Proloog

Arvatavasti polnud palju neid jalgpallisõpru, kes MM-i eel oleksid uskunud, et enne algrupi viimast vooru võib F-alagrupi seis nõnda segane olla. Tabeliseis näitas, et pärast kahte vooru oli põhimõtteliselt säilinud teoreetiline võimalus edasipääsuks kõigil neljal võistkonnal ja seda isegi olukorras, kus Lõuna-Koreal oli tabelis ette näidata 0 punkti!

Kõige uudsemas ja enda jaoks harjumatumas olukorras oli kindlasti valitsev maailmameister Saksamaa. Pärast dramaatilist kaotus Mehhikole alagrupi esimeses kohtumises suutis Saksamaa veel dramaatilisemalt röövida kolm punkti mängu viimastel minutitel rootslastelt. Tänu Toni Kroosi suurepärasele karistuslöögile suutsid sakslased natukenegi oma keerulist olukorda alagrupis parandada ja asetada end situatsiooni, kus alagrupist edasipääsemine sõltus suurel määral nende endi esitusest. Ajalugu oli sealjuures selgelt Saksamaad soosiv, sest statistika näitas, et Saksamaa oli enne kõnealust kohtumist võitnud kõik seni peetud viis mängu Aasia riikide vastu, Lõuna-Korea oli aga kaotanud MM-idel neli kohtumist järjest.

I vaatus ehk I poolaeg

Mäng algas, nagu arvata võis. Saksamaa haaras initsiatiivi ja alustas kaitsjate abil läbi keskvälja rünnakute ülesehitamist, Lõuna-Korea oli aga valinud kaitsest lähtuva mängustrateegia, otsides oma võimalusi kiiretest üleminekutest. See polnud ka ime, sest sakslaste varasemad kaks väravat sel MM-il olid tulnud vastaste kiiretest kontrarünnakutest ja Lõuna-Koreal oli kindlasti kodutöö tublilt tehtud selleks mänguks.

Kuna korealased oli väljaku tsentrumi tihedalt mehitanud, toodi sakslaste poolt aina rohkem mängu nende aktiivselt tõusnud äärekaitsjad. Joshua Kimmichi tsenderdused leidsid küll tee kasti, aga võistkonnakaaslasteni ei jõudnud. Esimene elevust tekitav olukord tekkis paarikümne minuti möödudes hoopis sakslaste värava all, kui Wooyoung Yungi karistuslöögist lennanud palli Manuel Neuer ka iseendale üllatuslikult käest lahti pillas ja sellega omajagu elevust oma trahvikastis tekitas.

Saksamaa jätkas järjekindlalt oma plaani elluviimist. Pallid anti äärele ja sealt jõudsid läbi Jonas Hectori kasti Joshua Kimmichi tsenderdused. Olid need madalad ja teravad või kõrgelt keritud pallid pea peale – korealaste jaoks olid asjad kontrolli all.

Teine elevus tekkis – „üllatus-üllatus“ – jälle sakslaste värava all. Korealaste tsenderdus leidis paremalt äärelt tee kasti ning teine pall langes Heungmin Sonile. Sakslaste õnneks oli tema sihik paigast ära ja pall lendas napilt üle värava.

Pooltunni möödudes ei jätnud Saksamaa jonni, ikka ääred ja tsenderdused... Lõuna-Korea sein püsis aga vankumatuna. Aina rohkem hakkas tekkima tunne, et sakslased vajanuks suuremat ja atleetlikumat ründajat, kes oleks lisanud võimsust „teisele korrusele“ ja võtnud rohkem tähelepanu enda peale. Mario Gomez rootslaste vastu ju tõi muutuse... Sakslaste mäng oli senimaanu olnud liiga rahulik ja turvaline. Lõuna-Korea kiituseks tuleb öelda, et pallita mängus toimis neil kõik eeskujulikult. Kollektiivne tegutsemine ja kontaktne pressing olid märksõnad, mis nende mängu suurepäraselt iseloomustasid.

Kui esimene poolaeg lõppes, siis pallivaldamine oli küll „Die Mannschafti“ kasuks, aga üksikud ohtlikud olukorrad kuulusid pigem „Taegeuki sõdalastele“. Poolajal tabasin end ka mõttelt, et mingisugust muutust mängu ei tule suure tõenäosusega enne, kui Rootsi suudaks alagrupi teises mängus Mehhiko vastu juhtima minna ja Saksamaa on sunnitud täistuuridel mängima hakkama.

II vaatus ehk II poolaeg

See algas, nagu esimene poolaeg lõppes. Seda aga mitte kauaks, sest juba paari minuti möödudes hakkasid asjad juhtuma. Kõigepealt tuttav minietüüd Korea väravaesisel: sakslaste tsenderdus jõudis kasti, aga erinevalt mitmest eelnevast sarnasest olukorrast leidis seekordne tsenderdus osavalt Leon Goretzka pea ja ainult Hyeonwoo Jo meisterlik tõrje päästis korealased kõige hullemast.

Ning siis juhtus midagi, mis sakslased väga ebamugavasse olukorda pani: nimelt viis Ludwig Augustinsson Jekaterinburgis Rootsi 50. minutil Mehhiko vastu juhtima. Sakslased tõstsid tempot ja aina suuremate jõududega lülituti vastaste väravat ohustama. Mängu sekkus otsustavalt ka Joachim Löw, kes esimese sammuna, toomaks muutust mängu, tõi Sami Khedira asemel sisse Mario Gomeze. Vahetuse tulemusena asendas kaitsvate omadustega Khedirat meisterlik Gomez. Ründavas plaanis tõi see kindlasti kvaliteeti juurde, pallita mängus muutis aga keskvälja oluliselt haavatamaks ja seda eriti Lõuna-Korea kontrarünnakute puhul.

Uudised Jekaterinburgist ei tõotanud sakslastele aga head, kui Rootsi lõi Mehhikole veel teisegi värava. Sel hetkel muutus olukord sakslaste jaoks veel stressirohkemaks! Nüüd pandi sakslaste poolt kõik mängu: vanameistri Thomas Mülleri sissetoomise abil toodi juurde kogemust ja kvaliteeti. Sakslaste mäng muutus aga suurest vajadusest ja tahtest Lõuna-Korea väravalukk lahti muuta aina tasakaalutumaks. Lõuna-Korea suurepärased kontrarünnakud olid reaalsus, millest sakslaseid päästis vaid korealaste kogenematus rünnakuid lõpetada.

Sakslaste silmus tõmbus Lõuna-Korea ümber järjest rohkem koomale. Saksamaa tsenderdused muutusid aina kvaliteetsemaks ja leidsid aina tihedamalt tee ründajateni. Gomez tekitas Lõuna-Korea kaitsjate jaoks üha rohkem peavalu. Ning siis viimane käik Joachim Löwi poolt: paremkaitsja Hectori asemel toodi väljakule Julian Brandt, kes kahes eelnevas mängus oli tabanud väravaposti. Nüüd oleks olnud aeg sihik paika saada ja päästa sakslased keerulisest olukorrast...

Mängu lõpp muutus tormiliseks: Mats Hummelsi peaga löök kastis ja Toni Kroosi löök kasti tagant kasvatasid üha rohkem pinget. Saksamaa poolehoidjad olid sunnitud üha uuesti ning uuesti haarama peast kinni ja mõtlema, miks nii. Ja siis juhtus kõikide Saksamaa poolehoidjate suurim õudusunenägu... Lõuna-Korea lõi VAR-värava, mõni minut hiljem löödi veel teinegi tabamus. Miljonid inimesed olid sõnatud! Mängu viimased minutid olid justkui sürreaalne õudusunenägu sakslaste ja õnnestjoovastav pidupäev korealaste jaoks.

Postskriptum

Jalgpall on imeline mäng! Valitsev maailmameister on löödud! Saksamaa jalgpalli ootavad ees pingelised ajad: kriitilised analüüsid ja põhjalik sisekaemus saavad olema järgmiste nädalate karm reaalsus. Sügav kummardus Lõuna-Koreale. Nende distsiplineeritud mäng ja kompromissitu võitlus näitasid, et jalgpallis on kõik võimalik.