Eelinfo
:

175 km pikkuse võidusõidu stardis 138 ratturit.

Tänavustel Eesti meistrivõistlustel, mis peeti Karksi-Nuias sai U23 grupisõidus kulla Schultz, Puusepa ja Puhmi ees.

Koondise vanemtreeneri Toivo Suvi poolt paika pandud taktika - Puhm peab hoidma end puhtalt finišiks ja eelnevalt grupist nina välja pista ei tohi. Schultz ja Puusepp peaks tegutsema vähe aktiivsemalt ja proovima ka eest ära sõita. Siiski on eeldada, et tuleb grupifiniš.

Ilm taas ülipalav, mõned heledad pilved taevalaotusel siiski on. Türgis lubati täna lõunarannikul sooja kuni 40 kraadi, Ankaras "vaid" 34.

------------------------------------------------------------------

Sõidu käik:

1. ring läbitud - ring läbiti 19.50-ga. Korralik matkamine. Sõita tuleb kokku 13 ringi.

2. ring läbitud - Ringiaeg kippus juba 21 minuti peale. Juuniorid eile nii aeglaselt sõita ei suutnud...

Hommikupoole peetud naisjuunioride grupisõidus (81 km) riisusid koore itaallannad. Kulla pälvis Anna Trevisi ja pronksi Rossella Ratto. Teise hõbeda nendelt Euroopa meistrivõistlustelt sai prantslanna Pauline Ferrand-Prevot.

3. ring läbitud - 40 km seljataga ja aega kulunud praktiliselt tund. Meie omad kõik grupis. Muidugi kui sellise tempo juures raske oleks, siis soovitaks kiiremas korras ala vahetada.

Silver Schultz on pärit Vändrast, Rein Taaramäest ja Tanel Kangertist aasta noorem. 2005. aastal kui Kangert ja Taaramäe juunioride Rahutuuril lammutasid (esimene ja kolmas koht), siis kuulus abimeeste hulka ka Schultz. Ta on ainsa Vändra mehena võitnud etapi Saaremaa velotuuril (2008). Schultz sõidab teist aastat Prantsusmaa amatöörklubis St. Etienne Loire.

4. ring läbitud - endiselt muutusteta. Grupp loksub ja ringe (13,5 km) läbitakse keskmiselt 20 minutiga.

Mullu võitis Euroopa meistrivõistlustel U23 grupisõidu kulla belglane Kris Boeckmans. Medalid jagati suures grupifinišis. Esikümnesse mahtusid ka tänavuse hooaja kaks komeeti proffide hulgas. Cofidise vormis kevadel imelisi sõite teinud Jens Keukeleire (Belgia) oli mullu EMil neljas ja Liquigas ProTouri meeskonnas särama löönud Peter Sagan (Slovakkia) kümnes.

Eestlaste kohad olid mullu - Sander Maasing 32., Gert Jõeäär 62. ja Martin Puusepp 115. Ainsana oli peagrupis Maasing.

5. ring läbitud - Nüüd on hoog vähe üles tümmatud ja ring läbiti 18.30-ga. Mõnesaja meetrise vahega oli ees keegi hispaanlastest, meie kolmik kenasti grupis.

Tartust pärit Reijo Puhm on Eesti U23 koondise liikmetest noorim, 20-aastane. Sõidab tänavu Läti amatöörmeeskonnas Alpha Baltic. Seni parim tulemus meeste hulgas pärineb koduselt UCI kategooria võistluselt Tallinn-Tartu GP, kus ta oli tänavu neljas. Mullu sõitis pool aastat amatöörina Prantsusmaal, aga klubi sattus olema üsna "kummaline" ja Puhm tuli omal käel sealt lihtsalt tulema. Reijo vanem vend Steven Puhm oli Otepää Audentese Spordigümnaasiumis mitu aastat Rein Taaramäe toanaaber.

6. ring läbitud - eest ära 6-liikmeline grupp. Sees itaallane, šveitslane, sloveen, leedulane, prantslane ja bulgaarlane. Vahe stardi-finišipaigas peagrupiga umbes 40 sekundit. Suures grupis hoiavad hoogu üleval belglased. Puusepp ja Schultz olid umbes 15-20 positsioonil, Puhm grupi keskel. Esialgu nii nagu vaja. Sõidetud pea kaks tundi.

7. ring läbitud - Enam kui pool distantsist seljataga. Kuuene jooksikutegrupp endiselt ees, aga vahe vaid 20 sekundi ringis. Ja mõne jooksikul oli juba väga hapu nägu ees. Puusepp oli äsja boksist kotiga süüa-juua võtnud. Meie omad kõik grupis.

Martin Puusepp on Tallinna mees ja spordiklubi CFC kasvandik. Tänavu esimest aastat Kalev Chocolate Teami liige, varasemalt sõitnud amatöörina mitu hooaega Prantsusmaal. Tänavune U23 vanuseklassi Eesti meister eraldistardis. Paar kuud tagasi elas Itaalias treenides üle kokkupõrke sõiduautoga, lennates käega klaasi. Pidi öö veetma haiglas, õnneks midagi väga tõsist ei juhtunud.

8. ring läbitud - ikka 6-liikmeline grupp ees ja taas umbes 40 sekundilise vahega. Aga on selge, et peagrupp kontrollib sündmuste käiku. Meie mehed kõik peagrupi esimeses pooles. Sõidetud 2 tundi ja 34 minutit.

9. ring läbitud - suur grupp koos. Tempo on pärast jooksikute kättesaamist korraks alla lastud. Sõidetud 2 tundi ja 52 minutit. Kukkumise tõttu astus kõrvale Puusepp. Sõitja ise väga vigas ei saanud, ratas vajas vähe rohkem remonti.

10. ring läbitud - enamuse ringist sõitis ees 7-liikmeline grupp, kus oli sees kaks itaallast. Sloveenlaste eestvedamisel saadi jooksikud ringi lõpus kätte. Tiimide bokside juures (500 m enne finišit) toimus kukkumine, kus vaata et kõige valusamalt sai pihta Puhm. Õnneks luud terved, aga "kraapida" sai mees kõvasti. Kahjuks sinna see sõit lõppes. Eestlastest ainsana rajal veel Schultz.

11. ring läbitud - trassil käib tõsine "sõda". Puhkehetke enam ei anta. Ringi lõpus ees kaks neljast gruppi umbes 20 sekundilise vahega ja siis umbes samasuguse kaotusega peagrupp. Schultz oli finišipaigas peagrupi ees, neljanda-viienda mehena. Sõita veel 27 kilomeetrit.

12. ring läbitud - viimasele ringile suundus kõige ees neljane grupp, kus esindatud Venemaa, Leedu, Poola ja Valgevene koondis. Leedulastest ees Evaldas Siskevicius. Peagrupp jäi maha 30 sekundiga, ees teevad tööd Itaalia ja Sloveenia. Schultz on kenasti suure grupi esimeses pooles.

Finiš (175 km) - neljane grupp püüti kinni ringi keskel ja siis algasid uued rünnakud. Lõpuks jäid kahekesi ette poolakas ja portugaallane, kes jagasid omavahel kulla ja hõbeda. Euroopa meistritiitli võitis Pawel Gawronski, Nelson Oliveira ja prantslase Arnaud Demare ees. Schultz võitles vapralt lõpuni ja lõpetas peagrupis 29. kohal. Võitjale kaotust 5 sekundit.