Kogu Briti saari haarava pahameeletormi põhjuseks on FIFA jäik reegel, mis keelab mängijatel koondisemängude ajal väljakul kanda poliitilisi, religioosseid või kommertslikke sõnumeid. Kuna 11. november on Suurbritannias sõjas hukkunute mälestuspäev, tahavad Inglismaa ja Šotimaa omavahelise MM-valikmängu ajal mängijatele anda mooniõie pildiga käepaelad - just mooniõis (poppy) on ajalooliselt olnud sõjaohvrite mälestamise sümboliks. Igal aastal on ka Premier League'i jalgpallurid, treenerid ja kohtunikud sel ajal väikese mooniõie oma riietuse külge kinnitanud.

FIFA otsustas aga eelmainitud reeglit aluseks tuues žesti keelata.

"Enne seda, kui nad hakkavad ütlema, mida meie tegema peaksime, võiksid nad omaenda majas asjad korda saada," põrutas May. "Meie jalgpallurid tahavad austada neid, kes on andnud oma elu meie turvalisuse nimel. Ma arvan, et neil peaks olema igasugune õigus seda teha."

Paljud mooniõite kandmise pooldajad väidavad, et tegu ei ole poliitilise sõnumiga. "See, et FIFA seda poliitiliseks sõnumiks peab, on täielik arusaamatus," sõnas Šoti parlamendisaadik John Whittingdale, kelle sõnul peaksid meeskonnad žesti tegema isegi siis, kui see tähendaks seda, et FIFA võtab karistuseks tiimidelt valiksarjas punkte ära.

Inglismaa jalgpalliliidu juht Greg Clarke kinnitas, et Wembley staadionil toimuva mängu ajal võib kõigest hoolimata mooniõisi näha. "Tahame leida tasakaalu langenute mälestamise ning FIFA nõudmiste vahel. Minu isiklik arvamus on, et me peaksime märke kandma."

Nii Inglismaa kui Šotimaa jalgpalliliidud on FIFA käest juba uurinud, milline oleks reegli sihilikul rikkumisel karistus, kuid organisatsioon pole sellele veel vastust andnud.