Ainsa koondisena läbi ajaloo kõikidel MM-finaalturniiridel osalenud Brasiilia läbis seekord valiksarja kindlalt ning kindlustas Lõuna-Ameerikast esimese tiimina pääsu Venemaale. Suuri kõikumisi neil ette ei tulnud ning lõpuks kaotati 18-st kohtumisest ainult üks. Valiksarjas teise koha saavutanud Uruguayd edestati koguni 10 silmaga.

Pikk nimekiri ässasid

Praeguses koondises on saavutatud väga hea tasakaal ning väljakul ei ole neil sisuliselt ühtegi nõrka kohta. Väravasuul on kindel esinumber 25-aastane AS Roma äss Alisson Becker, kes peaks suvel kõikide eelduste kohaselt siirduma veelgi kõvemasse klubisse. Kui Alissoniga peaks midagi juhtuma, siis on kohe valmis koha üle võtma Manchester City 24-aastane esiväravavaht Ederson.

Keskkaitses on võtta PSG ässad Marquinhos ja Thiago Silva. Kõige olulisemaks lüliks on aga 33-aastane Milano Interi täht Miranda. Äärekaitses teevad endiselt tegusid Marcelo (Madridi Real) ja Dani Alves (PSG).

Kaitsvate poolkaitsjate seas on valik samuti suurepärane: Casemiro (Madridi Real), Fernandinho (Manchester City) ning Paulinho (FC Barcelona).

Ründavamatest poolkaitsjatest on tähtsateks tegijateks Willian (Londoni Chelsea) ja Philippe Coutinho (FC Barcelona). Tipuründes võtab koha sisse 21-aastane Gabriel Jesus (Manchester City), kes on senise 15 mänguga löönud juba 9 väravat.

Ja loomulikult on brasiillastel veel Neymar. 26-aastane Neymar on koondises pidanud juba 83 mängu ja löönud selle ajaga 53 väravat. Brasiillastest on tabamuste osas läbi ajaloo rohkemat suutnud ainult Pele (77 väravat), Ronaldo (62 väravat) ning Romario (55 väravat).

Eelmisel suvel 222 miljoni euro eest FC Barcelona särgi PSG oma vastu vahetanud Neymar on olnud viimased kuud küll vigastuse küüsis, kuid MM-iks peaks ta olema juba täies mänguhoos. Mitmel pool usutakse, et vahepealne mängupaus tuleb Neymarile isegi kasuks ning värske ja puhanuna võib ta Venemaal tõeliselt särada.

Juba tõmmatakse paralleele ka 2002. aastaga, kui Ronaldo oli MM-i eel pikalt vigastatud, kuid suurturniiriks suutis ta tõusta tippvormi ja tüürida Brasiilia viiendat korda maailmameistriks. Toonasel finaalturniiril lõi Ronaldo koguni 8 väravat.

Uus peatreener tõi edu

Brasiilia viimase aja edukad mängud on kirjutatud paljuski 56-aastase peatreeneri Tite arvele. Treenerikarjääri jooksul peamiselt kodumaal ning vahepeal ka Araabia Ühendemiraatides tegutsenud Tite võttis koondise tüüri üle 2016. aastal.

Esiteks on ta leidnud meeskonnale sobiva mänguplaani ja persoonid ning lisaks on tema juhtimisel suutnud koondis paremini kohaneda neile pandavate ülimalt suurte ootustega. Lisaks ei sõltu nende mäng enam nii palju Neymarist nagu see oli veel mõnda aega tagasi. Ka kaitse on saadud ebabrasiilialikult pidama.

Tite mentoriks on legendaarne Luiz Felipe Scolari, kes viis Brasiilia koondise 2002. aastal maailmameistriks.

Väärikas ajalugu

Koosseisule ja viimase aja esitustele peale vaadates usutaksegi, et Brasiilia on valmis kordama 1958. aasta vägitegu ehk võitma teistkordselt MM-i Euroopa pinnal. Senisest viiest tiitlist ainult üks on brasiillastel tulnud Euroopas ning see juhtus just 1958. aastal Rootsis. Ülejäänud võidud on saavutatud Tšiilis (1962), Mehhikos (1970), USA-s (1994) ning Jaapanis ja Lõuna-Koreas (2002).

Finaalturniiri on Brasiilia ise võõrustanud kahel korral: 1950. aastal kaotati esikohamängus Uruguayle ning 2014. aastal jäädi poolfinaalis 1:7 alla Saksamaale ning kaotati lõpuks ka pronksimäng Hollandile 0:3.

Seekordsel MM-il alustavad brasiillased oma tiitlijahti E-alagrupist, kus vastamisi tuleb minna Šveitsi, Costa Rica ja Serbiaga.

BRASIILIA KOONDIS

Osaleb MM-il 21 korda (ainsa riigina osalenud kõikidel MM-idel)
Maailmameister 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
MM-hõbe 1950, 1998
MM-pronks 1938, 1978

Kõige rohkem mänge Brasiilia koondises: 1. Cafu 142 mängu, 2. Roberto Carlos 125, 3. Dani Alves 107.

Kõige rohkem väravaid Brasiilia koondises: 1. Pele 77 väravat, 2. Ronaldo 62, 3. Romario 55, 4. Neymar 53.

Brasiilia alagrupimängud MM-il:
Brasiilia – Šveits (17. juuni, Rostov Doni ääres)
Brasiilia – Costa Rica (22. juuni, Peterburi)
Brasiilia – Serbia (27. juuni, Moskva)