Tulemuste mõttes jäävad šveitslaste parimad ajad MM-finaalturniiride algusaegadesse – 1930-ndatel jõuti kahel korral veerandfinaali ning sama suudeti ka 1954. aasta kodusel MM-il. Vahemikus 1970 kuni 2002 mängiti ainult ühel finaalturniiril – 1994. aastal USA-s. Alates 2006. aastast on kohal oldud aga iga kord.

Eesootava MM-i valiksarjas tegutses Šveits ülimalt hästi. Esmalt võideti järjest üheksa kohtumist, kuid viimases matšis jäädi 0:2 alla Euroopa meistrile Portugalile ning nii viis tee hoopis play-off'i. Seal suudeti Põhja-Iirimaa alistada ainult tänu avamängus saadud kaheldavale penaltile.

Šveitsi koondis ei löö konkurente jalust suurte staaridega. Pigem löövad nad ühtlase koosseisuga. Kuulsaimateks tegijateks on ehk Torino Juventuse ridadesse kuuluv juba vanameistrist 34-aastane äärekaitsja Stephan Lichtsteiner, Londoni Arsenali 25-aastane poolkaitsja Granit Xhaka ja Stoke City 26-aastane ründav äärepoolkaitsja Xherdan Shaqiri.

Üldiselt jääbki Šveits pigem silma noorusliku tiimiga, kus annab tooni väga kirju mängijate koosseis. Väga suure osa koondise mängijate juured viivad Balkani poolsaarele või Aafrikasse.

Kogu seda seltskonda on tüürimas Bosnia ja Hertsegoviinast pärit 54-aastane Vladimir Petkovic.Esmalt Šveitsi klubijalgpallis tegusid teinud Petkovic oli 2012. kuni 2014. aastani Itaalia suurklubi Rooma Lazio juhendaja. Seejärel võttiski ta üle Šveitsi koondise tüüri.

Kui suured võidud on Šveitsil saavutamata, siis ajalukku on nad enda koondise suutnud ikkagi kirjutada. 2006. aasta MM-il hoidis Šveits kõigis neljas mängus oma värava puhtana, kuid langes kaheksandikfinaalis Ukraina vastu penaltiseerias konkurentsist. Penaltiseerias ei suudetud lüüa ühtegi väravat, mis oli MM-ide ajaloos esmakordne.

Venemaal toimuval finaalturniiril on šveitslastel küllaltki keeruline alagrupp. E-grupis ootab neid ees finaalturniiri suurim favoriit Brasiilia, eelmise MM-i veerandfinalist Costa Rica ning samuti tõusuteel olev Serbia.

AJALUGU

Osaleb MM-il 11 korda
Veerandfinalist 1934, 1938, 1954

Kõige rohkem mänge Šveitsi koondises: 1. Heinz Hermann 118 mängu, 2. Alain Geiger 112, 3. Stephane Chapuisat 103.

Kõige rohkem väravaid Šveitsi koondises: 1. Alexander Frei 42, 2. Kubilay Türkyilmaz 34, 2. Max Abegglen 34.

Šveitsi alagrupimängud MM-il:

  • Šveits – Brasiilia (17. juuni, Rostov Doni ääres)
  • Šveits – Serbia (22. juuni, Kaliningrad)
  • Šveits – Costa Rica (27. juuni, Nižni Novgorod)