Inglismaa jalgpalliametnike skandaalne otsus saalijalgpallile suunatud rahastust kärpida tõi endaga kaasa ka otsuse Inglismaa rahvuskoondise laialisaatmisest. Esialgu tundus, et tegemist on pelgalt siseriikliku otsusega, kuid see tõi endaga kaasa terve rea sündmusi. Asi on selles, et Inglismaa koondis pidi osalema Euro 2022 valikmängudes Põhja-Makedoonia vastu, kuid kuna rahvusmeeskond saadeti laiali, siis pole kedagi, kes nendes mängudes osaleks. Liit hoiatas küll UEFA-d, et mänge ei toimu, kuid Vana Maailma olulisemas jalgpalli täitevorganis ei jäädud inglise funktsionääride taolise otsusega rahule. Ja kui kahte tehnilist lüüasaamist seisuga 0 : 5 oli Inglismaal oodata, siis kaasnev 3000-eurone trahv mitteilmumise eest tuli kindlapeale üllatusena.

Arvestades valitsevat kriitikat jalgpalliliidu otsuste suhtes, võttis saalijalgpalli avalikkus trahvi väga positiivselt vastu. „Trahv pole kuigi suur, kuid kõige olulisem asjaolu seisneb selles, et UEFA tunnistas fännidele tekitatud kahju osas süüdlaseks jalgpalliliidu. „UEFA-s arvatakse, et liidul ei olnud piisavalt kaalukaid põhjuseid selleks, et mitte mängida Põhja-Makedooniaga,“ teatas Inglismaa koondise mängija Doug Reed, kes on „kolme lõvi“ eest enam kui 100 rahvusvahelist mängu mänginud.

Varem on Inglismaa Jalgpalliliit teinud avalduse, milles rõhutas, et neile on valmistanud pettumust asjaolu, et mängijad ei suuda valikmängudes mängida ega pääseda Euroopa meistrivõistlustele, ent see otsus on vastu võetud eranditult mängijate ning teiste meeskonnaliikmete heaolu huvides. Ning kui see tundus vähemasti kummaline juba enne UEFA otsust, siis pärast trahvisanktsioonide väljakuulutamist kritiseerisid seda sõna otseses mõttes kõik. „UEFA ise nimetas liidu avaldust „mängijate heaolu“ kohta ebasiiraks ja valelikuks. Ja millisest heaolust saab juttugi olla, kui nad on suhtunud meisse põlastusega ning täieliku hoolimatusega finantskärbetest teavitamisest alates,“ teatas Reed.

Inglismaa mängijad jätkavad oma spordiala eest võitlemist ja püüavad tõmmata riigi meediapersoonide tähelepanu saalijalgpallis toimuvale. Nii kirjutas rahvuskoondise kapten Raoni Medina avaliku kirja jalgpallikoondise kaptenile Harry Kane'ile, milles rõhutab, et nad pole kunagi kohtunud, ent neid ühendab uhkustunne esindada oma riiki „kolme lõvi“ särgis. Oma kirjas pöörab Raoni tähelepanu sellele, et Inglismaa Jalgpalliliidu otsus faktiliselt hävitab tuhande noore mängija lootused, kellelt võetakse ära nende lemmikspordiala, ning täiskasvanud jalgpalluritel ei ole enam motivatsiooni parketile astumiseks ja oma oskuste täiustamiseks.

Entusiastid pöörduvad abi saamiseks inglise jalgpalli ajaloo suurte mängijate poole eesmärgiga seda probleemi valgustada, sarnaseid üleskutseid saab lugeda sotsiaalvõrgustikus Gary Linekeri, Rio Ferdinandi, Gary Neville'i, Gareth Southgate'i ja teiste lehtedel.

Kuid samal ajal kui inglased võitlevad saalijalgpalli eest omaenda ametnikega, saabus veel üks halb uudis naaberriigist Šotimaalt. Riigivõimud ei kooskõlastanud Perth Saltirese sõitu Šveitsi osalemiseks Meistrite liiga eelvooru mängus Minerva vastu, põhjendades seda keerulise pandeemiaolukorraga Euroopas.

Arvestades kõiki kirjeldatud probleeme, on saalijalgpalli seis Briti saartel muret tekitav. Seni kuni entusiastid võitlevad lemmikspordiala eest, püsib lootus, et saalijalgpall suudab need ebamäärased ajad üle elada.

Igor Smirnov

Jaga
Kommentaarid