Koondised on jaotatud viide kategooriasse: I taseme tiimide jaoks on reaalne eesmärk tiitlivõit, II taseme tiimide jaoks poolfinaal, III taseme koondiste jaoks veerandfinaal, IV taseme jaoks alagrupist edasipääs ning V taseme tiimide jaoks mõne suure hammustamine.

TASE I - PÜRAMIIDI TERAVAIM TIPP

1. Brasiilia

Brasiilia koondis tuleb MM-ile suurepärase hoo pealt. Viimases viies sõprusmängus on oma värav puhas hoitud ning tugevaid vastaseid (Saksamaa, Horvaatia, Austria) muretult võidetud. Alagrupp Šveitsi, Costa Rica ja Serbiaga on küll üks MM-i tugevamaid, ent selle sõela läbimisega ei tohiks brassidel probleeme tekkida. Terve ja puhanud Neymar on väga kõva relv.

2. Saksamaa

Valitsev maailmameister on ka tänavuse MM-i eel suurepärases hoos. Meeskonna kvaliteeti näitab juba see mängijate nimekiri, kes meeskonda ei mahtunud - eesotsas Manchester Citys säranud Leroy Sanega. Kontrollmängud on küll möödunud üle kivide-kändude, ent see on sakslaste puhul tavapärane.

3. Prantsusmaa

Prantsusmaal on olemas sisuliselt kõik võimalused, et suurt mängu mängida. Väike küsimärk on peatreeneri Didier Deschampsi kohal - kas ta on õige mees, et sellised indiviidid mängima panna? Alagrupp Peruu ja Taaniga ei ole lihtsate killast, kuid kvaliteeti peaks selles tiimis olema piisavalt, et väga kaugele jõuda. Kahe aasta tagusest EM-ist on finaali jõudmise kogemus olemas.

4. Hispaania

Kõik muud küsimärgid pühiti Hispaania koondise kohalt eile päeval ära - nüüd on ainsaks küsimuseks vaid see, kuidas suudab uus peatreener Fernando Hierro segaduses meeskonna enda taha koondada ja mängima panna. Kui palju mõjutab Julen Lopetegui vallandamine moraali? Sellest hoolimata on meeskond endiselt pungil mängijatest, kes on harjunud suurel areenil tegusid tegema.

5. Argentina

Argentina on selles tabelis ehk isegi üllatavalt kõrgel, arvestades nende väga rasket valiksarja, ent kui meeskonnas on Lionel Messi, on kõik võimalik ning alla esikoha ei ole võimalik eesmärke seada. Argentina on ohtlik kõigile.

TASE II - MIKS MITTE?

6. Portugal

Valitsev Euroopa meister näitas kaks aastat tagasi, et on võimeline suurturniiridel ka lõpuni välja minema. Portugallased on tegelikult peaaegu alati sel sajandil MM-idel ja EM-idel kaugele jõudnud. Alagrupp on paberil neid soosiv, nüüd tuleb neil lihtsalt ise mihklid olla. Veerandfinaal peaks olema absoluutne miinimumeesmärk, poolfinaal oleks reaalne.

7. Belgia

Belgia koondise nõrgimaks lüliks peetakse peatreenerit Roberto Martinezt. Belglasi ristiti mustadeks hobusteks juba ka kahel eelmisel suurturniiril, ent loodetud tulemus jäi tulemata. On aeg tõestada, et tegu ei ole vaid paberil kõva tiimiga.

8. Uruguay

Uruguay tõstab sedavõrd kõrgele eelkõige nende äärmiselt nõrga tasemega alagrupp, millest edasi pääsemine ei tohiks olla probleem. Uruguay on selle turniiri eel lennanud pisut radari all, ent ründeliin Luis Suareze ja Edinson Cavaniga on ülivõimas.

9. Horvaatia

Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić, Mario Mandžukić... Horvaadid on oma väikese rahvaarvu kohta suutnud kokku ajada tõeliselt hirmuäratava koosluse. Alagrupist edasipääsu korral võib tabelisse vaadates olla tee poolfinaali valla.

10. Kolumbia

Eelmisel MM-il napilt poolfinaalist välja jäänud Kolumbia võib olla tänavu veel tugevam kui toona. James Rodriguez on nelja aasta võrra kogenum, erinevalt toonasest on terve ka ründaja Falcao. Veerandfinaal on väga reaalne väljavaade.

TASE III - PEAN SAAMA ALAGRUPIST EDASI, MUIDU SUREN!

11. Inglismaa

Inglased, oh inglased... Tänavune koondis paistab olevat natuke rohkem jalad-maa-peal kui varasemad. Peatreener Gareth Southgate on teinud head tööd. Alagrupist edasipääs on kohustuslik, ent kas siis tuleb juba Kolumbiaga vastamisi minna?

12. Šveits

Šveitslased asuvad FIFA edetabelis lausa kuuendal kohal, ent ei tasu seda liialt tõsiselt võtta. Nii kõvad mehed nad pole, aga maailma teise kümne meeskond kindlasti. Palju sõltub alagrupist - kohtumine Serbiaga, mis eelduslikult otsustab teise edasipääseja, saab olema raske.

13. Poola

Sarnaselt šveitslastele on ka poolakad FIFA edetabelis esikümnes (8.), ent nende tase ilmselt tegelikult päris nii hea pole. Viimastel aastatel on Robert Lewandowski juhtimisel saavutatud stabiilsus väga tugeva keskmiku tasemel ning Arkadiusz Milik ja Piotr Zielinski on nimed, kes võiksid sel turniiril Lewandowski kõrval esile tõusta. Alagrupp on küll päris salakaval, ent poolakad peaksid sealt end ikkagi edasi murdma.

14. Peruu

36-aastase vaheaja järel MM-finaalturniirile pääsenud Peruul seisab alagrupis küll ees suur vastasseis Taaniga, aga nende kirge ja tahet on võimatu üle hinnata. Saati on tagasi meeskonna juures talisman Paolo Guerrero.

15. Taani

Taani ja Peruu vahel on turniiri eel tasemeliselt raske vahet teha. Turniiri eel koguti enesekindlust Mehhiko vastu, ent väga palju, kui mitte kõik oleneb taanlaste jaoks juba avamängust, kus sellesama Peruuga vastamisi minnakse.

16. Mehhiko

Tänavuse MM-i eel on mehhiklased sportlikus mõttes pisut varju jäänud. Nendest ei räägita enam kui võimalikest üllatajatest ning ehk võtab see meeskonnal natuke pingeid maha. Saksamaa vastu nad grupis vaevalt saavad, seega tuleb Rootsile ja Lõuna-Koreale säru teha.

17. Serbia

Serbia on üsna ebastabiilne meeskond, kes võib ühel päeval võita suuri, teisel päeval aga kodus Eestile kaotada. Turniiri eel virutati Boliiviale sõprusmängus koguni viis väravat, mis on väga hea märk - nagu ka Aleksandar Mitrovići kübaratrikk.

18. Rootsi

Turniiri eel räägiti rohkem sellest, kas Zlatan tuleb või mitte, kui sellest, mida Rootsi koondis viimasel ajal teinud on. Turniiri eel pole aga märgid väga lootustandvad - kolmes mängus järjest on ise kuivale jäädud (vastased Rumeenia, Taani, Peruu), samas on ka kaitses distsipliin üsna korras.

TASE IV - ÄKKI SUUDAME?

19. Maroko

Eelmisel laupäeval Eestit 3:1 nahutanud marokolased sattusid küll tugevasse alagruppi Hispaania ja Portugaliga, ent võivad seal väikese õnne korral parajat mürglit teha. Kui esimene matš Iraani vastu õnnestub. Hakim Ziyech - jätke see nimi meelde!

20. Island

Island sõitis MM-ile totaalses pingevabaduses. Keegi neil otseselt midagi ei oota, mistõttu on neil ainult võita. Avamängust Argentinaga tuleb midagi endale näppude vahele saada, muidu läheb edasipääs väga keeruliseks.

21. Senegal

2002. aasta MM-il säranud senegallased toetuvad eelkõige Liverpooli mehele Sadio Manele, aga meeskonnas on teisigi Euroopa suurliigades endale nime teinud mängijaid. Alagrupp peaks olema nende jaoks selline, kust on võimalik edasi murda küll - Poola, Kolumbia, Jaapan.

22. Venemaa

Võõrustajamaa on finaalturniiri eel koguni seitse mängu järjest võiduta olnud, kusjuures peatreener Stanislav Tšertšessov ei näi teadvat, millise taktikaga täpselt suuri matše mängida. Nende õnneks on alagrupp suhteliselt soosiv, ent kui isegi sellest edasi ei pääseta, mis siis veel saab?

23. Egiptus

Venelaste järel noolib edasipääsu just nimelt Egiptus, kes saab ilmselt kogu turniiri vältel kasutada oma vedurit Mohamed Salahi. Palju olenebki tema vormist - Salah nad MM-ile viis, aga kui kaugele on sealt võimalik edasi purjetada?

24. Nigeeria

Järjekordse Aafrika tiimina on tabeli teises pooles Nigeeria, kelle šansse tõmbab tugevasti alla raske alagrupp Argentina, Horvaatia ja Islandiga. Samas on meeskonnal nii keskväli kui rünnak täis Premier League'i talente - samas on kaitses ports piltlikult öeldes tundmatuid mehi. Vormid on ilusad, ent ainuüksi sellest ei piisa.

TASE V: OLEME KOHAL JA TAHAME, ET MEID MÄRGATAKS

25. Tuneesia

G-alagrupp (Belgia, Inglismaa, Tuneesia, Panama) on ilmselt üks suurema tasemevahega gruppe üldse. Pessimistlikud inglased kardavad avavooru kohtumist Tuneesiaga ning vaadates tuneeslaste viimaseid kontrollmänge, on kartus isegi põhjendatud - viigid Portugali ja Türgiga, võidud Iraani ja Costa Rica üle... viimati saadi vaid 0:1 kaotus Hispaanialt. Inglased, vaadake ette!

26. Costa Rica

Eelmise MM-i suurim üllataja on neli aastat hiljem taas seisus, kus neil on sisuliselt ainult võita. Kui toona kuuluti alagruppi Uruguay, Inglismaa ja Itaaliaga, siis seekord see kompott nii kõva ei tundu - Brasiilia, Šveits ja Serbia -, ent sellest hoolimata ei oota neilt keegi edasi pääsemist. Vähemalt ühes mängus nad aga kedagi ilmselt hammustavad, kas viigi või võidu näol.

27. Austraalia

Austraalia koondis ei ole sugugi kellegi peksupoiss, kuid MM-il ei oota keegi neilt ka erilisi tegusid. Alagrupp Prantsusmaa, Peruu ja Taaniga on tugev ning iga punkt oleks kängurumaa meeste jaoks võidetud punkt. Väike tormihoiatus turniiri eel siiski anti, kui pisut nõrgendatud koosseisuga Tšehhit 4:0 loputati. Märtsis kaotati aga 1:4 Norrale.

28. Jaapan

Jaapani alagrupp (Poola, Senegal, Kolumbia) on küll selline, kust on hea õnne korral võimalik ka edasi pääseda, ent praeguse seisuga ei näita küll miski, et Aasia stabiilsed kunnid tänavu maailmat šokeeriksid. Turniiri eel suudeti alles viimases mängus Paraguayd võita, eelnevalt saadi tappa näiteks Ukrainalt, Šveitsilt ja Ghanalt.

29. Lõuna-Korea

2002. aasta MMil poolfinaali jõudnud korealased on mõnes mõttes sarnases olukorras oma naabrite jaapanlastega. Alagrupp (Saksamaa, Rootsi, Mehhiko) on selline, kust oma tippajal võiks edasi pääseda, ent tänane reaalsus on selline, et oma grupis ollakse autsaiderid.

30. Iraan

Iraani suurimaks tugevuseks on portugallasest peatreener Carlos Queiroz. Raske alagrupp võib nende lootustele põntsu panna, ent päris alahinnata neid siiski ei tohiks. Päris põnevaks võib saada viimase vooru kohtumine Portugaliga, kus Queirozil on võimalik oma kodumaale ninanips anda.

31. Saudi Araabia

Saudide alagrupp on küll päris soosiv, ent meeskonnas endas ei näi piisavalt sisu ja kvaliteeti olevat, et teistele päriselt vastu saada. Venemaa ja avamäng on nende suur võimalus - kui seal kaotust välditakse, võib väga huvitavaks minna. Suuresti koduliiga meestest koosnev tiim, millest jalgpallisõbrad teavad vähe.

32. Panama

Üle noatera finaalturniirile pääsenud Panama on maailma eliiti jõudnud täiesti esimest korda. Alagrupp Belgia, Inglismaa ja Tuneesiaga on keeruline, pole midagi teha. Tõelist Euroopa tipus mängivat kvaliteeti meeskonnas lihtsalt ei ole. Iga löödud värav on nende jaoks võit.