Mourinho juhendas Benficat 2000. aastal vaid kolm kuud. Ta võttis selle ametikoha 11 mänguks üle Jupp Heynckesilt, praeguselt Müncheni Bayerni peatreenerilt, kes end vabatahtlikult postilt taandas.

Enne Benficasse jõudmist oli Mourinho töötanud Barcelonas koos Bobby Robsoni ja hiljem Louis van Gaaliga, alguses tõlgina ning hiljem juba usaldusväärse abitreenerina, kirjutab Daily Mail.

Kodumaale naasis ta 2000. aastal Benfica abitreenerina ning õige varsti avanes võimalus ka peatreeneritool enda alla saada. Van Gaal soovitas tal Benficasse mitte minna, sest hollandlase arvates oli Mourinho väärt vaid kõige kõrgemat positsiooni. Mourinho läks ikkagi.

Teine variant oleks olnud minna Robsoniga koos Inglismaale Newcastle Unitedi abitreeneriks ning end sedapidi Inglise fännide südamesse töötada. Lõpuks tegi ta seda niikuinii.

Kentsakas kokkulepe

Heynckes oli Benficas fännide usaldust kaotamas ning pärast konarlikku hooaja algust lahkus ametist ise 19. septembril. Toona 37-aastane Mourinho ülendati peatreeneriks ajal, mil taustal käisid klubi presidendivalimised. Temaga allkirjastati kuue kuu pikkune leping, mille lisaklausel nägi ette, et mees võib tööd jätkata, kui senine president Joao Vale de Azevedo ametisse jääb. Mänguri hingega Mourinho arvas: päris hea diil.
Jose Mourinho eilsel treeningul Lissabonis.

Mourinho taastas mängijate ja treenerite sassis suhted ning tõestas end andeka treenerina. "Niipea kui me temaga tööd tegema hakkasime, kadusid kõik kõhklused," ütles kaitsja Fernando Meira sel nädalal Manchester Evening Newsile.

"Teda ei andnud Heynckesiga võrreldagi. Mourinho tundis Portugali meistrivõistlusi ja mängijaid palju paremini. Ta suhtles samas keeles, tal olid innovatiivsed treeningmeetodid ning ta suutis integreerida erisuguseid mängijaid - see motiveeris kõiki."

Mourinho tõi põhimeeskonda juurde mängijaid reservist ja lõi konkurentsi erinevatele positsioonidele. Isegi toonane B-tiimi treener Jose Morais, kes töötas hiljem Mourinho abilisena Portos, ütles: "Äkitselt olime kõik Mourinho energiaga pihta saanud nagu välguga."

Nõudis lepingupikendust

Tulemusedki hakkasid ülesmänge minema. Azevedo pidi mõistagi lahkuma. Tuleviku kindlustamiseks marssis Mourinho uue presidendi Manuel Vilarinho kabinetti ning nõudis endale ja abitreenerile Carlos Mozerile lepingupikendust.

"Leidsime Mozeriga, et ainus viis lõpetada spekulatsioonid ja pidev hirm lahti laskmise pärast oli meie lepinguid veel ühe hooaja võrra pikendada," rääkis ta.

Vastus oli eitav ja Mourinho astus 5. detsembril ametist tagasi. Mängijad olid jahmunud ja pettunud.

Vilarinho ütles toona, et tal polnud plaanis Mourinhot lahti lasta, kuid tunnistas, et nägi peatreenerikohal parema meelega klubi endist mängijat Tonit.

"Pange mind sinna olukorda tagasi ning ma teeksin risti vastupidi: ma pikendaksin ta lepingut," tunnistas Vilarinho aastaid hiljem.

Lühikese ametiaja jooksul võitis Mourinho Benficaga kuus mängu, viigistas kolm ja kaotas kaks. Sealt lahkus ta klubisse Uniao de Leiria, 2002. aastal juba Portosse, kellega ta tuli 2004. aasta Meistrite liiga võitjaks.