Manchester United teenis Euroopa jalgpalli parima klubi tiitli ka 1968. ja 1999. aastal. Samuti võitis Manchesteri suurklubi tänavu ka Inglismaa liiga Chelsea’ ees.

Dramaatilise penaltiseeria ebaõnnestujad olid Cristiano Ronaldo, John Terry ja Nicolas Anelka, lõplikuks kangelaseks tõusis Edwin Van Der Sar.

Esimeses nn. viieses seerias kolmandana löönud Cristiano Ronaldo penalti tõrjus Petr Cech, Terry asus lööma viimasena ja täpne löök oleks Chelsea’le esmakordselt toonud Meistrite Liiga võidu. Kuid löögi hetkel libises klubi kapteni tugijalg ja löök läks vasakusse posti.

Siis jätkati esimese eksimuseni, kuni Chelsea’ eest teisena karistuslööki sooritanud Anelka ürituse tõrjus Van Der Sar.

Penaltiseeria:

Carlos Tevez — 1:0, Čechist vasakule
Michael Ballack — 1:1, vasakule, Van Der Sar aimas suuna ära
Michael Carrick — 2:1, paremale, Čech hüppas vasakule
Juliano Belletti — 2:2, vasakule, Van Der Sar hüppas paremale
Cristiano Ronaldo — 2:2, paremale, Čech tõrjus
Frank Lampard — 2:3, vasakule, Van Der Sar puudutas
Owen Hargreaves — 3:3, vasakule ülanurka, Čech ei ulatunud
Ashley Cole — 3:4, vasakule, Van Der Sar peaaegu tõrjus
Nani — 4:4, paremale, Čech vasakule
John Terry — 4:4, tugijalg libises, pall posti
Anderson — 5:4, keskele, Čech vasakule
Salomon Kalou — 5:5, vasakule, Van Der Sar paremale
Ryan Giggs — 6:5, vasakule, Čech paremale
Nicolas Anelka — 6:5, paremale, Van Der Sar tõrjus

Normaalajal avas mänguskoori 26. minutil pealöögiga Cristiano Ronaldo, kes sai äärelt hea tsenderduse Wes Brownilt. Portugallase katmise magas maha Michael Essien.

ManU oli ka pärast avaväravat ründavam pool, kuid poolaja viimasel minutil õnnestus Chelsea’il viigistada. Essieni suhteliselt nõrk kauglöök tabas Rio Ferdinandi selga ja sealt põrkunud palli saatis kerge vaevaga väravasse Frank Lampard.

Teisel poolajal oli ilmselgelt värskem ja aktiivsem pool Chelsea, kõige ohtlikuma momendina tabas Didier Drogba pealelöök 78. minutil posti.

Kolm minutit enne teise poolaja lõppu tuli väljakule Ryan Giggs, kes on ManU eest osalenud nüüd rekordilises 759. kohtumises, ületades sir Bobby Charltoni saavutuse.

Lisaaja 4. minutil tabas Lampardi lähilöök latti, 10. minutil sai Giggsi löögile pea napilt vahele John Terry.

Lisaaja 25. minutil teenis punase kaardi Drogba, kes lõi ägedat sõnalahingut pidanud meestesummas lahtise käega Nemanja Vidićit vastu lõuga.

Algkoosseisud:

Manchester United:

Edwin Van der Sar, Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić, Patrice Evra, Owen Hargreaves, Michael Carrick, Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez.

Chelsea:

Petr Čech, Michael Essien, John Terry, Ricardo Carvalho, Ashley Cole, Claude Makelele, Michael Ballack, Frank Lampard, Joe Cole, Florent Malouda, Didier Drogba.

Finaali eelvaade:

Manchester United on Euroopa tugevaima klubisarja võitnud 1968. ja 1999. aastal, Chelsea mängib sarja finaalis esmakordselt.

Mängu eel on lubamatult suurt tähelepanu pälvinud staadioni olukord — 15 päeva tagasi paigaldatud uus murukate ei rahulda ei ametnikke ega jalgpallureid.

Euroopa Jalgpalliliit UEFA on siiski kinnitanud, et Moskva klubide Torpedo ja Spartaki kodustaadioni olukord ei tohiks põnevale finaalmängule oma jälge jätta. 69 500 pealtvaatajat mahutaval staadionil peaksid enamuse kohti hõivama inglased.

Kui viimati vigastuse saanud Ashley Cole kõrvale jätta, on mõlemad Inglismaa klubid finaalile vastu minemas täiskoosseisus.

Sel kevadel Inglismaal oma tiitlivõitu kaitsnud Manchester United üritab Moskvas teha kuldse duubli. Ka hooajal 1998/99 õnnestus Unitedil võita nii euroliiga kui kodune liiga.

Tänane finaal on ajalooline, sest esimest korda on vastamisi kaks Inglismaa klubi. Varem on sama riigi meeskonnad finaalis mänginud kahel korral — aastal 2000 olid vastamisi Hispaania klubid Madridi Real — Valencia, aastal 2003 Itaalia meeskonnad AC Milan — Juventus.

Pärast tänast on nii Inglismaa, Hispaania kui Itaalia klubid võitnud Euroopa tugevaima klubisarja kokku 11. korral.

ManU ja Chelsea on enne tänast omavahel mänginud kõigi sarjade peale kokku 150 korda — Manchester United on võitnud 65, Chelsea 41 mängu, 44 korda on lepitud viiki.

Manchester United ei ole sel hooajal veel Meistrite Liigas kordagi kaotanud — 12-st mängust on võidetud 9. Chelsea kaotas sel hooajal korra Fenerbahcele 1:2.

Meeskondade koosseisud Moskvas:
Man Utd: Van der Sar, Kuszczak, Heaton; Brown, Evra, Ferdinand, Vidić, Neville, O’Shea, Pique, Silvestre, Anderson, Fletcher, Hargreaves, Carrick, Scholes, Giggs, Nani, Park, Ronaldo, Rooney, Tevez, Saha, Welbeck.
Chelsea: Čech, Hilario, Cudicini, Belletti, Ferreira, Alex, Ben-Haim, Terry, Carvalho, A Cole, Bridge, Makelele, Essien, Lampard, Ballack, Kalou, Wright-Phillips, J Cole, Malouda, Drogba, Ševtšenko, Anelka, Mikel.