Järgmise aasta sügis ilmus FIFA kalendrisse igati arusaadavatel põhjustel: otsus maailmameistrivõistluste turniiri aasta võrra edasilükkamisest on seotud COVID-19 olukorraga maailmas. Praeguseks tuleb Euroopal välja selgitada veel kõigest üks osaleja seitsmest. Kuid kõigest järgemööda.

Otsus selle kohta, et järjekordne maailmakarikas mängitakse välja Leedus, võeti vastu FIFA Nõukogu istungil Rwandas kaks aastat tagasi. Teisteks pretendentideks esivõistluse läbiviimiseks olid Iraan, Jaapan ja Uus-Meremaa. Turniiri planeeriti läbi viia 12. septembrist 4. oktoobrini 2020, kuid nagu juba eespool mainisime, lükati see koroonaviiruse pandeemia tõttu aasta võrra edasi. Muuseas, maailmameistrivõistlused toimuvad Euroopa riigi territooriumil alates 1996. aastast esimest korda ja saavad esimeseks seda sorti võistluseks Leedus FIFA egiidi all. Varem on see riik võõrustanud kuni 19-aastaste noorte meeste EM 2013 turniiri ja kuni 17-aastaste noorte naiste EM 2018 turniiri.

Kokku võtab finaalturniirist, mis toimub Vilniuses, Kaunases ja Klaipedas, osa 24 võistkonda. Euroopast osaleb valiku tulemusena seitse parimat meeskonda, sealhulgas meistrivõistluste võõrustaja Leedu, Aasiast – 5, Põhja- ja Kesk-Ameerikast – 4, Lõuna-Ameerikast – 4, Aafrikast – 3, Austraaliast ja Okeaaniast – 1. Mõistagi, finaalturniirile juba pääsesid praegune maailmameister Argentina, kõige tituleeritum maailmas – Brasiilia, Aafrika tugevaimad – Egiptus ja Maroko, ja ülivõimas Iraan. Ent meile pakub huvi Euroopa ja praeguseks on olukord järgmine.

Pärast Euroopa eelvooru, kus kohtus 48 võistkonda, sõeluti välja pea kõik madala reitinguga võistkonnad, kelle seas oli kahjuks ka Eesti. Läti koondis aga saavutas võidu oma mikroturniiril ja pääses põhivooru samasse gruppi koos Portugali, Saksamaa ja Tšehhiga. Portugallased ja tšehhid kuuluvad Euroopa saalijalgpalli suurklubide hulka, mida nad ka eliitvooru pääsemisega tõestasid. Seega, kolmest Balti riikide esindajast mängivad finaalturniiril ainult peremehed – Leedu koondis. Euroopa eliitvooru tulemuste alusel, mille mängud toimusid 2020. aasta alguses, selgus maailmameistrivõistluste osalejate nelik ja neli meeskonda, kes peavad play-off'ides välja selgitama veel kaks esindajat Euroopa meistrivõistlustele.

Tulemused


Grupp A

Pääses MM-ile: Portugal
Pääses play-off'idesse: Soome
Langesid välja: Itaalia, Valgevene

Grupp B
Pääses MM-ile: Hispaania
Pääses play-off'idesse: Serbia
Langesid välja: Ukraina, Prantsusmaa

Grupp C
Pääses MM-ile: Venemaa
Pääses play-off'idesse: Horvaatia
Langesid välja: Aserbaidžaan, Slovakkia

Grupp D
Pääses MM-ile: Kasahstan
Pääses play-off'idesse: Tšehhi
Langesid välja: Rumeenia, Sloveenia

Play-off-mängud tõid järgmiseid tulemusi: Tšehhi–Horvaatia – 2 : 2 ja 2 : 2 (6 : 5 pen). Tšehhi sai Euroopa kuuendaks osalejaks.

Serbia–Soome – 1 : 0 (teine mäng on koroonaviirusega seotud olukorra halvenemise tõttu määramata ajaks edasi lükatud).

Olles viimase, seitsmenda Euroopa esindaja ootel, toome välja mõned huvitavad faktid:
Soome võttis ära punktid Itaalialt ja Portugalilt ning pääses esimest korda suure saalijalgpalliturniiri play-off-mängudesse. Tuleb lisada, et soomlased, nagu ka Valgevene, alustasid võitlust MM-ile pääsemiseks juba eelvoorus.

Hispaania, nagu ka Argentina ja Brasiilia, ei ole puudunud üheltki kaheksast maailmameistrivõistlustelt. Nad on saanud kaks korda kulla (2000 ja 2004) ja kolm korda hõbeda.

Eurooplastest mängisid samuti finaalis Itaalia (2004) ja Venemaa (2016). Itaalia ei pääsenud MM-i finaalstaadiumisse teist korda – esimest korda alates 2000. aastast.

Valeri Tšumatšenko
Baltic Futsal Marketingi pressijuht