Mesut Özil on kodumaal langenud suure kriitika alla, kuna Saksamaa jäi MM-il alagrupis viimaseks. Lisaks kritiseeriti Mesut Özili ja teist koondislast Ilkay Gündogani, et nad olid nõus kohtuma Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoganiga.

"Selle kohtlemise tõttu, mis on mulle osaks langenud Saksamaa jalgpalliliidu ja ka paljude teiste poolt, ei soovi ma enam Saksamaa koondise särki kanda," teatas Mesut Özil oma Twitteri kontol. "Ma tunnen end soovimatu inimesena ja see kõik, mis olen koondisega saavutanud, on unustatud."

"Pärast pikka mõtlemist pean raske südamega teatama, et ma ei mängi enam Saksamaa koondise eest," lisas Özil. "Minusse suhtutakse rassistlikult ja lugupidamatult."

"Ma kandsin kunagi Saksamaa särki au ja uhkusega, aga enam mitte. Otsus tuli väga raskelt, kuna ma olen alati andnud endast kõik oma meeskonnakaaslastele, treeneritele ja Saksamaa rahvale."

"Kõrged ametnikud Saksamaa jalgpalliliidus ei austanud mu Türgi päritolu ja pöörasid isekalt minu tegemised poliitiliseks propagandaks," kirjeldas Özil kohaliku jalgpalliliidu suhtumist tema vastu. "Mulle aitab sellest, see pole põhjus, miks ma jalgpalli mängin. Rassismi ei tohiks kunagi aktsepteerida."

Özil mängis Saksamaa koondise eest 92 mängu ning tuli 2014. aastal koos Saksamaaga maailmameistriks.