Hiljuti professionaalse jalgpallitreeneri kiirkursused läbi teinud Kluivert on Lõuna-Aafrika Vabariigis Eurospordi MM-ekspert ja pole oma populaarsust veel kaotanud. Kui ta Johannesburgis ringi kõnnib, peatavad teda igal sammul kogu maailma jalgpallifännid, kes end koos endiste aegade tähega pildistada tahavad, kirjutab De Telegraaf.

„Siin kohalolek tekitab minus siiski segaseid tundeid,” räägib Kluivert. „Ühelt poolt olen ma uhke, et ma olen saanud muu hulgas mängida Ajaxi, AC Milani, FC Barcelona ja Hollandi koondise eest ja et inimesed isegi Aafrikas seda endiselt hindavad, aga siin tunnen ma taas, et 1998. aastal jätsime me võimaluse maailmameistriks tulla kasutamata. Et see auhind minu CV-st puudu on, kahetsen ma igavesti.”

Prantsusmaa MM-il kukutas Hollandi poolfinaalis välja just Brasiilia. „Ma sain Ronald de Boerilt söödu ja mõtlesin: „Ma löön nii kõvasti kui suudan,” ja tegin seisuks 1-1. Mängu lõpus oleks Pierre van Hooijdonk pidanud penalti saama, kui Junior Baiano ta maha tõmbas, aga kohtunik lasi edasi mängida. Pärast penaltiseeriat olid meie unistused purunenud,” jutustab Kluivert.

Nii ei pea hollandlastel reedel brasiillaste vastu Kluiverti arvates sugugi taas minema. „Aga et Holland peab paremat jalgpalli mängima kui senini, on selge,” ütleb Kluivert, kes loodab eelkõige van Persie mängu paranemisele. „Ta pole siiani veel näidanud, mida oskab. Robin on hoopis teistmoodi ründaja kui mina olin, ta tahab palli rohkem jalgadesse. Selles on oma oht, sest sul on alati kaitsja kaelas ja ohtlikus kohas pallikaotamise oht on suurem.”

Oma uues treenerirollis haarab Kluivert kirjaploki ja pliiatsi. „See on Sneijder palliga,” õpetab ta naeratades. „Kui Robin vasakult sisse ja siis uuesti välja jookseb, vaid paari meetri ulatuses, on ta vaba. Kaitsjad jõuavad tihti vaid palli jälgida ja jooksevad ründaja liikumise peale värava poole. Wesleyl on supersöödud ja kui van Persie saab palli vasakule jalale, on tema fantastilise löögi puhul tihti tulemuseks värav.”