Palju õnne, Tarmo! Kas 54 on Sinu arvates treeneri jaoks küps iga?

Aitäh! Arvan küll, et päris paras iga. Liikumis- ja mõtlemisvõime on säilinud, väga kogenematu enam ei ole (muigab). Paras aeg.

Oled oma treenerikarjääri jooksul mitmes erinevas klubis töötanud. Kuidas oma arengut iseloomustad?

Võib öelda, et kõik on läinud valutult. Ei ole ripakile jäänud, alati on olnud tööd. Olen ka ise hakkama saanud. Kõik treeneriametid on olnud olulised. Eks asi hakkab sellest pihta, kelle all oled mängijana olnud ja kellega koos mänginud. Kogemused talletuvad, kõik on omavahel seotud. Treenerina oli loomulikult see aeg õnnelik, kus sai välistreeneritega koos töötada, eriti siis, kui Thordarson tuli ja meil oli kõik alles arengujärgus. Nägin väga lähedalt, kuidas töö käis ja see tuli kasuks.

Sul on oma jalgpallikarjääri jooksul olnud palju erinevaid kogemusi ja saavutusi. Mida Sa kõige eredamalt meenutad?

Emotsionaalselt oli kõige meeldivam kindlasti Viljandi Tulevikuga medalile tulla (1999. aastal hõbe). Olen ise Viljandist pärit, alustasin seal oma jalgpalliteed. Meeldiv oli omalt poolt midagi tagasi anda.

Oled lõpetanud Tallinna Ehitusmehaanikatehnikumi. Mõni aasta tagasi otsustasid Tartusse avatud ülikooli minna ja lõpetasid diplomiõppe treeninguõpetuse ja spordijuhtimise alal. Miks otsustasid uuesti kooli minna ja mida see Sulle juurde andis?

Kindlasti oli see oluline. Ajude liigutamine on alati teretulnud. Leidsin endas niipalju jõudu, et uuesti õppima minna, mind huvitas see. Oluline oli tarkadelt meestelt kuulda nende mõtteid. Kindlasti ei kahetse seda. Ka PRO treeneritekursuse lõpetamine oli oluline: ühest küljest vajalik, teisest küljest on selge, et kui tahad mingil alal olla teatud tasemel treener, siis pead omama kvalifikatsiooni. See kehtib ükskõik millisel elualal. Selles mõttes oli meeldiv kasulikuga ühendatud.

Kui targad ja milliste isikuomadustega on Sinu arvates Eesti jalgpallurid?

Arvan, et need, kes on sõelale jäänud, on silma paistnud just oma isikuomadustega. See on üks meie võimalus: olla distsiplineeritud ja piisavalt tark, et seeläbi jalgpalliellu ennast sulatada. Selliseid virtuoose, kes on imetehnikaga ja ei pea olema läbilöömiseks nii nutikad, sest on andekad, meil võtta ei ole. Tarkus ja distsiplineeritus ongi meie mängijates need omadused, mida hindavad ka teised treenerid – selletõttu on paljud välismaale mängima saadud.

Sa oled nii mängijana kui ka treenerina Eesti meistriks ja karikavõitjaks tulnud. Millisena näed Meistriliiga taset ja võimalusi?

Siin on arenguruumi kindlasti. Mul on olnud aega nüüd kõvasti mänge vaatamas käia ja on ka ühepoolseid kohtumisi. Õnneks on klubisid, kes värskust ja särtsu hoiavad: Kalju on hästi mänginud, Flora ja Levadia on tipus omal tasemel. Tipus on piisavalt põnev ja lõpus ka, aga ühepoolseid mänge tuleb sisse. Eks siin on kõik erinevates asjades kinni: majanduslik pool, rahvaarv ja traditsioonid. Kõik on omavahel seotud. Peab olema kannatlik ja lootma.

Kuidas treenerina tunned: kas koondis on MM-valiksarjaks valmis?

Oleme valmis. Mehi on piisavalt, võib öelda, et mehi on isegi palju, raske on valida. Paar aastat tagasi ei olnud valik nii suur, on tulnud peale mängijaid, kes on võimelised koondisesse murdma. Teen just lõplikku nimekirja mänguks Maltaga – nii mõnigi mees, kes on harjumuspäraselt kuulunud koosseisu, jääb välja. Valik on suuremaks läinud, selle taha ei jää. Aga ootame mängud ära. Ma olen loomulikult lootusrikas: tõestamise aeg on ees.

Eesti 2010. aasta MM-valiksarja kalender:
06.09.2008 Belgia — Eesti
10.09.2008 Bosnia ja Hertsegoviina — Eesti
11.10.2008 Eesti — Hispaania
15.10.2008 Eesti — Türgi
28.03.2009 Armeenia — Eesti
01.04.2009 Eesti — Armeenia
05.09.2009 Türgi — Eesti
09.09.2009 Hispaania — Eesti
10.10.2009 Eesti — Bosnia ja Hertsegoviina
14.10.2009 Eesti — Belgia