Idee ja initsiatiiv EMi korraldamiseks tuli klubilt Tartu Maraton. Klubi juhatuse esimees Indrek Kelk esitles konkreetset kavandit Eesti Jalgratturite Liidu juhatusele mullu suvel ja seal võeti vastu otsus taotluse esitamiseks. Esialgu räägiti aastast 2016, kuid erinevatel kaalutlustel kandideeriti lõpuks 2015. aasta korraldusõiguse saamiseks.

"Idee keerles peas juba pikka aega, arvatavasti mingist hetkest kui Riho Räimega sai meeste kombel asju arutatud ja maailma parandatud," meenutas Indrek Kelk idee sündi. "Toimumise aeg nihkus arutelude käigus aasta varasemaks, sest lähtusime enda sportlaste perspektiivist ning ausalt öeldes ei tahtud korraldamisega sattuda ka olümpiaga samale aastale," selgitas Kelk.

"Kui jalgrattaliit usaldab EMi läbiviimise meie klubile, siis toimuvad grupisõidud Tartu linnaringidel, mis publikule tuttavad Estonian Cycling Weekendi profisõitudest. Eraldistardi rada suunduks praeguse visiooni kohaselt kesklinnast Narva poole ja tagasi. Ideaalseks korraldamise ajaks oleks Tour de France´i järgne periood, siis oleks ehk võimalik telepildiga pääseda ka Eurospordi eetrisse," mõtiskles Kelk.

Klubi Tartu Maraton korraldas maanteesõidu Euroopa meistrivõistlusi 2004. aastal ja siis asus võistluskeskus Otepääl.