Ni­melt te­gi 23-aas­ta­ne pal­lur hüppe karjää­ri­re­de­lil ja siir­dus oma prae­gu­sest klu­bist Al­me­lo He­rac­le­sest kümme koh­ta kõrge­ma­le, Hol­lan­di lii­gas liid­ri­po­sit­sioo­ni hoid­va Alk­maa­ri Zaanst­ree­ki (AZ) rüppe, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ning kõike se­da vaid mõned päe­vad en­ne jaa­nua­ri lõppu, mis Lää­ne-Eu­roo­pa jalg­pal­lis mär­gib üle­mi­ne­kuak­na sul­gu­mist.

Esial­gu män­gib Kla­van Alk­maa­ris su­ve­ni kest­va lae­nu­le­pin­gu­ga, kuid väi­de­ta­valt on tal klu­bi­ga kok­ku­le­pe, et seejä­rel siir­dub ta nen­de ri­da­des­se pä­ri­seks.

Na­gu kir­ju­ta­vad Hol­lan­di vu­ti­por­taa­lid, oli te­hing He­rac­le­se di­rek­to­ri Ni­co Jan Hoog­ma sõnul Al­me­lo klu­bi­le lii­ga tu­lus, et sel­lest loo­bu­da. He­rac­le­se en­da ko­du­le­heküljel ütles Hoog­ma, et Rag­nar Kla­van sõlmis isik­li­ku le­pin­gu Alk­maa­ri­ga ju­ba mi­tu nä­da­lat ta­ga­si.

„Pä­rast se­da he­lis­tas mul­le AZ di­rek­tor Mar­cel Brands ja pa­lus võima­lust Rag­na­rit ko­he lae­nu­le võtta. Lä­birää­ki­mi­sed olid pi­kad ja kee­ru­li­sed, kuid lõpuks sai ot­sus­ta­vaks ma­jan­dus­lik as­pekt,” sel­gi­tas di­rek­tor.

Ees­ti koon­di­ses pi­gem pool­kaits­ja rol­li täit­nud Kla­van hak­kab AZ-is män­gi­ma ilm­selt kaits­ja­na, sest just sel­les­se lii­ni on klu­bil prae­gu pal­lu­reid enim va­ja.

Klu­bi soom­la­sest kesk­kaits­ja Nik­las Moi­san­der vi­gas­tas mõned nä­da­lad ta­ga­si põlve ning eri­ne­va­te trau­ma­de küüsis on hooa­ja jook­sul vae­vel­nud ka tei­sed klu­bi kaits­jad, Meh­hi­ko koon­di­ses mõned män­gud kaa­sa tei­nud Hec­tor Mo­re­no ja hol­land­la­ne Gijs Lui­rink.

Kuulus peatreener

Alk­maar ju­hib 19. män­gu­voo­ru jä­rel Hol­lan­di lii­gas tei­sel ko­hal ole­va Ams­ter­da­mi Aja­xi ees ko­gu­ni kuue punk­ti­ga. Alk­maa­ri peat­ree­ner on üks Hol­lan­di kuul­sa­maid vu­tit­ree­ne­reid Louis van Gaal — en­di­ne Ams­ter­da­mi Aja­xi, FC Bar­ce­lo­na ja Hol­lan­di koon­di­se loots.

Kui­gi prae­gu ta­be­li­lii­der, po­le AZ-il sel­ja ta­ga ülisä­ra­vat aja­lu­gu. Lii­ga on nad võit­nud vaid ühel kor­ral, 1981. aas­tal. 1981. aas­tal jõudis mees­kond ka UE­FA ka­ri­ka fi­naa­li, kus jää­di al­la Ips­wich Tow­ni­le.

Sel­le­le edu­le järg­nes aga lan­gus, 1988. aas­tal kuk­kus klu­bi hoo­pis meist­ri­lii­gast väl­ja ja jõudis kõrgei­mas­se selts­kon­da ta­ga­si al­les kümme aas­tat hil­jem.

Kla­van siir­dus Al­me­lo He­rac­les­se 2005. aas­tal Tal­lin­na Flo­rast ning as­tus Hol­lan­di klu­bi sär­gis üles kok­ku 95 kor­da. Te­ma ar­ve­le jäi ne­li vä­ra­vat.

Kla­va­ni en­da ega te­ma agen­di Tar­mo Le­his­te­ga ei­le ühen­dust saa­da ei õnnes­tu­nud.

Isiklikku, Ragnar Klavan, jalgpallur:

•• Sündinud: 30. oktoober, 1985

•• Klubid: FC Elva, Viljandi Tulevik, FC Flora, Vålerenga (laenulepinguga), Almelo Heracles, AZ (laenulepinguga)

•• Eesti koondises mänginud 52 mängu, löönud ühe värava.