Kui ta koomast üles ärkas, ei mäletanud ta eriti midagi: ei seda, et ta oli nooruses olnud lootustandev ründaja ja harjutanud Manchester Unitedi akadeemias ega seda, miks ta üldse haiglavoodis lamab. Kui ta silmad avas, tuli ta suust ainult puhast prantsuse keelt. Ta oli seda kunagi koolis õppinud, kuid enda teada ammu ära unustanud.

Ta rääkis prantsuse keelt nii soravalt ja perfektselt, et teda ravinud õde, kelle enda kodune keel see on, küsis mehe isalt, millisest Prantsuse piirkonnast Curtis pärit on.

Paraku tema uskumatud võimed pärast esialgset vestlust enam kaua ei kestnud. Minutid kulusid ja prantsuse keel oli peagi jälle unustatud.

"Mu isa tegi seda kuuldes uurimistööd ja avastas, et Curtise perekonna juured ulatuvad 1800. aastate Normandiasse. Kui te mu nime YouTube'i trükite, leiate palju vandenõuteooriaid selle kohta, et aju suudab teadmisi talletada generatsioonide kaupa. Hullumeelne," rääkis Curtis BBC-le.

2012. aasta augustis oli Curtis 22-aastane. Töötas poolprofessionaalse jalgpallurikarjääri kõrvalt ehitusel ning õppis sporditeadust ja psühholoogiat. Avariist ei mäleta ta tänaseni midagi, kuid on pildi enda jaoks tunnistajate ütluste põhjal kokku pannud.

Ta vahetas maanteel vihmaga sõites rida, kui tema Ford Transit põrkas külgepidi kokku veoautoga. Kuue auto ahelkokkupõrkes sai just tema masin kõige rohkem kannatada. Ükski teine isik tõsisemalt vigastada ei saanud. Päästeametnikel läks aega 40 minutit, et Curtis rusude alt kätte saada.

Arvas end olevat 10-aastane

Vigastused olid nii tõsised, et ta pandi sündmuspaigal kunstlikku koomasse ja viidi kopteriga Birminghami haiglasse, kus teda hoiti koomas veel kuus päeva. Kui ta seisund oli stabiliseerunud, viidi ta üle ajuvigastustest taastumisele spetsialiseeritud haiglasse.

Lisaks prantsuse keele meelde tuletamisele tegi Curtise aju muidki trikke. Näiteks ärkas ta ühel päeval üles, olles täiesti veendunud, et on 10-aastane, ning küsis oma ema käest pere koera kohta, kes oli tegelikult aastaid tagasi surnud.

Haiglast välja saades pidi ta iga 15 minuti tagant oma liigutusi päevikusse kirja panema ja endale meelde tuletama, et oli tol päeval juba duši all käinud või lõunat söönud.

Arstid Curtisele jalule tõusmise osas erilist lootust ei andnud, kuid ta tegi paari aastaga läbi täieliku paranemise ja mängis juba 2013/2014 hooajal jalgpalli Inglismaa üheksandas liigas.

"Ma ei mäleta, kui kiiresti ma käima hakkasin, aga arstid olid šokeeritud. Nad olid üllatunud, et ma isegi ei longanud. Nad ei soovitanud mul jalgpalli edasi mängida, öeldes, et ma ei tohiks enam peale kõvasid lööke saada. Juba esimeses mängus sain ma küünarnukiga näkku ja mu isa hüppas peaegu väljakule," meenutas ta.