Mida teha jalgpalluriga, kes teadlikult soovib kaotada, sest kihlveoskandaali niiditõmbajad maksavad talle tema meeskonna kaotuse eest?

Kui võistkondliku ala tegija ei pinguta, siis ta petab teisi, kes pingutavad ja püüavad. Ta kas veab seanahka või on tal tuju paha, mida iganes. Näiteks võib ka keegi töötada oma firma projekti vastu ja konkurendi kasuks. Mingi aja jooksul need inimesed kaovad firmast. Kui neid ei tabata, lähevad nad ise. Nii juhtub petturitega ka meeskonnas.

Kalev on amatöörmeeskond. Mis vahenditega saad mõjutada, et pallurid pingutaksid ausalt?

Oletame, et pean mõtlema, mida petturite vastu ette võtta. Kui tõesti pole kedagi teist väljakule saata, tuleb kahtlasematele tüüpidele leida väljakul väiksema vastutusega kohad. Meil asi nii hull pole. Kui ma kedagi kahtlustan, siis saan kutsuda järelkasvumeeskonnast kedagi asemele.

Eesti jalgpalliklubisid on kihlveoskandaaliga seostatud varemgi. Kuidas treener kehva mängu ajal kedagi petmises kahtlustab?

Hakkan mõtlema, et põhjuseks on miskit muud kui must päev. Laupäevases mängus Sillamäe Kaleviga (pealinlased kaotasid 2:5 — toim) olid mõned märgid teisiti kui tavaliselt. Ka hakkas mul häirekell lööma. Mõni mängija ei tegutsenud nii, nagu on talle omane. Kui mäng lõppes, küsisin Aivar Pohlakult (jalgpalliliidu president — toim), kas sellele mängule oli kihlveokontorites tehtud panuseid. Esimene vastus oli eitav. Esmaspäevaks selgus, et panuseid oli silmatorkavalt. Nüüd uurib seda juhtumit politsei.

Kuidas võimalikke petjaid tundma õppida?

Ma ei saa öelda, et see või teine tegutses tahtlikult valesti. Aga aastate jooksul õpid inimest tundma, märkad, kui ta teeb midagi tavalisest teisiti. Minagi vaatan nüüd kogu hooajale teise pilguga. Laupäeval jõudis mulle kohale, et katkupisik võib olla ka meie meeskonnas. Enne polnud mingit märki.

Kas sa ei saanud vihjetki?

Ei. Talvel käisid treeningul mõned mehed, keda ma küll ära ei ajanud, aga kelle kohta otsustasin kohe, et ei tahaks neid oma hoole alla. On mõned meeskonnad, kust tulnud mängijatesse suhtun eelarvamusega.

Keda pettuste niiditõmbajad püüavad? Kas nõrkade meeskondade mängijad? Levadia kallale ilmselt ei minda.

Ma ei välistaks ühtegi meeskonda. Kes tavaliselt reedab? Inimene, kes tunneb, et on rohkem väärt, kui see, mida saab. Tal ei tarvitse isegi majanduslikult kehvasti minna. Inimene arvab, et teda ei tunnustata, ta on pettunud ja tema võibki mängu äraandmise ettepanekuga nõustuda. Olen veendunud: ettepanek tuli mujalt, mitte meie meeskonnast.

Mis summasid võidakse pakkuda?

Küsimus pole rahasummas. Reeta võidakse ka tuhande krooni eest. Või lihtsalt kättemaksusoovist. Pole nii: saja krooni pakkumise puhul jään ausaks, kümne tuhande eest olen nõus petma.

Kas kihlveokatkul võivad olla suured kolded?

Kui kogu liigas on kaks-kolm mängijat kihlvedudega seotud, siis juba see tähendab katku ja paanikat. Samal ajal arvab mõni teine: kui pooled meeskonnad on absoluutselt puhtad, siis on hästi. Ma pole sellega nõus. Spordis lähevad mehed ja naised üksteiselt mõõtu võtma, mitte üksteist manipuleerima.

Kui palju oled kogu meeskonnaga juhtumit käsitlenud?

Ma ei poolda loosungeid ega igapäevaseid loenguid. Teeme oma tööd tasapisi edasi ja väikeseid asju muutes tulevadki suured muutused. Kes teeb ausalt tööd, ei ole valmis reetma.

Kas treenereid on arutanud, kuidas pettusi ära hoida?

Ei. Aga klubid juhid peaksid olema huvitatud, et midagi muutuks. Nende raha ju põleb. Aivar Pohlak püüab äratada klubi juhte, kes pole probleemi teadvustanud.

Missugusele järeldusele oled unetutel öödel jõudnud: kas kahtlustad, et ka varem tahtis keegi su hoolealustest tahtlikult kaotada?

Oli üllatavaid kaotusi. Küsisin infot, kas nendele mängudele oli tehtud panuseid. Ma siiski ei julgeks teisi mänge panna kahtluse alla. Inimesed, kelle kohta oletasin, et nad võinuks midagi valesti teha, said varakult väikese vastutuse. Arvan, et meie teised põrumised tulenesid muust, mitte organiseeritud mängu äraandmisest.

Kas treener oskab petmist ette näha?

Tahaks näha niisugust geeniust! Kui viskad oda kehvalt, siis sind olümpiale ei saadeta. Kui üks mees võistkonnas on pidevalt nõrgem, siis ta jääb pingile. Kui pettus tuleb pauguga, tuleb usaldada neid, kes pole sind alt vedanud. Nüüd tuleb meistriliigas vaheaeg, saame 1. juulist registreerida uusi mängijaid ja meeskonda uuesti ehitada.