Kahekordse maailmameistri Argentina viimane MM-tiitel pärineb 1986. aastast. Lõuna-Ameerika meistrivõistlused Copa America võideti viimast korda 1993. aastal. Hilisemalt on Messiga mängitud 2007., 2015. ja 2016. aasta Copa America finaalis ning 2014. aasta MM-finaalis. Kui Messi on aastate jooksul löönud Argentina koondise särgis 61 väravat, siis kõigis neljas nimetatud finaalis on Barcelona äss kuivale jäänud. Täpsustuse huvides tuleb lisada, et Argentina koondis ei olegi neis neljas finaalis ühtegi väravat löönud.

MM-i ajal 31-aastaseks saava Messi jaoks ongi Venemaal peetav suurturniir viimaseks võimaluseks koondisega midagi suurt võita. 2016. aasta Copa America finaalifiasko (Messi eksis penaltiseerias argentiinlaste esimese lööjana) järel teatas ründeäss oma koondisekarjääri lõpust. Seejärel ta küll naasis, kuid MM-i järel pidi ta koondiseputsad lõplikult varna riputama, et veeta rohkem aega abikaasa Antonella ja nende kolme ühise pojaga.

Messi sõprade ring

Argentinas ei ole Messit kunagi päris omaks võetud. 13-aastaselt Barcelonasse siirdunud ründetäht on kaasmaalaste jaoks pigem eurooplane ja 1986. aastal koondise MM-tiitlini tüürinud Diego Maradona kõrval on ta jätkuvalt justkui poisike. MM-tiitel Venemaal tõstaks Messi aga lõpuks ka kodumaal sangariks ja Maradona kõrvale.

Nii keerlebki MM-i eel Argentinas kõik Messi ümber. Kohalikus ja rahvusvahelises meedias kirjutatakse hoolega, et just Barcelona tähel on viimane sõna öelda koondise koosseisu koostamisel. Peatreener Jorge Sampaoli olevat justkui Messi käepikendus.

Nii moodustavad tiimi põhituumiku Messi sõpradest kogenud mängumehed: 33-aastane Javier Mascherano (Hebei China Fortune), 30-aastane Angel Di Maria (PSG), 29-aastane Sergio Agüero (Manchester City) ja 30-aastane Gonzalo Higuain (Torino Juventus).

Põhitegijate ringis on üldse palju juba kõike näinud mängijad. Väravasuul on esinumbriks Manchester Unitedi varuväravavaht, 31-aastane Sergio Romero. Keskkaitses peab asju korras hoidma Manchester Citys suurepärase hooaja teinud 30-aastane Nicolas Otamendi.

Dybala ja Icardi küsimus

Suurturniiri eel on Messi kõrval tähelepanu keskpunktis aga veel kaks staari, kes ei ole just Messi ja Sampaoli lemmikute ringis. Nendeks meesteks on Itaalia kõrgliiga säravamate staaride sekka kuuluvad 24-aastane Paulo Dybala (Torino Juventus) ja 25-aastane Mauro Icardi (Milano Inter).

Kui klubitasandil on mõlemad mehed tõelised tegijad ja löövad kamaluga väravaid, siis koondises on nad võimalusi saanud harva ja tabamused on seni jäänud olemata. Mõlemad mehed on tihtilugu pidanud rahvusesinduse kogunemisi üldse kõrvalt vaatama.

Viimased uudised ütlevad, et Dybala võetakse tõenäoliselt MM-ile kaasa. Algrivistusse talle kohta ei nähta, kuna ta on mängustiililt Messiga (seda on avalikult rääkinud ka Messi ise) lihtsalt liialt sarnane. Juventuse äss peab tõenäoliselt leppima vahetusmängija rolliga, kes sekkub viimasteks minutiteks, kui on vaja mängu muudatus tuua.

Raskused väljakul

Icardiga on asi keerulisem. Neljandat hooaega Interi esiründajaks oleva mehe olukord olevat kohaliku meedia teatel keeruline eraelu tõttu. Icardi on abielus Argentina meediapersooni Wanda Naraga, kellega tal on kaks ühst last.

Mängumehest seitse aastat vanem Nara oli varasemalt paar teise Argentina vutiässa Maxi Lopezega (Lopez ja Icardi olid Sampdorias tiimikaaslased). Naral ja Lopezel on kolm ühist last. Lopez on aga hea sõber Messi ja teiste vanemate Argentina koondislastega. Seega Icardit justkui ei oodatagi tiimi. Viimaste teadete kohaselt on ta varunimekirjas ning temaga käis Itaalias rääkimas ka Sampaoli. Argentina ja Itaalia meedia teatel jäetakse Icardi lõplikust koosseisust aga välja.

Lisaks persoonidele on probleeme olnud ka mänguga. Valiksarjas oli Argentina raskustes ning pääs MM-ile tagati alles viimases voorus. Taaskord oli sangariks Messi. Argentina jäi otsustavas kohtumises võõrsil Ecuadori vastu juba avaminutil kaotusseisu, kuid Messi kolm väravat tõid külastajatele 3:1 võidu ja lõpuks pääsme suurturniirile.

Kõige paremini ei ole läinud ka viimased maavõistlusmängud. Märtsis kaotati Hispaaniale koguni 1:6. Novembris jäädi 2:4 alla Nigeeriale. Vahepeal alistati aga 2:0 Itaalia.

MM-il pannakse Argentina koheselt proovile. Seekord satuti nö surmagruppi. D-alagrupis tuleb neil vastamisi minna Islandi, Horvaatia ja Nigeeriaga.

ARGENTINA KOONDIS

Osaleb MM-il 17 korda
Maailmameister 1978, 1986
MM-hõbe 1930, 1990, 2014

Kõige rohkem mänge Argentina koondises: 1. Javier Zanetti 143 mängu, 2. Javier Mascherano 142, 3. Lionel Messi 123.

Kõige rohkem väravaid Argentina koondises: 1. Lionel Messi 61 väravat, 2. Gabriel Batistuta 54, 3. Sergio Agüero 36.

Argentina alagrupimängud MM-il:

  • Argentina – Island (16. juuni, Moskva)
  • Argentina – Horvaatia (21. juuni, Nižni Novgorod)
  • Argentina – Nigeeria (26. juuni, Peterburi)