2022. aasta suursündmus ehk MM-i finaal peaks nimelt toimuma linnas nimega Lusail, mida pole veel sisuliselt olemaski.

72-ruutkilomeetrisel maa-alal Pärsia lahe ääres laiutab praegu kõrb ning käib vilgas ehitustöö, millega loodetakse valmis saada viie aasta pärast. Valmima peab moderne linn veerand miljonile inimesele, mis tõstaks riigi populatsiooni 10 % võrra, kirjutab Eurosport.

Lusaili linna ehitatakse hulganisti maa-aluseid jalakäijate tunneleid, sest päevasel ajal on selles riigis liiga kuum, et nina välja pista. Linna igasse hoonesse tuleb õhukonditsioneer, mis töötavad päikeseenergia ja linna ümber paiknevates torudes jahutatud vee baasil. Ka kogu elektri-, gaasi- ja veesüsteem ehitatakse täies ulatuses maa alla.

Kogu see kupatus läheb maksma 45 miljardit dollarit (34 miljardit eurot) ehk peaaegu sama palju kui viimased Sotši olümpiamängud.

Kirjeldatud tulevikulinna ehitamiseks läheb vaja ligi 20 000 ehitustöölist. The Guardian on juba ennustanud, et kogu Katari MM-i ehitustööde jooksul sureb eeldatavasti 4000 inimest ehk 12 töölist nädalas. Seda prognoosis ajaleht 2013. aasta statistika põhjal, kus kahe kuu jooksul said infarkti või muude sarnaste südameprobleemide hukka vähemalt 44 ehitajat. Enamus neist olid India päritolu. Palka maksti neile 7,5 eurot päevas, majutustingimused olid kitsad ja lämbed ning tööle sunniti neid lõõskava päikese all. Osad neist olid kuuldavasti Nepalist toodud orjad.

Hoolimata turniiri ümber keerlevatest korruptsiooni- ja inimõiguste skandaalidest pole Rahvusvaheline Jalgpalliliit FIFA märku andnud, et püha üritus Katarilt ära võidakse võtta. Selgusetu on veel vaid, kas mängud peetakse suvel või talvel. Pigem kaldutakse viimase poole.