Kolumbia parim tulemus MM-idelt pärineb 2014. aastast, kui jõuti välja veerandfinaali. Alagrupist on edasi murtud veel ainult 1990. aastal, kui piirduti kaheksandikfinaaliga. Suurimate lootustega mindi aga kohale 1994. aasta finaalturniirile. Ajalugu mäletab kõike siiski palju tumedamates toonides.

Kolumbia võitis 1994. aasta MM-i valiksarjas Argentina ees alagrupi ning suured jalgpallikorüfeed rääkisid, et tegemist on tulevase maailmameistriga. USA-s läks aga kõik valesti. Esmalt kaotati 1:3 Rumeeniale ja seejärel 1:2 USA-le. Lõpuks võideti küll 2:0 Šveitsi, kuid alagrupi viimane koht oli tõsiasi.

Kaks Escobari

Legendaarsete Carlos Valderrama ja Faustino Asprilla juhtimisel finaalturniirile sõitnud Kolumbia varajane kojusõit oli kõigile šokk.

Tragöödia mõõtmed võttis asi kümme päeva pärast võistkonna turniirilt välja kukkumist, kui läbi aegade tuntuima narkoparuni Pablo Escobari kodulinnas Medellinis tapeti koondise kaitsja Pablo Escobar (tegemist ei olnud sugulastega).

Escobari peeti otseseks süüdlaseks koondise ebaedus, kuna tema omavärava tõttu kaotati 1:2 USA-le. Nii kihutas kohaliku mõjuvõimsa narkokartelli turvamees Humberto Castro Munoz ööklubi ees kuus kuuli Escobari kehasse. Põhjus olevat olnud selles, et kartelli ninamees Santiago Gallon oli mängule panustades kõvasti raha kaotanud. Munoz võttis süü omaks ja talle määrati 43 aasta pikkune vanglakaristus. 2005. aastal sai mees aga vabadusse.

Escobari matustel käis üle 120 000 inimesi. Koondise fännide seas on ta endiselt kõrges hinnas.

1990-ndatel ja enne seda oli narkakubandus ja Kolumbia jalgpall tihedalt seotud. Narkoparun Pablo Escobar investeeris suure hulga verega määritud rahast kohaliku vuti edendamisesse. Paljud 1994. aasta MM-il pallinud Kolumbia koondislased olid nii oma jalgpallihariduse saanud väljakutelt, mida oli rahastatud Pablo Escobari taskust.

Toona omasid narkoparunid Kolumbia suuri vutiklubisid ja lennutasid sealseid pallureid eralennukitel mängudele, kus nad siis ülirikaste omanike rõõmuks ringi siblisid. Kohtunike kinni maksmine ja nende tapmine ning mängijate ähvardamine oli tavapärane. Päris kaoseks läks Medellinis 1993. aastal, kui tapeti narkoparun Escobar. Kui suur boss oli kadunud, siis sai igaühest iseenda boss. See sai lõpuks saatuslikuks jalgpallur Escobarile.

Särav James Rodriguez

Tänapäeval Kolumbia jalgpallikoondise ümber sääraseid skandaale ja narkoraha enam ei tiirle. Mängijad on aga sama andekad nagu eelmisel tippajal ehk 1990-ndatel. Kolumbialaste mäng käib nüüd nende 26-aastase liidri James Rodrigueze ümber. 2014. aasta MM-il kuue väravaga suurimaks väravakütiks kerkinud Rodrigueze karjäär viis ta seejärel otse Madridi Reali. Hispaania pealinnas alustas ta hoogsalt, kuid hiljem ta Zinedine Zidane'i soosingusse enam ei kuulunud. Lõppenud hooajal laenulepingu alusel Müncheni Bayernis mängides suutis ta näidata taas oma parimate päevade taset.
Kolumbia koondise praegune suurim staar James Rodriguez.

Seekord on koondises olemas ka kapten Radamel Falcao. Tiimi 2014. aasta MM-ile tüürinud Falcao sai toonase suurturniiri eel raske põlvetrauma ning jäi ligemale aastaks väljaku kõrvale. Edasi tulid rasked ajad Inglismaa kõrgliigas. AS Monacossa naasmine on 32-aastase ründeässa viinud taas väravasoonele ning Kolumbia koondise oluliste lülide sekka.

Endiselt on kandvas rollis eelmisel MM-il säranud väravavaht David Ospina (Londoni Arsenal) ning äärepoolkaitsja Juan Cuadrado (Torino Juventus).

Kaitseliinis on oluliseks tegijaks kerkinud Tottenhami ridades korraliku hooaja teinud 22-aastane keskkaitsja Davinson Sanchez. Ründeliinis peab aitama Falcaol vastutust kanda 31-aastane Carlos Bacca (Villarreal).

Kõikuv mäng

Valiksarjas mängis Kolumbia küllaltki kõikuvalt, kuid lõpuks suudeti välja võluda Lõuna-Ameerika tsooni neljas koht. Tegemist oli viimase otse finaalturniirile viinud positsiooniga. Viimasest neljast mängust ainult kolm punkti kogunud Kolumbia pidi valiksarja otsustavas matšis kindlasti vältima kaotust ja lõpuks tagati edasipääs Peruu vastu tehtud 1:1 viigiga.

Maavõistlusmängudes on samamoodi näidatud kõikuvaid tulemusi. Kui märtsis alistati kaheväravalisest kaotusseisust 3:2 Prantsusmaa, siis seejärel viigistati Austraaliaga 0:0. Eelnevalt oli alistatud 4:0 Hiina, kuid kaotatud 1:2 Lõuna-Koreale.

Eelmise MM-i positiivsete üllatajate sekka kuulunud Kolumbia võib edule loota ka sel korral. Loos viis nad finaalturniiril H-alagruppi, kus kohtutakse Poola, Senegali ja Jaapaniga. Nii Poolal kui ka Senegalil on sarnaselt Kolumbiale ette näidata mõni üksik maailmanimi, kuid Lõuna-Ameerika tiimil peaks olema neist kõige rohkem kvaliteeti. Jaapan võib oma ühtlase koosseisuga kõigile peavalu valmistada

KOLUMBIA KOONDIS

Osaleb MM-il 6 korda
MM-i veerandfinalist 2014

Kõige rohkem mänge Kolumbia koondises: 1. Carlos Valderrama 111 mängu, 2. Mario Yepes 102, 3. Leonel Alvarez 101.

Kõige rohkem väravaid Kolumbia koondises: 1. Radamel Falcao 29 väravat, 2. Arnoldo Iguaran 25, 3. James Rodriguez 21.

Kolumbia alagrupimängud MM-il:

  • Kolumbia – Jaapan (19. juuni, Saransk)
  • Kolumbia – Poola (24. juuni, Kaasan)
  • Kolumbia – Senegal (28. juuni, Samaara)