Reede õhtu, Kiiev ja jalgpall. See on kooslus, mis tekitab tavaliselt, ja nii ka eile, Ukraina pealinnas suure rahvaliikumise. Sel korral päädis see Ukraina koondise ülikindla võiduga Prantsusmaa üle. Tulemus 2:0 oleks vabalt võinud viimase 10 ülikirgliku minuti põhjal olla ka 3:0 või 2:1. Ometi ei muutnud tõuklemine, löömine, punane kaart, eemaldamine ja kiiresti muutuvad olukorrad skoori - 2:0 oli ja jäi.

Kuigi kõik pealtvaatajad, Kiievi elanikud ja Ukraina jalgpalliajakirjanikud on rõõmust hullumas, sest pilet MMile on peaaegu käes.... kardetakse korduskohtumist Prantsusmaal. Piisab, kui seal löövad võõrustajad mäng alguses 1:2 ja pinge ongi taas haripunktis.

Kiievlased oskasid jalgpallipeost rõõmu tunda ja ka teenida. Kui Eestis ei käi jalgpall ja alkohol kokku, siis eile oli kohtumise üheks suursponsoriks Valgevene viinafirma "Roheline mark" ja ligi 70 000 pealtvaatajast silmaga haaratavast osast rõõmustasid paljud jalgpalli üle õlle- või veiniklaasi käes hoida. Aga kõik jäi üldjuhul kultuursuse ja spordile sobiva emotsionaalsuse piiresse.

Ka fännid, kes Ukraina liigas on tavaliselt nii enne kui pärast kohtumisi kohati sama agressiivsed kui Poola, Inglismaa või Itaalia jalkasõbrad, käitusid mõõduka agresssiivusega. Selgelt ja valjult oli neid kuulda läbi mängu ning hiljem ka Kiievi tänavatel, kuid ei ühtegi vägivaldset sammu. Kui jätta kõrvale paar vahejuhtumit, mis ikka reedeti ja vindise peaga meeste vahel juhtub.

"Kõik olid kohal," ütlesid teadjamad kohalikud jalgpallivaatajad. Ja sõna "kõik" all mõeldi rahvast VIP-kohtadel. Kohal oli Ukraina tänane president (Janukovitš), kaks eelmst riigipead (Kravtšuk ja Kutšma) ning kümneid väiksemaid vendi, kelle nimed ei ütle meile suurt midagi. Nende seas oli nii ministreid kui teisi kõrgeid ametnikke. Ja loomulikult telekaamera, kes filmis iga kõrge Ukraina salliga kaunistatud riigimehe plaksutamisi.

Kuna Ukraina koondisele oli MMile pääsemise eest lubatud sponsori poolt 2 miljonit eurot ja kohalik jalgpalliliit lubas 500 000 juurde otsida, siis riigimeeste rõõmujoovastus võib kindlasti pärast teisipäevast korduskohtumist avada ka riigi rahakoti. Muide, Kiievi uhke jalgpallistaadioni naabruses asub just spordiministeerium.

Kui Ukraina mõistes olid tõesti "kõik kohal", siis ootamatult vähe oli staadionil Prantsusmaa fänne (või nad ostsustasid vaikuses istuda). Oli, silma järgi, sadu Prantsumaa lippudega vehkivad inimesi ja pärast oli tänavatel näha üksikuid salle ja märke vahetavaid fänne, kuid neid oli oodatust palju vähem. Ka Prantsusmaa jalgapalliametnikud või meeskonna toetajad, kes pärast kohtumist VIP-tribüünilt alla laskusid, olid norgus peadega ning vaiksed.

MM play-offi korduskohtumised on teisipäeval ja siis on näha, kas ka Prantsusmaal laulavad ukrainlased või lõpuks ka prantslastel põhjust laul üles võtta.