegemist?

Karl Patrick Lauk

Teda me nägime Tour of Estonial juba eelmisel aastal „märatsemas“. Tal on jõudu nagu loomal. Eelkõige on tal jubedalt tervist antud. See on tegelikult isegi ohtlik. Tervis on nii hea, et ta võib üle treenida. Eks seda on aegade jooksul juba juhtunud ka. Kuna tervis on nii kõva, siis ta ei jää haigeks. Aga tulemused hakkavad lonkama. Arvan, et ta ei oska veel tunnetada, kus on see limiit, palju võib treeningutel valu anda.
Tuleviku osas - kui ta on mõistlik ja areneb edasi, võib temast saada hea proff.
Ta ei ole puhas sprinter, oskab muid asju ka teha. Kui sprindis on vähe kõrgem tase, siis tal lihtne pole. Tempovõimekus on olemas, eriti raskete sõitude lõpus. Ei pea ilmtingimata ootama finišit. Tööloom on kõva. Võib-olla mitte üksi, aga väikese grupiga on ta võimeline kõik „ära tapma“.

Norman Vahtra

Testide põhjal noorema generatsiooni kõige andekam vend, aga tal on raskusi oma võimekuse realiseerimisega. Võiks tulevikus olla maailma tippsprinter, kui ta oleks pundis nahaalsem ja julgem. Praeguse seisuga tundub, et temast võiks saada finiširongide väga hea viimane mees. Tal on lisaks kiirusele väga hea tempovõimekus. Ei ole maailma klassi temposõitja, aga väga hea küljetuulte rallide mees.
Seni pole suutnud tulemuste osas i-le täppi peale panna. Tal tuleks finišiosavust Martin Laasi käest õppida. Võimekuse poolest on Vahtra isegi kiirem, aga ta ei ole nii osav ja nahaal.

Karl-Arnold Vendelin

Hea üllatus. Mees metsast, Vändrast. Väga püüdlik ja oma vanuse kohta hästi professionaalse suhtumisega. Teab, kus ta on võimeline sõitma ja saab päris rasketel sõitudel kenasti hakkama. Teatud nurgaga tõusudest läheb hästi üles, omab ka päris head finišikiirust. Väiksemast grupist on võimeline väga edukalt finišeerima. Igas mõttes hea tiimi liige.