Andres Operi vigastus ei jäta Eesti meeskonna ülehomsest jalgpalli MM-võistluste valikmängust Hispaaniaga eemale mitte üksnes sinisärklaste esiründaja, vaid ka noorukese vutikoondise ühe liidri, kirjutab Eesti Päevaleht.

30-aastase mängumehe rolli kaaslaste innustajana on raske ülehinnata — eriti olukorras, kus matšist jääb eemale koondise teinegi suur autoriteet, väravavaht Mart Poom.

Eesti koondise keskmine vanus on 24 aastat, seejuures on rohkem kui pooltel mängijatel 19-pealisest rivistuses kontol alla 20 mängu. Nii noore ja kogenematu tiimi ühtesulatamisel on hädasti vaja kõnekat liidrit ka väljakul — juhti, kellele mängijad alt üles vaatavad.

Peatreener Tarmo Rüütlile juba teab, kes see mees heitluses Euroopa meistritega on. “Siin oli äsja üks pikk poiss,” osundas ta pressikonverentsi eel Eesti koondise uut mänguvormi esitlenud keskkaitsja Raio Piirojale.

Rahvusmeeskonna särgis 77 kohtumist pidanud Piiroja on sellise mängude arvuga ülehomme Lilleküla staadionil tõepoolest Eesti kogenuim. Septembrikuises MM-valiksarja avakohtumises Belgiaga kaptenipaela kandnud keskkaitsja on veendunud, et Operi puudumine annab tunda, kuid loodab omalt poolt teha kõik, mis suudab, et noort meeskonda innustada ja siduda.

“Läbi aegade on koondisel olnud kaks vaieldamatut liidrit, kelle sõna on väga palju lugenud ja kes on väga autoriteetsed — Martin Reim ja Mart Poom. Ma ei tea, millal nende tasemeni ulatun, eks seda näitab aeg. Kuid arvan, et saan hakkama,” rääkis Piiroja.

Üksinda pole aga noorte tulipeade ohjeldamine sugugi kerge ülesanne. Seda oli näha ka Eesti teises MM-valikkohtumises Bosnia ja Hertsegoviinaga, kus meeskonna peataolek suurde kaotusseisu jäämise järel aina rohkem silma torkas. Tookord viibis platsil samuti vaid üks “vanake” — Oper, kelle hääl paraku kõigini ei jõudnud.

Rüütli sõnul sai Bosnia-saunas koondisele saatuslikuks võitluslikkuse puudumine. “Võitluslikkust piisas meil kuni seisuni 0:3. Kui 0:4 tabloole tuli, oli näha, et me polnud selliseks kaotusseisuks valmis,” selgitas juhendaja.

Võitluslikkust aitakski süstida liider — Piirojale on see arusaam selge. “Bosnia-mängus nägime, et tundsime ühe hetkel puudust mehest, kes oleks meeskonna platsil kokku kutsunud ja natuke tagant utsitanud. Mul on hea näide koduklubist Fredrikstadist Norra liigas. Mängisime tabelijuhiga, jäime 0:4 taha. Siis kutsus kapten meid kokku ja ütles: “Kaotusest me end päästa ei suuda, kuid nüüd kõik umbkaitsesse!” meenutas Piiroja.

Pallur siiski ei usu, et tal tuleb laupäeval sarnases olukorras seista. “Nii suurt kaotusseisu enam nii naljalt ei näe. Ega Hispaania pole Bosnia,” lausus ta muiates.

29-aastast Piiroja peavad koondise praegusest koosseisust suurimaks autoriteediks ka Ragnar Klavan ja Sander Puri. Kogenud mängumehena mõistab Klavangi, et peab vajaduse korral vanemale kolleegile appi minema kaaslasi innustama.

“Eks see käi meie kõigi kohta. Mõneti on see seletatav eestlaste külmusega, et hoitakse end tagasi ega kiputa väga platsil rääkima. Kuulates, kui palju hispaanlased omavahel mängu ajal väljakul suhtlevad, jääme kindlasti neile alla. See on üks asi, mida peame harjutama,” arutles Hollandi klubis Almelo Heracleses leiba teeniv poolkaitsja. “Hollandi liigas olen pideva suhtlemisega juba harjunud — seal räägin platsil viibides ka ise kaaslastega tunduvalt rohkem kui koondise juures.”

Noor Levadia pallur Sander Puri, kes saaks kohtumises Hispaaniaga kirja oma viienda koondisemängu, kinnitas samuti, et mängijatevahelisest suhtlemisest oleks palju kasu. “Seda on vähe küll, muidugi võiks rohkem olla. Iseasi, kui palju kaaslaste häält publikusummas kuulda on.”

Rüütli: tean juba, kes kuuluvad algkoosseisu

•• Eesti koondise peatreeneril Tarmo Rüütlil on juba selge, millistele mängijatele usaldada laupäevases mängus koht algkoosseisus. Eile pärastlõunal aset leidnud koondise treeningul pühendas ta saladusse ka pallurid.

•• “Siis saab iga mängija keskenduda oma rollile,” põhjendas Rüütli tavatult varajast algkoosseisu teatavakstegemist.

•• Juhendaja lisas, et Andres Operi puudumine ei löö sassi tema plaane ründeliini kokku panemisel. “Kõik kohad on dubleeritud, igale mehele leidub asendaja. Kunagi ei või ju sada protsenti kindel olla, et kõik mehed on vormis,” selgitas Rüütli, kellele eesseisev kohtumine on kümnes mäng Eesti koondise peatreenerina.