Kaks klubi on mitmes mõttes sarnased: ülisuured kodustaadionid, madalad piletihinnad, imeline mängustiil, suurepärased mängijad, sümpaatsed treenerid ning palju muud. Ent ühes aspektis on vahe siiski päris suur...

Tõsi, Dortmund on tänu viimaste aastate edule ning klubi kuulsusrikkale ajaloole jõukas meeskond, kuid mitte midagi ligilähedast Bayerniga. Just seetõttu ei ole kuidagi võimalik ülehinnata 2008. aastal Mainzist tulnud ning meeskonda üles ehitama asunud Jürgen Kloppi tööd.

2008. aasta kevadel oli Dortmund peale viimast liigamängu tabelis 13. kohal, millest halvemat tulemust oli näidatud viimati 1984. aastal. Ent siis saabus Klopp. Laenulepinguga klubis olnud Mats Hummels osteti lõplikult Bayernilt ära (hind oli seejuures vaid 4 miljonit eurot).  Muide Hummelsi isa oli Mainzis 1990ndatel lühikest perioodi treener, mistõttu mäletab Klopp Saksa koondise keskkaitsjat juba sellest ajast, kui too veel pisikese poisina isa kõrval oli. Klopp tõstis klubi aastaga tagasi paremate hulka: hooaeg lõpetati kuuendana. Hooaja lõppedes lahkus klubist suurim väravakütt, Šveitsi vutilegend Alexander Frei.

Hooaeg 2008/2009, põhikoosseis: Weidenfeller, Subotic, Owomoyela, Santana, Lee, Hajnal, Kringe, Kehl (või Błaszczykowski), Valdez, Zidan, Frei.

Meeskonna ülesehitamine jätkus hooajal 2009/2010. Bundesliga lõpetati viiendana, suurimaks väravakütiks kerkis Paraguay mängumees Lucas Barrios. Suvel osteti meeskonda teiste seas Robert Lewandowski, Łukasz Piszczek, Shinji Kagawa - mehed, kellest laiem üldsus polnud kunagi midagi kuulnud. Seejuures Kagawa eest maksti Jaapani esiliiga klubile 350 000 eurot, mis on suurusjärgus Bayerni tähtmängijate kahe nädala palk.

Hooaeg 2009/2010, põhikoosseis: Weidenfeller, Hummels, Subotic, Owomoyela (või Santana), Schmelzer, Hajnal (või Bender), Şahin, Grosskreutz, Valdez, Zidan, Barrios.

Edasist teab juba kogu Euroopa. 2011. aasta kevadel võideti koduse liiga tiitel Bayerni ees. Parim väravakütt oli taas Barrios, Lewandowski ja Jakub Błaszczykowski täitsid veel varumeherolli. Eduka hooaja järel lahkus meeskonnast keskväljal rünnakuid dirigeerinud Nuri Şahin, kelle Madridi Real oma ridadesse meelitas. Dortmund sai oma selle aasta parima mängija eest 10 miljonit. Kardeti, et Şahini lahkumisel hakkab meeskonna mootor turtsuma, kuid ei, Kloppil olid lahendused olemas.

Hooaeg 2010/2011, põhikoosseis: Weidenfeller, Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Bender, Kehl, Şahin, Kagawa, Grosskreutz, Barrios.

2011. aasta suvel hangiti Nürnbergist nelja miljoni eest İlkay Gündoğan, kes on mängijaomadustelt Şahinile väga sarnane. Uuele hooajale mindi vastu valitsevate tšempionitena. Kahtlejaid oli palju sellele vaatamata, et meeskond oli teeninud tiitli imelise mängustiiliga ning lahkus vaid Şahin. Sel hetkel tundus, et Bayernit lihtsalt ei ole võimalik kaks aastat järjest edestada. Ent heledapäine sakslane tegi taas õiged muudatused - Lewandowskist ja Kubast (Błaszczykowski hüüdnimi) said põhikoosseisu mängijad, senine tippründaja Barrios langes pingile. Ja hooaeg osutuski taas edukaks, lisaks Bundesliga võidule tehti ka punktirekord, mis löödi küll sel hooajal Bayerni poolt üle, ning võideti Saksa karikafinaalis Bayernit 5:2... Suurimaks väravakütiks kerkis Lewandowski.

Hooaeg 2011/2012, põhikoosseis: Weidenfeller, Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Bender, Kehl, Błaszczykowski, Kagawa, Grosskreutz, Lewandowski.

Nüüd jõuame eelmisesse suvesse. Barrios lahkus 10 miljoni eest Hiinasse, Kagawa, kes oli kerkinud Dortmundi üheks võtmetegijaks, läks paarikümne miljoni eest Manchester Unitedisse. Nii poolehoidjate kui klubi ootused rajanesid eurosarjal, kus viimased aastad edu poldud saavutatud. Kaitseliin - Piszczek, Hummels, Subotic ja Schmelzer - oli mänginud koos kaks järjestikust aastat, ründefaasi hangiti Mönchengladbachist Marco Reus, kelle puhul on tegemist tegelikult Dortmundi kasvandikuga. Seda humoorikamana kõlab tõsiasi, et just tema eest käidi välja seni suurim üleminekusumma - 17 miljonit. Põhikoosseisu murdis end lisaks Reusile Gündogan, kes oli esimese aasta klubis õpipoisina veetnud. Endisest veelgi paremaks läks klubi kasvandik Mario Götze, kellest sellel suvel saab Bayerni mängija.

Hooaeg 2012/2013, põhikoosseis: Weidenfeller, Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Gündoğan, Kehl, Błaszczykowski, Götze, Reus, Lewandowski.

Kuigi koduliigas jäädi kohe alguses Bayernist maha, sujus Meistrite Liigas kõik täpselt nii, nagu sooviti. Surmagrupp (Real, Manchester City, Ajax) läbiti kaotuseta, 16 parema seas alistati Šahtar, veerandfinaalis Malaga ja poolfinaalis Real. Reusi ja Gündogani põhikoosseisu pääsemine on olnud igati õigustatud, sest mõlemad on näidanud kogu hooaja vältel, et sobivad meeskonda ning suudavad stabiilselt väga kõrgel tasemel mängida.

Kuigi Götze lahkub suvel kindlasti klubist ning ilmselt läheb keegi praegusest põhikoosseisust veel ära, on Kloppil küllap taas olemas igale positsioonile asendajad, kes meeskonna ründavat jalgpalli ka tulevatel hooaegadel aitavad edasi viljeleda.

Just taoline, pealtnäha keskpäraste mängijate leidmine ning mängima panemine on teinud Kloppist 2013. aastal ühe tunnustatuma treeneri maailmas. Lisaks saavutustele mõjub ta ka inimesena ääretult sümpaatsena, olles austatud nii mängijate, meedia kui poolehoidjate seas. Halbu sõnu olevat tema kohta raske leida isegi Bayerni tulihingelisematel fännidel.

Kuna Jupp Heynckesi juhendamisel on muutunud ka Bayern väga sümpaatseks meeskonnaks (jah, sellele vaatamata, et seal on kohati suisa ebainimlikud Ribery ja Robben), jääb üle vaid loota, et homne finaal tuleb sündmusterohke, tasavägine ning meeldejääv.