Pärast esmast Euroopa saalijalgpalli kaardi uurimist tundub Saksamaa puudumine sellelt kahetsusväärse arusaamatusena. Keeruline on leida meeskonnasporti, milles sakslased oleksid olnud autsaiderid – korvpall, võrkpall, käsipall on fännide seas väga populaarsed, sportlased ise aga saavutavad kindlat edu nii Euroopa kui ka maailma tasemel. Saksamaa jalgpalli ei pea isegi eraldi mainima – Saksamaa Jalgpalliliit on juba ammu eeskujuks paljudele föderatsioonidele, mis seda spordiala oma riikides arendavad. Sellele vaatamata pööratakse saalijalgpallile Saksamaal minimaalselt tähelepanu, seda nii ala juhtide kui ka fännide poolt. Veel mõned aastad tagasi oli saksa spordifännide seas liikvel arvamus, et saalijalgpall on meelelahutus, mis aitab jalgpalluritel külmal hooajal saalides aega veeta ja end suurele väljakule ilmumise eel toonuses hoida. Saksamaal tegutsev Regionalliga ei suutnud enda poolprofessionaalse staatuse tõttu ja mitmel muul põhjusel fänne massiliselt kaasa haarata – kõikide ilmselgete plusside juures ei saanud liiga neile pakkuda säravat kommertstoodet, millega jalgpalli- ja hokifännid harjunud on.

Oktoobris alustanud Regionalliga hooaeg jääb võistluste ajaloos viimaseks ja samal ajal kõige olulisemaks, kuna faktiliselt saame olla pika kvalifikatsiooniturniiri tunnistajateks, mille võitjad pääsevad Bundesliga 2021/22 koosseisu. Professionaalse saksa liiga esimesest hooajast võtavad osa kümme võistkonda: esimese kaheksa hulka pääsevad klubid, kes saavad kaks esimest kohta Lõuna, Lääne, Põhja ja Kirde piirkondades. Nendega liitub parim Edela piirkonna võistkond ja viimane pääse Bundesligasse mängitakse välja kvalifikatsiooniturniiril, kus osalevad Kirde piirkonna teine võistkond ning ülejäänud piirkondade kolmandad võistkonnad.

Bundesliga ise hakkab toimuma klassikalises formaadis: kaheringiline regulaarne võistlus selgitab välja play-off’is osalejad, kes astuvad lahingusse Saksamaa meistritiitli eest, viimane võistkond suundub otse Regionalligasse, eelviimast ootab aga ees play-off-turniir. Pääseda Saksamaa tugevaimatele meistrivõistlustele ei saa olema kuigi lihtne: Regionalliga viie piirkonna tugevaimad klubid ja nendega liitunud eelviimane Bundesliga meeskond moodustavad kaks gruppi kolme võistkonna kaupa, milles igaüks mängib kõikide teistega kaks korda ja ainult gruppide võitjad jätkavad oma etteasteid klass kõrgemal.

Ilmselge, et Bundesliga loomine saab Saksamaa saalijalgpalli jaoks tõeliseks hüppeks, nii sportlikus kui ka ärilises vaates. Klubid saavad sõlmida mängijatega professionaalsed lepingud, nende palgad kasvavad, klubid ise aga saavad ligi meelitada suuri sponsoreid, kes realiseerivad oma projekte riigi spordivaldkonnas. Juba praegu töötab Saksamaa Jalgpalliliit aktiivselt projekti imago kallal, meelitades maailma jalgpallistaare esimest hooaega promoma. Iseäranis Belgia jalgpallur Axel Witsel, kes astub üles Dortmundi Borussia ridades, hindas kõrgelt vajadust professionaalsete saalijalgpalli meistrivõistluste järele Saksamaal: „Minu isa mängis 12 aasta vältel Belgia esimese divisjoni saalijalgpallimeeskonna eest ja ma sõna otseses mõttes kasvasin selle spordialaga üles. Kui olin väike, meeldis saalijalgpall mulle palju rohkem kui jalgpall. Vaatasin, kuidas isa mängib, siis hakkasin ise saalides ja tänaval mängima, ning olen kindel, et saalijalgpall annab noortele mängijatele väga palju – eelkõige puudutab see palliga ümberkäimise tehnikat.”

Võib kindel olla, et maailmastaaride ja Saksamaa jalgpalli esinägude toetusel saalijalgpalli Bundesliga mitte üksnes ei valluta fännide südameid siseriiklikul tasemel, vaid saavutab ka üsna kiiresti juhtiva rolli Euroopas. Saksamaa Jalgpalliliidu esindajad ei varja oma ambitsioonikaid plaane. Klubide liidu direktori Heike Ullrichi sõnul on Saksamaa saamine tugevaks saalijalgpalliriigiks vaid aja küsimus: „Saalijalgpalli Bundesliga loomine on järgmine loogiline ja oluline samm selle spordiala populariseerimiseks meie riigis. Seda kinnitab Saksamaa Jalgpalliliidu tohutu huvi saalijalgpalli arengu vastu. Tahame end näidata selle spordiala liikumapaneva jõuna ja uue liiga loomine saab vundamendiks meie rahvuskoondise kasvule.”

Sakslased on näidanud, et nad ei jaga alusetuid lubadusi ja kui võtavad midagi ette, siis viivad selle ka lõpuni kogu oma punktuaalsuse ning töövõimekusega, seega kahelda selles, et Bundesligast saab kvaliteetne saalijalgpalli toode, ei tule. Igal juhul saab sakslaste revolutsioon väga oluliseks sammuks spordiala populariseerimisel maailmas tervikuna. Lähiaastatel saab Saksamaa saalijalgpalli jälgimine olema mitte ainult huvitav, vaid ka kasulik, iseäranis riikide jaoks, kus kohalikud meistrivõistlused on ideaalmudelist kaugel.

Igor Smirnov

Jaga
Kommentaarid