10. oktoobrit tähistatakse selles 4 miljoni elanikuga nüüdsest igavesti päevana, mil nende jalgpallikoondis kindlustas esimest korda pääsu MM-ile. Kardeti, et otsustav mäng Costa Ricaga tuleb uuesti pidada, sest ameeriklased olid esitanud FIFA-le protesti. Nimelt näitasid videkordused, et Panama 2:1 võidumängu viigivärava puhul pall tegelikult väravajoont ei ületanud ning kohtunikud olid eksklikult läbi lasknud nn „kummitusvärava“.

Mees, kelle arvele „fantoomvärav“ kanti, on 29-aastane Gabriel Torres, kes juhuslikult kannab ka hüüdnime Fantasmita (tõlk: väike kummitus). Seda Tšiili klubi Huachipato ründajat peeti kunagi riigi lootustandvamaks nooreks mängijaks. Tema vastu oli 11 aastat tagasi huvi isegi Manchester Unitedil, kelle juures ta end kahel korral näitamas käis. Suurele võimalusele tõmbas piduri aga testimise teisel päeval saadud vigastus. Korra on ta viibinud ka Valencia treeningutel. Oma 68 koondisemänguga on ta löönud 15 väravat.

FIFA MM-ilt välja jäänud USA protesti aga ei rahuldanud ning loosis Panama Venemaal ühte alagruppi koos Belgia, Inglismaa ja Tuneesiaga. Ameeriklaste pettumust suurendas tõsiasi, et meeskond, kes neid kvalifikatsioongrupis edestas, sai neilt alles mõned päevad varem Orlandos kindlalt 4:0 sugeda.

Panama mängustiili on kirjeldatud kui ettearvamatut tänavakaklust. Neid võib võrrelda Eesti koondisele alati peavalu valmistanud Andorraga, kelle peaeesmärk näib olla vastast neid järjepidevalt jalga pekstes nõrgestada. Oma 5-4-1 taktikaga võivad nad grupi favoriitidele ehk belglastele ja inglastele parajaks pähkliks osutuda, kuid kihlveokontorid neile väga kõrget lendu ei ennusta. Ilmselt jääks Panama rahvas rahule ka ühe viigiga kolmest mängust.
CONCACAF-i valiktsooni tabeliseis
1. Mehhiko 21 punkti

2. Costa Rica 16

3. Panama 13

---

4. Honduras* 13

---

5. USA 12

6. Trinidad ja Tobago


*Pääses play-off'i, kus kaotati 1:3 Austraaliale

Skandaalne seik peatreeneri minevikus

Panama staarmängija on Peruu liigas mängiv 36-aastane ründaja Luis Tejada, kes on 104 koondisemänguga löönud 43 väravat. Meeskonnast leiab ka mõned Euroopas leiba teenivad mehed, nagu näiteks Bukaresti Dinamo põhiväravavaht Jaime Penedo, kes koondisesärgi selga tõmmanud 129 mängus. Kuulsa Hispaania klubi Deportivo La Coruna duublis mängib 20-aastane ründelootus Ismael Diaz.

Meeskonna peatreeneriks on 62-aastane kolumblane Hernan Dario Gomez, kes viis 1998. aastal MM-finaalturniirile oma kodumaa koondise ning 2002. aastal tegi sama Ecuadoriga. Kolumbia lootsiks nimetati ta veel uuesti 2010. aastal, kuid juba järgmisel aastal oli ta sunnitud ameti maha panema, sest lõi ühel laupäevaõhtul Bogota baari ees naisterahvast.

Senises kolmes sõprusmängus sel aastal on Panama saavutanud vaid ühe võidu, kui 18. aprillil alistati Trinidad ja Tobago 1:0. 27. märtsil kaotati Šveitsile suurelt 0:6 ja 22. märtsil Taanile 0:1. Sel esmaspäeval tehti Põhja-Iirimaaga 0:0 viik. Viimases kontrollkohtumises enne MM-i mängitakse tuleval kolmapäeval Oslos Norraga.

AJALUGU

*Osaleb MM-il esimest korda.

*Kõige rohkem mänge Panama koondises: 1. Gabriel Gomez (143), 2. Jaime Penedo (130), 3. Blas Perez (117).

*Kõige rohkem väravaid Panama koondises: 1. Luis Tejada (43), 2. Blas Perez (43), 3. Luis Ernesto Tapia (20).

Panama alagrupimängud MM-il:
Belgia – Panama (18. juuni, Sotši)
Inglismaa – Panama (24. juuni, Nižni Novgorod)
Panama – Tuneesia (28. juuni, Saransk)