Purje: Soome tiitel on mu tähtsaim


Turu Interis Soome meistriks kroonitud Ats Purje hea hooaja juhatas sisse karika võitmine. Meistrisarjas asus nooruk kohe väravaid kõmmutama, maikuus valiti ta Soome liiga parimaks mängijaks. „Ega uskunud küll, et kohe alguses nii hästi läheb. Teadsin, mida võimed lubavad, kuid ei oodanud kiiret edu,” lausub Purje. „Kuni terve püsisin, jätkus tõus, kuid pärast vigastada saamist tekkis langus.” Eestlane ei saanudki hooaja viimastes võidukates mängudes osaleda.

Hooaja algus mullu üheksanda kohaga lõpetanud Interile kõrget lendu ei ennustanud.

„Juttu oli sellest, et võiks viie hulka tulla,” meenutab Purje. „Keegi ei oodanud nii head kohta, kuid sain kohe aru, et võib tulla ka parem tulemus. Liiga karika ju võitsime, kuid teised mängijad kinnitasid, et karikasarja ei võeta tõsiselt.”

Purje on Levadia särgis võitnud kaks Eesti meistritiitlit. „Le­vadia meistritiitel pole üllatus, vaid kohustus, seega pean tähtsamaks Soome tiitlit,“ ütleb Interis jätkav Purje. „Ka kära oli Soomes palju suurem. Turu rahvas pidutses, ajalehed kirjutasid päevade kaupa.”

Piiroja: karikavõit oli magusam

Pühapäeval riputati Raio Piiroja kaela Norra meistrisarja hõbemedal. Fredrikstadiga on Eesti koondise kaitsja varemgi edu nautinud, 2006. aastal võitsid nad karika.

Mullu lõpetas Fredrikstad liigas kaheksandana, seepärast ei osatud selgi hooajal head minekut oodata.

„Hooaeg algas hästi ja edu jätkus lõpuni,” analüüsib medalimees ise. „Medal tuli üllatuseks nii mulle kui ka teistele, seda ei osatud oodata.”

Piiroja sõnul viisid meeskonna edukursile hooaja eel tehtud targad muudatused. „Tuli paar uut mängijat, valisime uue taktika. Ettevalmistus oli väga hea,” selgitab keskkaitsja, kes teenis mitu korda mängu parima jalgpalluri nimetuse.

Piiroja hakkas edulootust hellitama hooaja keskel. „Siis veel kõik kartsid, et nüüd võib tulla suur vabalangemine, aga pidasime ikka lõpuni vastu,” lausub ta.

Floras saadud kolme Eesti meistri tiitlit ei saa Norras saavutatud hõbedaga siiski võrrelda. „Tegelikult oli karikavõit kõige magusam, aga hõbe tuleb kohe sinna otsa,” ütleb ta.

Võrrelda ei saa Piiroja sõnul ka Eesti ja Norra liigasid. Kui Flora ja Levadia mängiksid Norra kõrgliigas? „Arvan, et nad jääksid ehk meistriliigasse püsima,” arvab Piiroja. „Kuid tõenäosus on ka välja kukkuda.”

Järgmisel hooajal mängib Piiroja tõenäoliselt taas Fredrikstadis.

Lindpere: pidu käib siiamaani

Joel Lindpere võitis Norra meistrisarja klubi Tromsø ridades pronksi. Terve hooaja stabiilselt esinenud klubi astus võrreldes eelmise aasta kuuenda kohaga suure sammu edasi. Eesmärk oli jõuda esiviisikusse, ent medal üllatas ka Norra jalgpalliüldsust.

Pool hooaega püsis Tromsø teisel kohal. Kas seetõttu oli pronksikohale taandumine hoopis pettumus?

„Jah, oli küll stabiilne hooaeg, kuid mõned nädalad tagasi saime kirja kaotuse ja kaks viiki ning võitlesime uuesti kolmanda koha eest,” selgitab Lindpere. „Olime tänavu üks kolmest klubist, kellel oli kõige ühtlasem meeskond. Vähemalt kaheksateist mängijat olid kogenud tegijad.”

Lindpere on ka kolmekordne Eesti meister, kuid temagi hindab Tromsøga saavutatut kõrgemaks.

„Norras on ka kolmas liiga professionaalne, kuid Eestis on ainult neli-viis klubi,” lausub ta. „Emotsionaalselt olid Floraga saadud kullad ehk tõesti tänavusest pronksist üle, eks ma olin siis noorem ka.”

Lindpere leping kestab järgmise hooaja lõpuni, kuid on ka variant, et ta siirdub juba varem mujale mängima. „Praegu tõesti ei tea, ausalt öeldes ei taha jalgpallile isegi mõelda,” sõnab Lindpere.