„Tartu Rattamaraton saab mul olema alles hooaja esimene võstlus maastikurattal, aga see ei tohiks suurim segaja olla. Hoopis tervis on sellel nädalal veidi jukerdanud, vorm on küsimärk. Sellegipoolest lähen võitu püüdma,“ sõnas Cofidise profiklubis sõitev Jõeäär.

Selle aasta Eesti maanteesõidu ja temposõidu meister ning 2013. aasta Tour of Estonia võitja Gert Jõeäär pole Tartu Rattamaratonil osalenud kümme aastat. Eelmine tulemus pärineb tal 2005. aastast, kui kõigest 18-aastase noormehena saavutas ta 19. koha.

Ent Jõeäärel tuleb lisaks jukerdavale tervisele rinda pista ka tugevate konkurentidega. Eriti nimeka koosseisuga on Tartu Rattamaratonile tulemas sõbrad Lätist. Näiteks on kohal Läti hetke kaks parimat maastikuratturit ja ühtlasi ka selle aasta Läti meistrivõistluste kaks esimest Arnis Petersons ja Martins Blums.

Ent Tartu Rattamaraton on traditsioonilselt soosinud maanteerattureid ja kaks eestlastele tuttavat Läti maanteerattatiimi Alpha Baltic ja Rietumu Delfin on mõlemad väljas arvestatava koosseisuga.

Peale Gert Jõeääre on teistest tugevatest eestlastest stardis tavapärased Eesti maastikurattasarjades domineerivad nimed – Caspar Austa, Peeter Tarvis, Ivo Suur, Erki Pütsep, Alges Maasikmets ja teised.

Tuleb meeles pidada, et Tartu Rattamaratonil selgitatakse välja ka Eesti meistrivõistluste paremik ja Gert Jõeäärel on seejuures suurepärane võimalus tulla ühel aastal nii maanteesõidu kui ka maastikurattamaratoni Eesti meistriks.

Naistest on samuti lätlased väljas tugeva koosseisuga. Sarnaselt meestele on kohal selle aasta Läti meistrivõistluste kaks esimest – Katrina Jaunslaviete ning Madara Furmane. Lisaks ka varasem Tartu Rattamaratoni võitja Lelde Ardava.

Eestlannadest on kohal eelmise aasta võitja Janelle Uibokand, aga ka Greete Steinburg, Liisa Ehrberg ja mitmed teised.

Kert Keskpaik püüab Kuubiku üldvõitu kindlustada
Eliitpundist natuke taga pool toimub aga sõit, mis võib juba enne viimast etappi välja selgitada selle aasta Tartu Maratoni Kuubiku üldvõitja. Nimelt asub Tartu Rattamaratoni starti Eesti parim rulluisutaja Kert Keskpaik, kes sihib kohta teises sajas.

„Teiste järgi ma taktikat ei säti. Eesmärk on endast maksimum võtta ja hea tulemus ära teha. Ma pole kunagi varem ühtegi maastikurattamaratoni läbinud, misõttu on väga raske tulemust prognoosida, aga jääksin rahule kohaga teises sajas,“ arvas Keskpaik ise.

Koht teises sajas tähendaks, et Keskpaik saaks Tartu Rattamaratonilt juurde ligikaudu 975 punkti, mis omakorda tähendaks, et tänavuse Tartu Rulluisumaratoni võitja koguks kokku ligi 4100 punkti, mis oleks kõikidele teistele tema konkurentidele sel aastal püüdmatu summa.

Naiste Kuubiku üldvõidu on praktiliselt juba endale kindlustanud Reeda Tuula, kuid ta on ka Rattamaratoni stardis ja püüab oma lõppsummat veelgi kõvemaks kruttida. Muuseas, Tuulat edestab Kuubiku üldarvestuses hetkel ainult kaks meest.

Kuubiku üldseisu enne kaht viimast etappi saab vaadat siit.

18. Tartu Rattamaraton saab alguse juba homme, laupäeval, kui Tartus, Tähtvere spordipargis osaleb lastesõitudel eeldatavasti üle 3000 lapse. Pühapäevase 18. Tartu Rattamaratoni starti oodatakse ligi 6000 ratturit.

Kui siia lisada ka nädal varem ühistreeningu osalenud 700 ratturit, võibki öelda, et 18. Tartu Rattamaraton lööb sel aastal rekordeid ligi 10 000 osalejaga.

Rohkem infot: www.tartumaraton.ee