1998. aasta MM-il oli toona 21-aastane Ronaldo kahtlemata suurim staar. Ta oli maailma kõige ohtlikum ründaja ja suurfavoriidi Brasiilia kõige säravam mängija. Teel finaali oli Ronaldo abistanud koondist nelja väravaga ning finaalis oodati veelgi lisa. Ronaldo oli läbi turniiri nii suurepärases hoos, et ta valiti lõpuks ka MM-i parimaks mängijaks.

Mis toonase finaali eel aga juhtus? 72 minutit enne mängu algust saabusid võistkondade algkoosseisud ja üllatuslikult oli Ronaldo nimekirjast välja jäetud. Tema asemel oli nimekirjas Fiorentina ründaja Edmundo.

Brasiillased ei ilmunud mängueelsele soojendusele ning kuulujuttude kohaselt oli Ronaldot vaevamas hüppeliigese vigastus või tugev kõhuvalu.

BBC käis olukord uurimas ka jalgpallikuninga Pele käest, kuid ka Brasiilia vutilegend ei teadnud, miks Ronaldot algrivistuses ei ole. 30 minutit enne kohtumise algust jagati välja uued algkoosseisude nimekirjad ja siis oli Ronaldo aga rivistuses ja Edmundo pingil. Lõpuks mängiski Ronaldo kõik 90 minutit, kuid ta oli enda tavapärase taseme hale vari.

Ronaldo versioon

Ronaldo on hiljem FourFourTwo veergudel selgitanud, et teda tabasid mängu eel tõsised krambid.

“Otsustasin natuke puhata. Viimase asjana mäletan voodisse pikali heitmist. Järgmine kord olid minu ümber juba kaasmängijad. Ka arst Lidio Toledo oli seal. Nad ei tahtnud mulle öelda, kui tõsine asi on. Mulle öeldi, et ma ei saa MM-i finaalis mängida,“ meenutas Ronaldo juhtunut.

Ronaldo sõnul tehti talle kiiresti erinevad testid ja ta viis testi tulemused peatreener Mario Zagallo kätte. Seejärel nõudis ta juba, et teda tuleb ennistada algkoosseisu. Ronaldo sõnul oli tegemist ainult tema enda nõudmisega ja Zagallo lisaski testide tulemusi uurides Ronaldo algrivistusse.

“Ma ei andnud talle teist võimalust. Ta pidi minu nõudmised täitma. Võib olla mõjutasid mind tabanud krambid kogu meeskonda. See ei olnud minu karjääri parim mäng, kuid olin täitmas seal enda kohustust,“ lisas Ronaldo.
France 1998 World Cup Package

Peamine vandenõuteooria

Kui Ronaldot tabanud krampides ei kahelda, siis kaheldakse tema finaalis mängimise põhjustes. Peamise vandenõuteooria kohaselt mängis Ronaldo finaalis, kuna seda nõudis nii tema kui ka Brasiilia koondise suursponsor Nike.

“Nike'i esindajad olid meiega kogu aeg kaasas. Nad olid nagu tiimi liikmed,“ meenutas Edmundo. “See oli tohutu võim. Rohkemat ei saa ma öelda.“

Hiljem korraldas Brasiilia valitsus juhtunu kohta ka uurimise. Siiski leiti, et kümne aasta ja 300 miljoni euro peale sõlmitud sponsorleping oli korrektne ning Ronaldot ei mõjutanud keegi.

Mis olid Ronaldot tabanud krampide põhjuseks?

Ronaldot tabanud krampide ametlikke põhjuseid ei ole lagedale toodud. Versioone on erinevaid.

  • ühe versiooni kohaselt oli krampide põhjuseks allergiline reaktsioon süstile, mis tehti tema vigastada saanud põlvele.
  • MM-i ajal ringles kuulujutt, et Ronaldo tüdruksõbral Susana Werneril on salasuhe väravavahi Julio Cesariga ning väidetavalt võis see põhjustada ründeässal närvivapustuse. 2002. aastal Werner ja Julio Cesar abiellusid.
  • ühe ekstreemsema versiooni kohaselt Ronaldo lihtsalt mürgitati. Kes oli mürgitajaks? Kõige ulmelisemate teooriate kohaselt tegi seda Prantsusmaa Jalgpalli Liit või FIFA. Süüdistuste kohaselt soovis esimene finaali võita vahendeid valimata ning teise kohaselt soovis FIFA aidata Prantsusmaa igal juhul maailmameistriks. Brasiilia telekanalisse Globo TV saabus isegi vihje, mille kohaselt müüs Brasiilia 23 miljoni USA dollari eest MM-finaali maha. Vastutasuks saadi väidetavalt kergem loos 2002. aasta MM-iks ja lubadus, et brasiillased saavad peagi korraldada finaalturniiri. MM toimus Brasiilias 2014. aastal.
  • kõige tõenäolisemaks peetakse aga versiooni, mille kohaselt vaevles Brasiilia kuulsaim jalgpallur lihtsalt suure närvipinge all ja ta ei saanud sellega hakkama. Ajalehe Folha de S. Paulo teatel oli Ronaldo juba turniiri alguses võitlemas depressiooniga. Ta olevat raevuhoos visanud isegi jalgratta vastu seina puruks.

Mis sai aga edasi?

Ronaldol ja Brasiilial jäi 1998. aastal MM-tiitel võitmata. Siiski on ta kahekordne maailmameister. 1994. aastal võitis ta 17-aastase vahetusmehena MM-tiitli ning 2002. aastal tüüris ta kaheksa väravaga Brasiilia viiendat korda maailmameistriks. Lisaks mängis Ronaldo veel 2006. aastal MM-il, kus ta aitas kolme väravaga Brasiilia veerandfinaali. Kokku on ta MM-idel löönud 15 väravat. Rohkemat on suutnud ainult Miroslav Klose 16 tabamusega.