Näiteks Saksamaal võib selliseks hinnata Borussia Mönchengladbachi (70ndatel viis meistritiitlit ja kaks UEFA karikat), Prantsusmaal Saint-Etienne'i (kümne näol läbiaegade enim meistritiitleid, kuid viimane aastal 1981), Itaalias AC Torino, kellele kuulub koos Juventuse ja Interiga järjestikuste meistritiitlite rekord (5) ning neid näiteid on veelgi. Kas peagi võime samasse seltskonda lugeda ka AC Milani?

Vaadates Milani viimaseid hooaegu, siis ollakse tõesti sinnapoole teel. Mullu lõpetati Serie A küll kolmandana, kuid seda alles pärast seda, mil talvel Manchester City'st hangitud Mario Balotelli aitas meeskonnal hooaja lõpetada seeriaga, kus viimase 20 mängu jooksul kaotati vaid üks kohtumine. Võis eeldada, et kui Milan suudab tänavu sama võimsalt mängida, siis on Juventusel üle paari aasta taas Itaalias tiitlile üks tõsine konkurent, kuid seda pole siiski juhtunud. Milan vireleb hetkel Serie A tabelis hoopis kümnendal kohal.

Seitsme võiduga Meistrite liigas ja selle eelkäija Euroopa meistrite karikaturniiril on Milan üks läbiaegade edukamaid klubisid euroväljakutel, kuid viimase aja parimaks saavutuseks on vaid veerandfinaalkoht hooajal 2011/12. Meeskond, keda alles hiljuti kõik soovisid loosimisel vältida on nüüdseks oma hirmufaktori kaotanud ja pigem vastupidises rollis. 2011. aastal võitis küll Milan seni viimase oma ajaloo 18-st Itaalia meistritiitlist, kuid Euroopa kõige vägemate sekka ei ole klubi pääsenud juba ligi kümme aastat.

Klubi poolt loodud meditsiinikompleks Milan Lab on alates selle asutamisest saadik (2002. aasta) olnud üle maailma hinnatud ning selle märksõnaks on olnud lause, et see aitab pikendada mängijate karjääri viie aasta võrra. Ehk on aga sellele liigne lootma jäämine just Milani allakäigu põhjuseks? Aastate jooksul on küll kõvasti investeeritud uute mängijate peale, kuid teadupärast püsis Milani põhituumik pikka aega samana. Kes meist ei mäletaks väravavaht Didat, keskväljabuldogi Gennaro Gattusot ja loomulikult legendaarset Paolo Maldinit?

Milani hoolas meditsiiniline töö aitas kindlasti nii mõnegi mängumehe karjääri pikendada, kuid olenemata Milan Labi tegevusest tabasid siiski ka mitmeid võtmemängijad nagu näiteks Alessandro Nestat ja Massimo Ambrosinit üks hetk tõsised vigastused ning varuplaan nendeks puhkudeks lihtsalt puudus. Pidades silmas viimased hooaegu, siis ei tulnud kindlasti kasuks ka see, et peatreener Massimo Allegri oli tõsise tule all alates ajast, mil mesinädalad debüüthooajal toodud meistritiitli võiduga olid lõppenud.

Alates jaanuarist on nüüd Allegri mantlipärijaks Clarence Seedorf, klubi endine mängija, kelle karjääri samuti Milan Lab taaselustas. Hinnatud meditsiinikompleksi asutaja Jean Pierre Meersseman on ühes intervjuus tunnistanud: "Seedorf tuli minu juurde ja kurtis kubemevalu üle, mis teda poolteist aastat oli painanud. Esimesel päeval, mil ta Milanis oli, lasime tal tarkusehamba eemaldada ning kubemevalu oli koheselt läinud." Ehk aitab uue generatsiooni esindajana värske lähenemise toov Seedorf kunagisel superklubil oma hiilguse taastada ja Milan suudab veel oma unisusest üle saada.

Hea algus selleks oleks, kui Meistrite liiga kaheksandikfinaali korduskohtumises õnnestuks Madridi Atletico vastu 0-1 kaotusseis võiduks mängida. Vaata selle kohtumise otseülekannet täna kell 21:35 Viasat Sport Balticust.