Kui Euroopa jalgpalliliit UEFA otsustas, et eesootav EM-finaalturniir peetakse 12 linnas üle kogu kontinendi, kiristasid puritaanid hambaid. Miks on vaja võistlust igale poole laiali tilgutada?!

Teisipäevase teate peale, et esimest korda tuleb turniir pidada paaritul aastal, ei oska keegi ühtegi paha sõna öelda. Koroonaviiruse oht on nii suur, et edasilükkamine oli paratamatu. Noore tuumikuga koondiste jaoks võib tulla aastane nihe kasuks, mõne teise šansid võivad langeda, aga see on paljuski kohvipaksu pealt ennustamine. Tiitlikaitsja Portugali kapten Cristiano Ronaldo ei pruugi 36-aastaselt enam nii kasulik olla, aga kes teab?

Peale selle annab EM-i edasilükkamine võimaluse lõpetada Euroopa klubisarjade hooajad, alustades Meistrite liigast ja lõpetades kohalike meistrivõistlustega. Kas võimalus saab ka teoks, on praegu raske öelda.

UEFA soovi järgi võiks kõik eelmisel suvel alustatud klubisarjad lõppeda hiljemalt 30. juunil, et järgmine hooaeg saaks alata õigel ajal. Kui koroonaviirust piisavalt kiirelt kontrolli alla ei saada, suurendab 30. juuni tärmin tõenäosust, et osa liigahooaegu võib tühistamisele minna.

Eesti suurvõistlus ohus

Viiruse ohjeldamise edu mõjutab otseselt ka mais ja juunis Eestis toimuma pidanud U-17 EM-finaalturniiri. „Selle kohta lõplikku otsust ei tehtud. Praegune otsus on, et turniir ei toimu plaanitud ajal. Alternatiivid on sellised: võib edasi lükkuda, aga võib ka ära jääda,” rääkis Eesti alaliidu president Aivar Pohlak.

Sügiseks planeeritud UEFA rahvuste liiga kohtumised peaksid jääma praeguste plaanide järgi paika.

Küll võib paigast nihkuda Eesti meistriliiga lõpp, ent Pohlak selle pärast ei muretse. „Premium liiga on suhteliselt mugavas olukorras. Meil on mängitud sisuliselt üks voor ja hooaeg on alanud. Kuna mängime neli ringi, on meil võimalik teha igasuguseid lahendusi ja lõpp ei satu kuidagi löögi alla. Meil on võimalik liigahooaeg lõpetada järgmise aasta kevadel või suvel.”

Mis puudutab veel EM-finaalturniiri, siis viimased 24 sekka pääsejad peaksid selguma juunikuises koondiseaknas.

Turniir ise peetakse 2021. aasta 11. juunist 11. juulini. Järgmisesse suvesse lükati ka Copa América.

Olümpiaisad: käed eemale Tokyo suvemängudest!

Jaapani valitsus ja rahvusvaheline olümpiakomitee ROK raiuvad endiselt, et Tokyo olümpiamängud toimuvad koos publikuga ja õigel ajal. Igatahes sel nädalal pole uudiseid võimalikust olümpia ärajäämisest või edasi lükkamisest oodata. Aasta tähtsaim spordisündmus peaks algama 24. juulil.

„ROK on jätkuvalt täielikult pühendunud Tokyo olümpiale. Et võistlusteni on jäänud üle nelja kuu, pole tarvis veel drastilisi otsuseid vastu võtta. Igasugune spekuleerimine praegusel hetkel on kahjulik,” seisis olümpiaisade teisipäevases avalduses.

Samas mööndi, et Tokyosse pääsemise nõudeid tuleb mõnel alal muuta, uued reeglid avaldatakse aprilli alguses.