Karistuse tõid Chelseale juhtumid, mis hõlmavad 29 noormängijat, ning mitmed teised mängijate registreerimisega seotud rikkumised. Üleminekutekeeld kehtib kuni 2020. aasta jaanuari lõpuni.

"FIFA distsiplinaarkomitee on karistanud Inglise klubi Chelsea FC-d ja Inglise jalgpalliliitu rikkumiste eest, mis on seotud rahvusvaheliste üleminekute ja alla 18-aastaste mängijate registreerimisega," seisis FIFA ametlikus pressiteates.

Klubile määrati 600 000 Šveitsi frangi (528 664 euro) suurune trahv ning anti 90 päeva aega alaealiste mängijate olukord meeskonnas seadustada.

Nii Chelsea kui ka Inglise jalgpalliliit (FA) on lubanud otsuse FIFA apellatsioonikomitees vaidlustada.

Inglise jalgpalliliit on FIFA hinnangul samuti alaealiste mängijatega seotud reegleid rikkunud ning peab tasuma 510 000-frangise (449 382-eurose) trahvisumma. Alaliidule on antud aega olukord klaarida kuue kuu jooksul.

Burkina Faso ründaja emale ja klubile maksti keelatud summasid

BBC Sport kirjutab, et FIFA uuris hiljuti mitmeid Chelsea välismaalastest alaealiste mängijate, sealhulgas Burkina Faso ründaja Bertrand Traore soetamisi. Preagu mängib noormees juba Prantsuse kõrgliigaklubis Lyon, aga oma esimese profilepingu sõlmis ta 2013. aastal 18-aastaselt Chelseaga. Klubisse registreeriti ta alles 2014. aasta jaanuaris.

Novembris väitis Prantsuse veebisait Mediapart Football Leaksi dokumentidele viidates, et FIFA on kolme aasta jooksul uurinud lähemalt 19 Chelsea tehingut ning 14 neist olid seotud alaealiste mängijatega. Esimest korda raporteeriti Chelsea ja FIFA uurimisest juba 2017. aasta septembris.

Mediaparti teatel leidis FIFA tõendeid, et Chelsea oli rahvusvahelist alaliitu kuupäevadega eksitanud, sest veel registreerimata Traore oli Chelsea U16, U18 ja põhimeeskonna eest teinud kaasa juba 25 kohtumises.

Chelsea tunnistas üles, et maksis noormehe emale 2011. aastal 155 000 naela ja veel 13 000 naela tema kasvatajaklubile AJE Bobo-Dioulasso, et nad oma lepingule allkirja andmise õigusest loobuksid.

Esimene Traorega sõlmitud leping oli väidetavalt neli ja pool aastat, kuigi alla 18-aastaste palluritega tohib esmakordselt sõlmida vaid kolmeaastase kontrahti.

Lisaks olevat Chelsea andnud Traorele 20 000 naela aastas õpinguteks Whitgifti koolis õppimiseks Surreys.