Kaheksandikfinaalid

Uruguay - Lõuna-Korea 2:1

Jalgpall on hea mäng, sest on täis ootamatusi. Kui enne kohtumise algust võis arvata, et stsenaarium näeb ette Uruguay ründelaviini ja Lõuna-Korea distsiplineeritud kaitsetööd ning nõelamist kontrarünnakutega, siis ei nähtud ette, et Korea jääb kaotusseisu juba 8. minutil ja peab oma taktikat kardinaalselt muutma. Mängule mõjus säärase üllatava apsaka läbi laskmine hästi, sest korealased suutsid ennast koguda ja kohtumist veenvalt domineerima hakata.

Kui 1. poolajal Lõuna-Korea ründemasin päris hästi tööle ei läinud ja üritati peamiselt distantsilt, siis 2. poolajal oli ründetegevus väga mitmekülgne ja meeskondlik. Üritati kaugelt, loodi teravusi äärelt ehk väravani püüti jõuda erinevadi teid pidi ning 1:1 viigini jõudmine oli igati õigustatud. Uruguay suutis leida kontrakäigu ning vihmasajus, väsinuna ja pingete all olukorrast võimsalt välja tulla. Seda eeskätt tänu Diego Forlanile ja Luis Suarezile, kes suutsid meisterlikkusega kaalukausi oma meeskonna kasuks kallutada.

Suarez lõi kaks väravat, Forlan andis esimesele tagaposti suurepärase terava palli, mis üllatas nii korealaste väravavahti kui kaitseliini. Klassikaline ründaja oleks selles olukorras ehk tempo maha võtnud ja tsenderdust otsima hakanud. Lõuna-Korea meeskonnas tegid kõik tööd, nägid vaeva ja asi toimis kui kellavärk, aga hetkel, kui on vaja veel ühte käiku, veel mõnda mängijat, kes suudaks mängu enda kasuks pöörata, siis seda mängijat korealastel ei olnud. Neil jäi mitmel korral väga hea võimaluse realiseerimisest napilt puudu ja kui vähe oli vaja Suarezil, et ära lüüa.

Lõuna-Korea pakkus ilusat jalgpalli neile, kes peavad lugu meeskondliksust tegutsemisest, mänguplaani täpsest järgimisest ja raskest tööst, et see ellu viia. Seekord võitis Uruguay, kuid see ei tähenda, et nad ka järgmised kolm omavahelist mängu võidaks. Mida enam kohtumine lõpu suunas tiksus, seda rohkem mängisid nad tulega ja said kõrvetada.

USA - Ghana 1:2 la.

Enne mängu uskusin, et ameeriklased suudavad oma distsiplineeritud mängu, meeletu tahtmise ja meeskonnavaimuga Ghanast üle olla, kuid seekord sai võitu viimaste atleetlik, tehniline ja mitmekülgselt ründav jalgpall.

USA jaoks said saatuslikuks pallikaotused, sest Ghana mõlemad väravad tulid kiirest üleminekust kaitsest rünnakule. Kui Ghana võitis pall, leiti ründajad ja kõige otsem tee väravani. Lõpuks oli Ghana lisaajal füüsiliselt tugevam.

Ameeriklased mängisid jälle kaks erinevat poolaega. Kui esimesel domineeris Ghana, sundides USA käituma vastavalt oma tahtmisele, siis Bob Bradley vahetused tõid muudatuse. Avapoolajal kiilusid USA rünnakud pärast palli võitmist kinni, keskväljal joosti kokku ega leitud konstruktiivset käiku ning olukorrad ei lõppenud sageli mitte pealelöögiga vaid pallikaotusega.

Vahetuste järel hakati leidma kiiremaid käike ettepoole ja toodi oma ääred aktiivselt mängu, mis muutis Ghana jaoks kaitsetöö keerulisemaks, sest USA tuli edukalt nii äärtelt kui keskelt. Nagu korealaste puhul, tuli ka ameeriklaste viigivärav teenitult, kuid määravaks said taas detailid. Võib ju öelda, et ghanalaste võiduvärav oli juhuslik, kuid jalgpallis juhuseid ei ole ja sa pead olema olukordadeks valmis. USA ei olnud ja Ghana karistas ära.

Seisul 2:1 ei näinud ma ameeriklastel võimu, et tagasi tulla ja lõpuks panid ghanalased oma füüsilise võimsuse maksma. Aafrika manner vajas vähemalt ühte edulugu ja on hea, et see edulugu jätkub.

Veerandfinaal

Uruguay - Ghana

Mõlemad mängivad ründavat jalgpalli, kummalegi ei meeldi mängida ilma pallita ja pallita on nad haavatavad. Uruguay demonstreeris seda täna, kui alustas teist poolaega kaitsvalt, lastes Lõuna-Koreal üks värav ära võtta.

Teises mängus, kus Ghana juhtima läks ja initsiatiivi USA-le ära andis, oli näha, et kui nad peavad pikemat aega mängima ilma pallita, siis nad on võimelised eksima ja laskma vastasel end ära karistada.

Mõlemad üritavad suruda, domineerida, palli rohkem vallata, et saaks mängida oma mängu ja sundida vastast panna tantsima oma pilli järgi.

Palju loeb, kes lööb esimese värava ja kas on kaheksandikfinaalist õppust võetud. Mõlemad läksid ju täna juhtima, mõlemad lasid tagasi lüüa ja sellepärast, et anti initsiatiiv vastasele liiga kergelt ära. Väravaid näeme kindlasti, sest nii Uruguay kui Ghana tahavad tahavad lüüa.