Kõik MM-finaalturniiri avaliku näitamise (sh pubides näitamise) õigused kuuluvad rahvusvahelisele jalgpalliliidule ehk FIFA-le, teatas EJL-i pressiteenistus.

Varasemalt on FIFA delegeerinud selle õiguse edasi kohalikule telekanalile, kuid sel korral jättis FIFA selle õiguse endale. FIFA seadis tähtaja, et 7. maiks 2010 peavad kõik, kes soovivad ülekandeid avalikult näidata, taotlema vastavalt litsentsi, hiljem pikendati seda tähtaega kuni 26. maini.

Taotleda sai kaht tüüpi litsentsi: kommertslikku avaliku näitamise litsentsi ja mitte-kommertslikku avaliku näitamise litsentsi. Kommertsliku puhul küsib avaliku näitamise korraldaja külastajatelt otsest või kaudset piletiraha ja/või on selle avaliku näitamise juures kaasatud sponsoreid (http://www.fifa.com/worldcup/organisation/publicviewing/commercialregulations.html).

Mitte-kommertsliku puhul piletiraha ei küsita ning kaasatud ei ole sponsoreid (http://www.fifa.com/worldcup/organisation/publicviewing/noncommercialregulations.html). Kommertsliku avaliku näitamise litsents on tasuline, mitte-kommertslikku näitamise litsents on tasuta.

FIFA on loonud taolise litsentsisüsteemi, et kaitsa enda ja oma toetajate õigusi. Kuna tegemist on FIFA poolt korraldatud üritusega ja nende poolt toodetud telepildiga, samuti on FIFA toetajad investeerinud MM-finaalturniiri suuri summasid, siis on FIFA-l õigus kontrollida, et keegi kolmas osapool ei teeniks läbi avaliku MM-finaalturniiri näitamise tulu selliselt, et see kahjustaks MM-finaalturniiri või selle toetajaid.

"Saime probleemist teada meedia vahendusel. Probleem on uus, aga võtsime koheselt FIFA-ga ühendust, et Eesti pubid ja teised asutused, kes pole litsentsi taotlenud, saaksid rahuliku südamega MM-finaalturniiri näidata. Selge on see, et täna, MM-i avapäeval, pole võimalik FIFA-l selle küsimusega tegeleda, sest kõik inimesed on seotud avamängu ja selle ümber toimuvate üritustega. Loodame, et probleem õnnestub lahendada paari päevaga," kommenteeris Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.