Laps käekõrval väljakule jalutamine pole tippjalgpallis sugugi nii üllas ja kogukonna nimel tehtav heategu nagu pealtnäha paista võib. Jalgpallifanaatikutest vanemad on valmis maksma üüratuid summasid, et nende võsuke vutistaaril käest kinni hoida ja teleülekandes kaks minutit kuulsust saaks.

The Telegraphi andmetel küsib maskotipoistelt kõige suuremaid summasid (kuni 830 eurot) West Ham United. Ihnete klubide edetabeli teist kohta hoiab Leicester City 715. Norwich City nõuab kapteni käest kinni hoidva lapse eest 595 ja teiste pallurite maskotide eest 499 eurot.

Maskotilaste vanemate raha peale on maiad ka Inglise esiliigaklubid, kellest näiteks Swansea City küsib suuremaid summasid kui 18 Premier League'i meeskonda - täpsemalt kuni 569 eurot.

"Paljud klubid annetavad suuri summasid heategevusorganisatsioonidele, kuid see on küüniline, kuna kõrged hinnad takistavad vaesematest pärit lastel mängijatega platsile jooksmast," märkis jalgpallitoejate liidu president Malcolm Clark.

Õnneks leidub siiski ka neid kõrgliigaklubisid, kes maskottide vanematelt raha ei küsi, vaid mängijatele valitakse lapsi käe kõrvale klubi liikmete seas korraldatava loosi teel. Nii käituvad Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Newcastle ja Southampton.