68-aastaseks elanud Cruyffi viis maailma kõigi aegade paremate jalgpallurite sekka platsinägemine, mille sarnast polnud kellelgi teisel, kuid samuti selle mängu tõusude ja mõõnade tunnetamine ning oskus neid kontrollida. Seetõttu oli Cruyff ka hinnatud kõnemees, keda mõtteid jalgpalliinimesed kuulata armastasid.

Cruyffi tsitaadid ei püüdnud inimeste tähelepanu mitte ainult tema taiplikkuse, vaid ka mõttekäikude huvitava ülesehituse tõttu. Ta võis kohati jätta arrogantse inimese mulje, kuid see oli vaid seepärast, et ta teadis enda (ja paljude teiste) arvates, kuidas jalgpalli peaks mängima.

25 alljärgnevat tsitaati pärinevad tema mängija-, treeneri- ning telekarjääri päevilt, andes meile aimu, millisena Cruyff jalgpalli nägi.

1. Tehnika ei tähenda oskust žongleerida palliga 1000 korda - kõik võivad selle oskuse treenides omandada. Nii võid töötada tsirkuses. Tehnika on tegelikult aga ühe puute ning õige kiirusega palli kaasmängija paremale jalale söötmine.

2. Inimene, kes on žongleerinud palliga mängu jooksul sedasi, et neli vastasmeeskonna mängijat on jõudnud samal ajal kaitsesse tagasi joosta, on inimeste arvates suurepärane mängija. Mina ütleksin, et ta peaks tsirkusesse minema.

3. Vali igale positsioonile parim mängija ning sul ei ole parim koosseis, vaid 11 tugevat individuaali.

4. Minu meeskondades on väravavaht esimene ründaja ning ründaja esimene kaitsja.

5. Miks sa ei suuda alistada rikkamat klubi? Ma ei ole kunagi rahast pungil kotti näinud väravat löömas.

6. Sooritasin alati ise audi sisseviske, sest siis, kui pall jõudis tagasi minuni, olin ainus mängija, keda ei markeeritud.

7. Olen endine mängija, endine tehniline direktor, endine treener, endine aupresident. See on üks tore nimekiri, mis näitab taaskord, et kõik saab kord läbi.

8. Mängijad, kes pole tõelised liidrid, kuid üritavad seda olla, süüdistavad alati kaasmängijaid nende eksimuse järel. Tõelised liidrid aga teavad juba varem, et mängijad võivad vahel eksida.

9. Mis on kiirus? Spordiajakirjandus ajab tihti segamini kiiruse ja taiplikkuse. Vaadake, kui ma hakkan jooksma veidi enne teisi, tundun ma kiirem.

10. On vaid üks hetk, kui sa saabud õigel ajal. Kui sind pole sel hetkel seal, oled sa kas liiga vara või liiga hilja kohale jõudnud.

11. Enne kui ma eksin, jätan ma selle eksimuse tegemata.

12. On tõestatud, et mängus osaledes saavad mängijad keskmiselt kolmeks minutiks palli oma valdusesse... Seega, kõige olulisem on see, mida sa teed nende 87 minuti jooksul, kui sul pole palli. See näitab, kas sa oled hea mängija või mitte.

13. Pärast millegi võitmist ei ole sinus enam 100 protsenti vaid 90 protsenti. See on justkui pudel gaseeritud vett, kus kork on lühikeseks ajaks eemaldatud. Pärast seda on seal veidi vähem gaasi sees.

14. On vaid üks pall, seega pead sa selle saama.

15. Jalgpall ei ole religioosne. Hispaanias on 22 mängijat, kes teevad kujundliku risti enne väljakule minemist. Kui see töötaks kõigis mängudes, lõppeksid kõik mängud viigiga.

16. Peame veenduma, et vastaste halvivad mängijad saaksid palli enim. Sel juhul saad palli tagasi sisuliselt aega kulutamata.

17. Kui sul on pall, pead tegema väljaku nii suureks kui võimalik. Kui sul aga pole palli, pead tegema selle nii väikeseks kui võimalik.

18. Igal professionaalsel golfimängijal on eratreener kauglöökide, lähilöökide ja puttimise jaoks. Jalgpallis on meil üks treener ja 15 mängijat. See on absurdne.

19. Esimeses ringis heade meeskondade vältimine pole kunagi minu eesmärk. Ideaalis kuuluksin samasse alagruppi Brasiilia, Argentiina ja Saksamaaga. Sel juhul elimineeriksin kaks rivaali kohe esimeses ringis. Mina mõtlen nii. Ideaalis.

20. Tänapäeva jalgpallurid löövad peale ainult jalalaba pealsega. Mina võisin lüüa sisekülje, jalalaba pealse, väliskülje ja mõlema jalaga. Teisisõnu, olin tänapäeva mängijatest kuus korda parem.

21. Kvaliteet ilma tulemuseta on mõttetu. Tulemused ilma kvaliteedita on aga igavad.

22. On vaid mõned üksikud mängijad, kes teavad, mida teha, kui neid ei markeerita parasjagu. Seega vahel tuleb öelda mängijale: see ründaja on väga hea, kuid ära markeeri teda.

23. Ma leian, et see on kohutav, kui talentidele öeldakse arvutis nähtud statistika põhjal "ei". Kui ma olin 15-aastane, ei suutnud ma vasaku jalaga palli 15 meetrit ning paremaga võib-olla 20 meetrit lüüa. Minu tehnika ja platsinägemise omadusi ei tuvasta arvuti.

24. Jalgpalli mängimine on väga lihtne, kuid mängida jalgpalli lihtsalt on selle ala raskeim ülesanne.

25. Kui ma tahtnuks, et sa millestki aru saaks, tulnuks mul seletada paremini.

*Tekst on tõlgitud leheküljelt pastemagazine.com.