Alistanud laupäeva pärastlõunal lumelörtsises Tartus Eesti meistri tiitli taganud kohtumises Maag Tammeka 3:0, pidutsenud seejärel pealinna õllerestoranis Beer House sügavate öötundideni ja puhanud eile väsimust välja, saabus FC Levadia jalgpallimeeskonnale täna taas hall argipäev kõigi oma murede ning rõõmudega.

Mis saab teist aastat järjest ja kokku viiendat korda Eesti meistriks kroonitud Levadiast tuleval hooajal, on põletavaim küsimus. Sellele saab praegu vastata vaid osaliselt, sest teenekad Marek Lemsalu ja Indrek Zelinski pole öelnud, kas lõpetavad mängijakarjääri või mitte.

Kindlad lahkujad on Konstantin Vassiljev, Artur Kotenko ja Ats Purje, kes keeldusid suvel klubiga lepingut pikendamast. Samuti lähevad Levadiast ära leedulased Marius Dovydenas ja Vitoldas Cepauskas. Kui andekad Tarmo Kink või Nikita Andrejev saavad talvel võõrsilt sobiva pakkumise, läheksid nemadki. Proovigem nüüd mõttes siia nimistusse lisada ka Lemsalu ja Zelinski — kas kahel viimasel hooajal Eesti Chelseaks hüütud Levadiat ähvardab kaos?

“Loodan, et Marek ja Indrek jätkavad mängimist, sest kui meeskonna põhikaitsja ja põhiründaja ära võtta, jääks koosseisu väga suur auk,” tõdes Kink. “Kogenud tegijatena on nad kaaslaste ergutajad ning innustajad, kes suudavad alati väljakul oma sõna maksma panna. Pall on praegu Viktor Levada käes — nüüd oleneb palju tema läbirääkimisoskustest.”

Zelinski ega Lemsalu ei soostu veel avaldama sedagi, kas on vähemalt sisimas mingile otsusele jõudnud.

“Tean, et klubi tahab mind, aga otsus sõltub muidugi Levadia konkreetsest pakkumisest,” rääkis meeskonna kapteni kohuseid täitev Lemsalu. “Sukeldumine tavaellu poleks mulle keeruline. Tegelen juba vaikselt mitmete erinevate asjadega, olen karjääri lõppemiseks valmistunud.”

Meistriliiga väravaküttide pingereas teist kohta hoidev Zelinski nentis, et tulevikku puudutavad küsimused on teda ära tüüdanud.

“Ma pole endas veel selgusele jõudnud,” möönis ründaja, kuid arutles meeleldi Levadia tuleviku teemal: “Kui meeskond peaks oluliselt noorenema, läheb tiitli kaitsmine muidugi raskeks. Levadialt oodatakse Eestis ainult võite — seni esiliigas pallinud noored pole kohe psühholoogiliselt valmis pideva võidukohustusega elama. Nad on seni lähtunud ju põhimõttest, et kui võidame, on hea, kui kaotame, pole ka hullu.”

Lemsalugi ennustab Levadiale tulevaks hooajaks tänavusest raskemat tiitlijahti, kuid ei usu suuremat tagasilööki. “Kullaheitlus muutub kindlasti tasavägisemaks,” arutles ta. “Aga ma ei kahtle Levadia suutlikkuses võidelda taas esikoha pärast. Isegi hoolimata paljude meeste lahkumisest, sest noortel on aeg end näitama hakata.”

Hoolimata Lemsalu optimismist peaks puhkusereisil viibival klubi omanikul Levadal jätkuma mõtlemisainet. Kuidas ja kellega edasi?

Tarmo Kink, Levadia ründaja:

Kui võimalus avaneb, läheksin tuleval aastal välismaale. Aga mitte igasse klubisse — meeskond peab olema korralik, kus areneksin edasi. Ei usu, et Levadia nõrgemaks muutub. Viktor Levada on mees, kes paneb kindlasti kokku kuldmedali pärast võitleva meeskonna. Pronksi pärast pole ju Eestis mõtet võidelda. Miinimumeesmärk peaks olema taas meistritiitel ja maksimumeesmärk Euroopaski kuhugi jõuda.

Konstantin Vassiljev, Levadia poolkaitsja:

Ma ei pea Levadia vastu mingit vimma. Käisin Tartus, kui meeskond kindlustas meistritiitli ning viibisin koos teistega ka õhtusel peol. Andsin ju minagi võitu oma panuse. Kus ma järgmisel hooajal mängin, ei tea veel, aga hiljemalt detsembri lõpuks tahaksin selgust. Abilised otsivad mulle piiri tagant töökohta. Mis puutub mu karistamisse pika mängupausiga, siis mõnes mõttes tuli see isegi kasuks — sain reielihase vigastusest rahulikult taastuda.

Marek Lemsalu, Levadia keskkaitsja:

Viis meest on Levadiast juba sisuliselt ära läinud. Kõige enam tundsime puudust Konstantin Vassiljevist, aga saime hakkama. Fantastilist jalgpalli me tänavu ei mänginud ja mõnes kohtumises lubasime endale arusaamatuid ärakukkumisi, mida seletan lõdvakslaskmisega. Pidev liidrikohal püsimine mõjub uinutavalt, segades eelkõige noorematel häälestumist. Mina pole veel tuleviku suhtes otsust langetanud. Ootan enne ära klubipoolse pakkumise.

Indrek Zelinski, Levadia ründaja:

Mullu tuli esikoht kergemalt — siis kannustas kõiki soov tiitel TVMK-lt tagasi võtta. Tiitlit kaitsta on ju alati raskem, kui seda rivaalidelt üle lüüa. Levadia kolmanda järjestikuse tiitli jaht sõltub peamiselt meeskonna koosseisust, ent suurim rivaal Flora peaks kindlasti olema tugevam ja enesekindlam kui tänavu. Kas ja keda tuuakse juurde? Kuidas noored arenevad? Need on Levadias praegu võtmeküsimused.